ΠΑΤΡΑ |
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Μηχανολογίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής και εξέλιξης της επιστήμης της Μηχανολογίας, που αφορά στη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία μηχανών, συσκευών και εγκ/σεων παραγωγής καθώς και συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.
Οι σπουδές στο τμήμα χαρακτηρίζονται από επιστημονικά ώριμο επίπεδο παροχής τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθούν τους απόφοιτους πτυχιούχους του τμήματος μας να εξωτερικεύσουν την μάθηση τους σε πρακτικά προβλήματα εθνικής και διεθνούς κλίμακας με την χρήση της πληροφορικής σε τεχνικά θέματα αξιοποίησης συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε τεχνολογικά θέματα και σε αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήματα και περιλαμβάνει :
-Θεωρητική διδασκαλία μαθημάτων. Πρακτικές φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις σε χώρους εργασίας, που αποσκοπούν στην εμπέδωση και εφαρμογή της θεωρίας και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
-Σεμινάρια, επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες.
-Πτυχιακές εργασίες.
-Άσκηση στο επάγγελμα Κάθε σπουδαστής του τελευταίου τυπικού εξαμήνου είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει μια πτυχιακή εργασία με θέμα που πρέπει να έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και των υπηρεσιών, το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο του τμήματος. Οι σπουδαστές που επιθυμούν να πάρουν θέμα πτυχιακής.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε τεχνικές Υπηρεσίες Υπουργείων (Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας κ.ά.), Οργανισμών, Νομαρχιών, Δήμων και Κοινοτήτων κ.ά. Στη Β/θμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ως καθηγητές, αφού προηγουμένως αποκτήσουν το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ και δώσουν εξετάσεις από το έτος 2002.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε Τεχνικά Γραφεία μελετών Μηχανολογικών εγκαταστάσεων, σε Τεχνικές Εταιρείες κατασκευών, σε εταιρείες εμπορίας μηχανολογικών υλικών και προϊόντων.
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ιδρύοντας δικό τους Τεχνικό Γραφείο ή αναλαμβάνοντας εργολαβίες έργων του Δημοσίου ορισμένης δαπάνης, αφού περάσουν πέντε (5) χρόνια από τη λήψη του πτυχίου τους. Η φοίτηση στα Τμήματα της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. διαρκεί οχτώ (8) εξάμηνα.
Το πτυχίο της προσφέρει δύο δυνατότητες στον κάτοχό του:
α. να επιτύχει το διορισμό του στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά από εξετάσεις και
β. να αναζητήσει απασχόληση είτε στον Ιδιωτικό ή το Δημόσιο τομέα είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων σχολών των Τ.Ε.Ι. Συνδυάζει δηλαδή τα πλεονεκτήματα και του πτυχίου των Τ.Ε.Ι. και της ΠΑ.ΤΕ.Σ. με το πτυχίο της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.
Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.