ΑΘΗΝΑ |
Το Τμήμα έχει ως αποστολή την καλλιέργεια της Πολιτικής Επιστήμης σε τρεις βασικές διαστάσεις της: την Πολιτική Ανάλυση, τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και τη Διοικητική Επιστήμη. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος επιδιώκει την κατάρτιση των φοιτητών στις θεμελιώδεις έννοιες, τις βασικές μεθόδους και τους προβληματισμούς της συστηματικής ανάλυσης των πολιτικών, πολιτειακών και διεθνών φαινομένων. Οι φοιτητές ασκούνται στην έρευνα και ανάλυση (φιλοσοφική, ιστορική, θεωρητική και εμπειρική) των ποικίλων όψεων των πολιτικών φαινομένων και μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα συνολικά πολιτικά φαινόμενα στις πολιτικές κοινωνίες (το φαινόμενο του κράτους, το πρόβλημα της εξουσίας, η προβληματική για τον ηγέτη, οι πολιτικοί θεσμοί, πολιτικές συγκρούσεις κ.ά.).
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους τους φοιτητές για τα τέσσερα (4) πρώτα εξάμηνα. Κατά τα τέσσερα τελευταία εξάμηνα, οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον «κύκλο σπουδών» τους, δηλαδή το επιστημονικό πεδίο της προτίμησής τους.
Σήμερα το Τμήμα αποτελείται από τους ΤΟΜΕΙΣ:
- Τομέας Πολιτικής Επιστήμης
- Τομέας Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας
- Τομέας Διοικητικής Επιστήμης
- Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Παν/μιο Αθήνας
1. Κράτος και Δημόσια Πολιτική
2. Ευρωπαϊκή Οικονομία και Πολιτική
3. Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία
4. Πολιτική Επιστήμης
5. Κοινωνιολογίας
6. Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Οι Πολιτικοί Επιστήμονες, απόφοιτοι του Τμήματος, απασχολούνται κυρίως σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα: Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Υπουργείο Εξωτερικών, Τύπου, Εσωτερικών κ.ά., Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, η ειδικότητά τους τους παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούν σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών, σε Ερευνητικά Κέντρα κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Σε κέντρα πολιτικής έρευνας και σχεδιασμού είτε αυτά είναι ανεξάρτητα είτε ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, σε εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.ά.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δυστυχώς, με μόνο το πτυχίο τους οι Πολιτικοί Επιστήμονες είναι δύσκολο ν' αποκατασταθούν επαγγελματικά, εκτός και αν ο στόχος τους είναι οι Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, όπου ως γνωστόν απαιτούνται και άλλα πέρα από τα τυπικά προσόντα. Αν οι απόφοιτοι σκοπεύουν να κάνουν Ακαδημαϊκή καριέρα ή να στραφούν σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών και η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι στοιχεία απαραίτητα. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μια σχετική διεύρυνση της αγοράς με τη δημιουργία εταιρειών δημοσκοπήσεων και κέντρων πολιτικής έρευνας.
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.