Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΤΕΙ Αθήνας - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΘΗΝΑ

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του T.E.I. Αθήνας, καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των τεχνικών της εξέτασης, διατήρησης και συντήρησης - αποκατάστασης της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την ευρύτερη δυνατή έννοια.
Οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ασχολούνται με τη συντήρηση και την αποκατάσταση έργων Τέχνης και αντικειμένων ιστορικής αξίας. Καταρτίζονται στις τεχνικές που επιβραδύνουν τη φυσική φθορά των αντικειμένων και μαθαίνουν να αποκαθιστούν ένα έργο Τέχνης στην αρχική του μορφή, ώστε η επιστημονική έρευνα και η καλλιτεχνική προσέγγισή του να μας δείχνει την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας είναι, μέχρι σήμερα, οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους εφαρμογής και εκπόνηση εργασιών, με έμφαση στη μελέτη περιπτώσεων (case studies), την ομαδική εργασία και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Το τελευταίο (8ο) εξάμηνο περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας.
Η πτυχιακή εργασία, πριν από τη λήψη του πτυχίου, δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να αποκτήσει εμπειρία της σε βάθος μελέτης ενός θέματος της ειδικότητας, είτε με πειραματική είτε με συνθετική εργασία, και με τη μελέτη της κατάλληλης βιβλιογραφίας. Η πρακτική άσκηση στο όγδοο (8ο) εξάμηνο πραγματοποιείται σε χώρους εφαρμογής (δημόσια, ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους χώρους) της ειδικότητας, με σκοπό την εμπέδωση των γνώσεων που αποκτήθηκαν, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων μέσα από ομαδική εργασία.

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ως συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε μουσεία, σε δημόσιες υπηρεσίες προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, σε ιδιωτικές εταιρείες συντήρησης, ή και ανεξάρτητα, σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου αναπτύσσουν τις εξής δραστηριότητες:
1.Την τεχνική εξέταση, συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης
2.Την εκπόνηση μελετών συντήρησης και αποκατάστασης αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης
3.Τη σύνταξη μελετών ή εκθέσεων για την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης
4. Την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συντήρησης σε συνεργασία με άλ­λους επιστημονικούς κλάδους και ιδρύματα
5.Τη συμμετοχή και διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων αυτοτελώς ή ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητας τους
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σε πινακοθήκες, μουσεία.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: σε ιδιωτικά μουσεία και πινακοθήκες, σε εργαστήρια συντήρησης έργων Τέχνης.



Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)