Πολιτικών Μηχανικών Πάτρα - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΠΑΤΡΑ

Κύρια αποστολή του τμήματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του με την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης επάνω στο αντικείμενο του κλάδου του πολιτικού μηχανικού, αλλά παράλληλα και η καλλιέργεια αισθήματος υψηλής κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης σε όλα τα μέλη του, διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Επίσης έχει στόχο να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και προς όλους τους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Αποσκοπεί ακόμη στο να προωθεί την επιστήμη και τη γνώση με συνεχή αναπτυξιακή έρευνα και συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης εξέλιξης και μιας ανεξάρτητης και αυτοδύναμης ανάπτυξης της χώρας.

Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
ΤΟΜΕΙΣ:
1.ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
2.ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
3.ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
4.ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ε.Μ.Π.
Από το πανεπιστημιακό έτος 1995-'96 άρχισε να λειτουργεί στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, που οδηγεί στη λήψη διδακτορικού διπλώματος. Στόχος των μεταπτυχιακών σπουδών είναι αφενός η οργάνωση και ανάπτυξη της εξειδικευμένης γνώσης και αφετέρου η παραγωγή νέων γνώσεων και τεχνολογιών επάνω στο γνωστικό αντικείμενο και στις ερευνητικές κατευθύνσεις του τομέα του πολιτικού μηχανικού.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
1. Δομοστατικό Σχεδιασμό και Ανάλυση των Κατασκευών
2. Επιστήμη και Τεχνολογία των Υδατικών Πόρων
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων
2. Προστασία του Περιβάλλοντος και βιώσιμη Ανάπτυξη
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ
Έργα Υποδομής Πολιτικού Μηχανικού
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
1. Νέα Υλικά και Τεχνολογίες στο Σχεδιασμό Έργων και Οπλισμένο Σκυρόδεμα
2. Υδραυλική Μηχανική

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών χορηγούν αντίστοιχο δίπλωμα. Για να ασκήσουν το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού οι πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί είναι απαραίτητο να πάρουν άδεια από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.). Μέχρι το 2000 στο Τ.Ε.Ε. ήταν εγγεγραμμένοι 23.818 Πολιτικοί Μηχανικοί. Οι διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί μπορούν να απασχοληθούν:
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ανοίγοντας δικό τους Τεχνικό Γραφείο.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ως επιστημονικοτεχνικά στελέχη Τεχνικών Εταιρειών. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, σε υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες κ.ά. και στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγητές, αφού προηγουμένως φοιτήσουν στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ και δώσουν εξετάσεις. Στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα με τη δημιουργία και λειτουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια παρέχονται δυνατότητες για ερευνητική σταδιοδρομία και ακαδημαϊκή καριέρα.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ανεργία στο χώρο είναι σχετικά χαμηλή αλλά παρατηρείται υποαπασχόληση σε σημαντικό βαθμό αλλά και ετεροαπασχόληση (περίπου 5%). Αν και η κατάσταση στον κλάδο των πολιτικών μηχανικών δεν παρουσιάζει την άνθηση των προηγούμενων δεκαετιών, οι προοπτικές είναι αισιόδοξες, λόγω του προγραμματισμού και της κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας 2004 (ΜΕΤΡΟ, Αεροδρόμιο Σπάτων, ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, οδικών κόμβων κ.ά.) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου και η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα που πλήττει κυρίως τα μεγάλα αστικά κάντρα, αναμένεται να ξεπεραστεί με την πτώση των επιτοκίων.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Διαχειριστής Μεγάλων Έργων, Σχεδιαστής αντισεισμικών τεχνικών έργων.





Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)