Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Θεσσαλονίκη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Oι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες έχουν ως αποστολή:
α) να καταστήσουν τους φοιτητές τους κοινωνούς των αξιών της Ορθόδοξης πίστης και του Χριστιανισμού
β) να παράσχουν στους φοιτητές τους την κατάλληλη αγωγή και τις αναγκαίες γνώσεις, μέσω θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, σε ανώτατο μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο,
γ) να προβάλλουν και να αξιοποιούν τις ιστορικές πηγές της Ορθόδοξης Πίστης και Παράδοσης, τα μνημεία και κειμήλια της Ορθοδοξίας και γενικά τους θησαυρούς της πνευματικής δημιουργίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Ελλάδας και της απανταχού Ορθοδοξίας, με σκοπό να υπηρετήσουν την ορθόδοξη Εκκλησία,
δ) να αναπτύξουν στους φοιτητές τους πνεύμα ενότητας, αγάπης, συνεργασίας, το οποίο αυτοί με τη σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν στους πιστούς της Ορθοδοξίας και σε κάθε άτομο στον κοινωνικό περίγυρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την ειρηνική και αρμονική συμβίωση τόσο σε εθνικό όσο και οικουμενικό επίπεδο.
Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι. Ειδικά δε στα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται προκαταρκτική εξέταση για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, η οποία συνίσταται σε προφορική συνέντευξη που δίδεται ενώπιον επιτροπής. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, η Επιτροπή συνεκτιμά σχετική συστατική επιστολή του Επισκόπου του τόπου κατοικίας του υποψηφίου και διαπιστώνει εάν υπάρχει έφεση του υποψηφίου και εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το ιερατικό λειτούργημα. Η συστατική επιστολή εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες πριν από την υποβολή της στην αρμόδια επιτροπή. Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους υποψηφίους προς την επιτροπή και ο τόπος διενέργειας της συνέντευξης ορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δίδονται στα τηλέφωνα: 210-6204714 & 8070088 (Αθήνα), 2310-397732 και 301784 (Θεσσαλονίκη), 26530-41281, 42160, 41236 (Βελλά-Ιωάννινα), 2810-232193 και 239123 (Ηράκλειο).

Προγράμματα Σπουδών
Τα Προγράμματα Σπουδών των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών είναι διάρκειας οκτώ ακαδημαϊκών εξαμήνων και η φοίτηση σε αυτά είναι υποχρεωτική. Σε κάθε Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία μπορούν να οργανώνονται και να λειτουργούν περισσότερα του ενός Προγράμματα Σπουδών. Τα Προγράμματα αυτά καλλιεργούν επιστήμες που έχουν σχέση με την Oρθοδοξία.
Κάθε Πρόγραμμα χορηγεί ένα ενιαίο πτυχίο, για το οποίο μπορεί να καθορίζονται ειδικεύσεις. Στα Προγράμματα μπορεί να προβλέπονται κοινά μαθήματα, όπως και συνδιδασκαλία αυτών, ιδίως κατά τα πρώτα εξάμηνα σπουδών. Για τις ανάγκες των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών θα ιδρύονται τα ακόλουθα επιπλέον προγράμματα σπουδών: Διοίκησης και Oργάνωσης Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, Παλαιογραφίας, Διοικητικής Υποστήριξης Ιερών Μητροπόλεων και Ενοριών, Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Yπουργού Παιδείας μετά από πρόταση του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων πανεπιστημίων, μπορεί να οργανώνονται και λειτουργούν, συγχωνεύονται ή καταργούνται προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τα προγράμματα αυτά οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Την αρμοδιότητα χορήγησης των μεταπτυχιακών τίτλων έχουν τα Πανεπιστήμια.

Αγορά Εργασίας
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σαν λαϊκά στελέχη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που αφορούν τη διαχείριση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.




Περισσότερα θέματα για τα Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)