ΛΑΡΙΣΑ |
Τα επτά Τμήματα Ιατρικής των ελληνικών Πανεπιστημίων καταρτίζουν το επιστημονικό ιατρικό προσωπικό που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μας στο χώρο της Υγείας. Οι σπουδές δεν ολοκληρώνονται σε δώδεκα εξάμηνα σπουδών. Οι απόφοιτοι Ιατρικών Τμημάτων για ένα χρόνο "κάνουν το αγροτικό τους" και κατόπιν καταρτίζονται σε μια από τις αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες.
Να επισημάνουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των αποφοίτων είναι η έναρξη εξειδίκευσης, γιατί αυτή προσδιορίζεται από τις ελεύθερες για εξειδίκευση θέσεις σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και γενικά δημόσια νοσηλευτικά Ιδρύματα.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν έξι (6) χρόνια και χωρίζονται σε δώδεκα (12) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο φοιτητής υποχρεούται να εξεταστεί επιτυχώς σε 53 υποχρεωτικά και σε 10 επιλεγόμενα μαθήματα και να παρακολουθήσει κλινικές και εργαστήρια.
Η Ιατρική Σχολή αποτελείται από 9 τομείς:
1. Ανατομίας και Παθολογικής Ανατομικής
2. Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας
3. Βιολογικών Επιστημών και Προληπτικής Ιατρικής
4.Ακτινολογίας - Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής
5. Αισθητηρίων Οργάνων (Οφθαλμολογίας & Ωτορινολαρυγγολογίας)
6.Υγείας του παιδιού (Παιδιατρικής και Χειρουργικής Παίδων)
7.Νευροεπιστημών (Νευρολογίας, Ψυχιατρικής, Νευροχειρουργικής)
8.Χειρουργικής
9.Εσωτερικής Παθολογίας
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Ιατρικής Φυσικής- Ακτινοφυσικής
2. Κλινική και Κοινωνική Ιατρική
3. Βιοστατιστική
Παν/μιο Θεσσαλονίκης
1. Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία
2. Διαχείριση Ιατρικής Πληροφορίας
3. Βιοϊατρική Τεχνολογία
4. Ιατρική Τηλεματική
Παν/μιο Πατρών
1. Ιατρική Φυσική
2. Βιοϊατρική Τεχνολογία
3. Βασικές Ιατρικές Επιστήμες
Παν/μιο Ιωαννίνων
1. Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας
2. Βιοτεχνολογία
Παν/μιο Κρήτης
1. Βασικές Νευροεπιστήμες
Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Όσοι προορίζονται για τις ειδικότητες Αναισθησιολογίας, Πνευμονολογίας, Παθολογικής, Ανατομίας, Κυτταρολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής μπορούν να πάρουν αναστολή και να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ολοκλήρωση της μετεκπαίδευσης. Για την εξάσκηση του επαγγέλματος του γιατρού είναι απαραίτητη η άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι γιατροί, ειδικευμένοι και μη, που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους (αγροτικό, στρατ. θητεία) μπορούν να απασχοληθούν:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε θέσεις του ΕΣΥ, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, σε άλλες υπηρεσίες του Υπ. Υγείας, σε άλλα Υπουργεία, σε ασφαλιστικούς φορείς, Ιδρύματα κ.ά
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, πλοία, ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (Ιατρείο).
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το επάγγελμα του Ιατρού είναι κατοχυρωμένο με μεγάλη κοινωνική υπόληψη και καλές αποδοχές. Παρόλη την ύπαρξη στη χώρα μας πολλών ειδικευμένων γιατρών, το επάγγελμα δε διέρχεται ουσιαστική κρίση. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε άνθιση της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης με τη δημιουργία μεγάλων ιατρικών κέντρων και κάθε είδους νοσηλευτικών μονάδων. Η ποσοτική, όμως, αυτή αύξηση δε συνεπάγεται πάντα και καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους γιατρούς.
Εκτιμάται ότι η ανεργία των γιατρών ξεπερνάει το 4%. Το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, όμως, να υπολογίσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών υποαπασχολείται. Ταυτόχρονα η αμοιβή της πλειοψηφίας των γιατρών ειδικά στο ΕΣΥ κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Πνευμονολόγοι - Νευρολόγοι - Μοναδολόγοι Ορθοπεδικοί - Οφθαλμίατροι Ακτινολόγοι - Γλωσσολόγοι - Ωτολόγοι
Περισσότερα θέματα για πανεπιστήμια εδώ.