ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

26/5/15

Ποιο άθλημα ταιριάζει στο δικό μου παιδί;

Άθληση και πώς να καταλάβουμε ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα που ταιριάζει στο παιδί μας


 
Το πιο βασικό σημείο όπου θα πρέπει να σταθεί ο κάθε γονέας όταν σκέφτεται να ξεκινήσει το παιδί του κάποιο άθλημα είναι να ακούσει το ίδιο το παιδί. Οι γονείς οφείλουν να σκέφτονται σφαιρικά και πρώτα από όλα να ρωτήσουν το παιδί τους αν του αρέσει κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα ώστε μετά να συζητήσουν μαζί του γύρω από αυτό. Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία των 4-5, έχουν άποψη για το τι τους αρέσει και οι γονείς μπορεί να εκπλαγούν από το πόσα μπορεί να γνωρίζουν γύρω από τον εαυτό τους!!! Οι μικροί πρωταγωνιστές της ζωής μας έχουν άποψη και είναι πολύ σημαντικό (από την αρχή της γέννησής τους) να δίνουμε αξία, προσοχή και σεβασμό στα δικά τους θέλω και στα συναισθήματά τους, αναπτύσσοντας έτσι δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ μας και ελεύθερη βούληση στα παιδιά!!

Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε παιδί μπορεί να εμφανίσει από νωρίς μια κλίση προς μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Δεν είναι εύκολο όμως πολλές φορές να διακρίνουμε εμείς ως γονείς και να αναγνωρίσουμε τις αθλητικές δυνατότητες του παιδιού και σε καμία περίπτωση η κλίση δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι το παιδί έχει «ταλέντο» για κάποιο άθλημα. Σαφώς και υπάρχουν παιδιά που είναι ταλέντα, είτε στον αθλητισμό είτε στη μουσική είτε στον χορό είτε οπουδήποτε!! Αυτό όμως είναι κάτι μπορούν να το διακρίνουν μόνο οι ειδικοί στον κάθε τομέα και αυτοί είναι και οι αρμόδιοι για να το οριστικοποιήσουν στους γονείς. Είναι λάθος να προσπαθούν να επιβάλλουν οι γονείς στα παιδιά δικά τους στερεότυπα, πεποιθήσεις ή απωθημένα ενεργώντας με το σκεπτικό ότι μεγαλώνουν τον/ την επόμενο/η πρωταθλητή/τρια ή χρυσό Ολυμπιονίκη!!!

Επίσης, παράμετροι που θα πρέπει να λάβει ο κάθε γονέας είναι και ο χρόνος που απαιτείται, η απόσταση από και προς το χώρο άθλησης, η ενέργεια κι η πρακτικότητα. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά ζητήματα για τον καθορισμό και την επιλογή του αθλήματος. Είναι σημαντικό να καταλάβει και το παιδί ότι η άθληση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται παράλληλα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του (πχ σχολείο, διάβασμα, ύπνος κλπ) και όχι να παρεμποδίζει την εύρυθμη ροή αυτών! Ακόμα, για την καθολική υποστήριξη της επιλογής, πρέπει να είναι και οι γονείς σίγουροι ότι κάποιος μέσα από την οικογένεια (από άποψη προγραμματισμού, χρόνου και υποχρεώσεων) θα μπορεί να μεταφέρει το παιδί στην οποία αθλητική του δραστηριότητα και ότι θα είναι ξεκάθαρες από την αρχή οι υποχρεώσεις του παιδιού στο άθλημα όπως και το ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις (για το άθλημα) δεν θα επιβαρύνουν στην πορεία με επιπλέον κόστη τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τριβές και απογοήτευση!!

Ρωτήστε και συζητήστε λοιπόν με το παιδί σας από την αρχή και ίσως αυτό να σας βγάλει πολύ γρήγορα και εύκολα από προσωπικά ερωτήματα και σκέψεις ως προς το.... «Τι να του αρέσει άραγε» και.... «Πού να γράψω το παιδί μου φέτος». 

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger