ΚΕΡΚΥΡΑ |
Στόχος των προπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα είναι η προετοιμασία επιστημόνων Πληροφορικής με ιδιαίτερα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία την εισαγωγή της τεχνολογίας της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι για τη σωστή υλοποίηση των εφαρμογών της Πληροφορικής είναι απαραίτητη μία σε βάθος γνώση, όχι μόνο της Επιστήμης των Υπολογιστών, αλλά και του γνωστικού αντικειμένου του πεδίου εφαρμογής.
Έτσι, ο φοιτητής του Τμήματος καλείται να παρακολουθήσει εκτός από τα μαθήματα Πληροφορικής και προχωρημένα μαθήματα Διοικητικής Επιστήμης, Οικονομικών, Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Ποσοτικών Μεθόδων. Η ποικιλία αυτή των μαθημάτων δίνει έναν ασυνήθιστο, για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, χαρακτήρα στις σπουδές.
Ειδικότερα το τμήμα Πληροφορικής έχει σκοπό:
α) να καλλιεργεί και να προάγει την Πληροφορική Επιστήμη, με ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων.
β) να παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να απασχοληθούν, πέραν των βασικών τομέων της Πληροφορικής, με τη μελέτη, την έρευνα, κατανόηση και εφαρμογή καθώς και με τις επιπτώσεις της εισαγωγής και χρήσης της Πληροφορικής Επιστήμης στην υποστήριξη των ποικίλων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Κατευθύνσεις:
-Ανάπτυξη και θεμελίωση μεθόδων πληροφορικής.
-Συστήματα επικοινωνίας.
-Δίκτυα τηλεπληροφορικής.
-Ανάλυση
-σύνθεση και εφαρμογές συστημάτων υλικών και λογισμικού.
Προοπτικές Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα:
Πληροφοριακά Συστήματα.
Υπολογιστικά Συστήματα.
Θεωρία Επιστήμης Υπολογιστών. Λογισμικό.
Επιστημονικοί Υπολογισμοί.
Τεχνολογίες - Εφαρμογές.
Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Πληροφορικής προσφέρουν πολλές δυνατότητες απασχόλησης, και μάλιστα καλά αμειβόμενες στον Ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, που έχει ανάγκη εξειδικευμένων στελεχών. Μπορούν να εργαστούν ως: Αναλυτές Προγραμματιστές Εφαρμογών και Συστημάτων, Διαχειριστές και Αναλυτές Βάσεων Δεδομένων, Μηχανικοί Λογισμικού, Διαχειριστές Δικτύων, Σύμβουλοι Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Καθηγητές στη Β/Βάθμια εκπαίδευση (αφού δώσουν εξετάσεις από το έτος 2002). Ερευνητές σε επιδοτούμενα προγράμματα από την ευρωπαϊκή Ένωση και να ακολουθήσουν Ακαδημαϊκή καριέρα ή καριέρα ελεύθερου επαγγελματία.
Γενικά οι εταιρείες software, Ελληνικές και ξένες, οι Τράπεζες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι εταιρείες Η/Υ, οι μεγάλες και οι μεσαίες εταιρείες που διαθέτουν αυτόνομη μηχανοργάνωση, αποτελούν τους κυριότερους επαγγελματικούς χώρους προς τους οποίους στρέφονται και στους οποίους βρίσκουν απασχόληση οι απόφοιτοι των Τμημάτων Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από τα σχετικά νέα Τμήματα Πληροφορικής των Πανεπιστημίων δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη τόσοι απόφοιτοι, ώστε να κορεστεί το επάγγελμα. Ούτε κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σύντομα, βασικά λόγω των επιχορηγήσεων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Πληροφορικής. Εξάλλου και ο Ιδιωτικός τομέας, με την αγορά της πληροφορικής συνεχώς να αυξάνει το μερίδιο, αναμένεται να απορροφήσει ικανό αριθμό στελεχών και μάλιστα καλά αμειβομένων. Επαγγελματική κατοχύρωση δεν υπάρχει προς το παρόν, ούτε Επιμελητήριο Πληροφορικής.
Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Πληροφορικής δέχεται ως μέλη της τους αποφοίτους αυτών των Τμημάτων, ενώ δημιουργήθηκε δευτεροβάθμιο όργανο αποφοίτων Πληροφορικής Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος στην αγορά Πληροφορικής, στην οποία έχουν εισχωρήσει και πολλοί επιτήδειοι (χωρίς πτυχίο Πληροφορικής), αλλά η πρακτική εξάσκηση και η θεωρητική βάση, που δίνουν τα Τμήματα Πληροφορικής, εγγυώνται ότι τελικά θα επιβιώσουν μόνο οι καλά καταρτισμένοι στον τομέα.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αναλυτές Συστημάτων, Στελέχη πωλήσεων, Τεχνολόγοι Επικοινωνιών & Δικτύων, Τεχνολόγοι Λογισμικού, Ειδικοί Βάσεων Δεδομένων
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.