ΚΕΡΚΥΡΑ |
Σκοπός των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών είναι:
α) Η προαγωγή της Μουσικής σε καλλιτεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.
β) Η εξοικείωση με τις σύγχρονες μορφές της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη Μουσική.
γ) Η κατάρτιση ειδικών που θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επιτυχή καλλιτεχνική, επιστημονική ή επαγγελματική σταδιοδρομία υπηρετώντας τη Μουσική. Tο Tμήμα είναι το μόνο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα στην Eλλάδα που προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους, όπως η Παλιά Mουσική, το εκκλησιαστικό όργανο, η Tζάζ, η ηλεκτοακουστική Mουσική ή η Mουσικοθεραπεία. Eίναι επίσης το μόνο ελληνικό ίδρυμα που διαθέτει πλήρες πρόγραμμα και υποδομή Mουσικής Aκαδημίας και για αυτό συμμετέχει ως τακτικό μέλος στον Eυρωπαϊκό Σύνδεσμο Kονσερβατόριων, Mουσικών Aκαδημιών και Mουσικών Πανεπιστημίων (A.E.C.)
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
10 ΕΞΑΜΗΝΑ
ΤΟΜΕΙΣ:
Μια στοιχειώδης ειδίκευση είναι δυνατή σε προπτυχιακό επίπεδο, χάρις σ’ ένα πλούσιο και ευέλικτο πρόγραμμα διδασκαλίας, με μαθήματα που εντάσσονται στους ακόλουθους άτυπους τομείς:
1. ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση
2. ερμηνεία και διεύθυνση μουσικών συνόλων,
3. μουσική τεχνολογία,
4. παραδοσιακή μουσική,
5. μουσική παιδαγωγική,
6. μουσικές επιστήμες και έρευνα - ιστορική και συστηματική μουσικολογία.
Κατά τα τέσσερα πρώτα έτη σπουδών, οι φοιτητές παρακολουθούν έναν ελάχιστο αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων, που εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη κατάρτιση στους έξι αυτούς άτυπους τομείς, κι έναν αριθμό επιλεγόμενων μαθημάτων, που επιτρέπουν στο φοιτητή να εμβαθύνει στον τομέα ή τους τομείς που τον ενδιαφέρουν και οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου σε μια από τις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις: Mουσική Σύνθεση Mουσική Eκτέλεση Mουσικές Eπιστήμες H υιοθέτηση εξάλλου, του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Mονάδων (E.C.T.S.) επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών από και προς τα κυριότερα μουσικοεκπαιδευτικά ιδρύματα της Eυρώπης και την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων του Tμήματος με τα ευρωπαϊκά (και κατ' επέκταση τα αμερικανικά) ανώτατα πτυχία κονσερβατόριων, Mουσικών Aκαδημιών και Mουσικών Πανεπιστημιακών Σχολών. Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και ερευνητικές, ανάγκες του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα στα αντικείμενα της Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Θεωρίας και Σύνθεσης, της Μουσικής Πληροφορικής, της Μουσικής Τεχνολογίας, της Μουσικής Ακουστικής και της Αισθητικής. Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη της ανάγκης της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης σε εξειδικευμένο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσωπικό στις ειδικότητες του χώρου τομής της ηλεκτρονικής τεχνολογίας του ήχου και της μουσικής τέχνης.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών μπορούν να απασχοληθούν:
1.Σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, σε μουσικούς εκδοτικούς οίκους, μουσεία, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων.
2.Σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας
3. Συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες, Λυρική Σκηνή κ.τ.λ
4. Ως καθηγητές της μουσικής εκπαίδευσης σε Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά Σχολεία και ειδικά στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια ως καθηγητές Μουσικής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αναλογία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών γίνονται αποκλειστικά από τους πίνακες που θα καταρτίζονται ύστερα από διαγωνισμό. Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό θα κατατάσσονται κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους σε πίνακες επιτυχίας. Από τους πίνακες αυτούς γίνονται οι διορισμοί στα σχολεία κατά την απόλυτη σειρά των υποψηφίων και με βάση τις δηλωμένες προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν προϋπηρεσίας που υπάρχει στον δημόσιο τομέα . Επιτυχόντες θα θεωρούνται εκείνοι των οποίων ο βαθμός σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της προβλεπόμενης ανώτατης βαθμολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος πτυχιούχος μέρος στο διαγωνισμό,είναι η απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Ικανότητας.
5. Στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε Ωδεία, σε Κέντρα Μουσικών και Μουσικολογικών Ερευνών, στο Ραδιόφωνο, και γενικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε δισκογραφικές εταιρείες και studio ήχου, ως διευθυντές χορωδίας κ.ά.
Αγορά Εργασίας
Οι μουσικοί έχουν ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά εργασίας που όμως υπερκαλύπτεται από αντίστοιχη υπερβάλλουσα προσφορά. Αυτό αφορά τους μουσικούς της ελαφράς και λαϊκής μουσικής που μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται να βρει εργασία σε μόνιμη βάση. Στο χώρο της κλασικής μουσικής προβλέπεται αυξημένη ζήτηση σε επαγγελματίες εκτελεστές εγχόρδων και πνευστών επειδή υπάρχει τάση αύξησης και βελτίωσης των συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα.
Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.