Δεδομένου ότι μεγαλώνει επτά παιδιά (!), ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για το σπίτι και τον γάμο της, η μαμά-blogger Susie Johnson θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «επαγγελματίας μαμά». Όπως η ίδια γράφει, δεν υπάρχουν οδηγίες και κανόνες στο να είσαι γονιός. Ακόμα κι αν κάνεις το καλύτερο που μπορείς, ποτέ δεν γίνεται να είσαι βέβαιος ότι το παιδί σου θα γίνει καλός άνθρωπος. Εξάλλου, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι τόσες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να είσαι πάντα όσο ψύχραιμος και υπομονετικός χρειάζεται, ώστε να μην κάνεις λάθη στην ανατροφή του παιδιού σου. Ωστόσο, η εμπειρία της Susie της έμαθε ότι υπάρχουν 10 βασικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας γονιός αν θέλει να μεγαλώσει ένα καλό παιδί, χωρίς να χάσει τα λογικά του:
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.1. Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται. Και τηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να συζητήσω για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται. Μπορεί να είναι να το αφήνετε να κλαίει με τις ώρες ή να κοιμάστε μαζί του ή να δοκιμάσετε όποια άλλη τεχνική σας φαίνεται σωστή (εγώ ακολούθησα σε όλα μου τα παιδιά την εκπαίδευση ύπνου και όλα τους πλέον κοιμούνται μια χαρά τα βράδια, χωρίς να εμφανίσουν κανένα ψυχολογικό πρόβλημα –όπως φοβούνται οι παιδοψυχολόγοι). Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότιένα κουρασμένο παιδί είναι γκρινιάρικο. Τα κουρασμένα παιδιά δεν τα πάνε καλά στο σχολείο, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα στο σπίτι. Ειδικά το απόγευμα, μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου, ένα κουρασμένο παιδί μπορεί κυριολεκτικά να σας τρελάνει.
Επίσης, τα κουρασμένα παιδιά δεν κοιμούνται τόσο καλά όσο τα ξεκούραστα παιδιά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Έχουν τρομερή υπερένταση, η οποία τα κρατά ξύπνια τη νύχτα και τα κάνει ακόμα πιο γκρινιάρικα την επόμενη μέρα.
Επιλέξτε, λοιπόν, όποια μέθοδο σας βολεύει, αρκεί να μάθει το παιδί να κοιμάται. Με ευλαβικό πρόγραμμα. Τα παιδιά χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση, για να μην… λυγίσετε.
2. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες.
Δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια, όσο κι αν κάποιοι δίνουν αυτή την εντύπωση. Η κάθε οικογένεια είναι καλή σε διαφορετικά πράγματα.
Κάποιοι γονείς είναι καλοί στο να οργανώνουν ωραία πάρτι για τα παιδιά τους. Κάποιοι είναι καλοί στο να τους φτιάχνουν αποκριάτικες στολές ή να τα βγάζουν υπέροχες φωτογραφίες. Κάποιες μαμάδες μαγειρεύουν φοβερά, ενώ άλλες είναι εξαιρετικές νοικοκυρές. Κάποια παιδιά έχουν έφεση στα αθλήματα ή στη μουσική ή είναι πολύ καλοί μαθητές.
Όλοι, όμως, έχουν προβλήματα. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν τσακωμοί και αποτυχίες και ψέματα και απιστίες και όλοι κάνουν πράγματα που κανείς δεν βλέπει και κανείς δεν μαθαίνει. Ακόμα και οι μαμάδες που «συναντάτε» στο Facebook και δείχνουν να τα κάνουν όλα τέλεια. Μάλλον, ειδικά αυτές οι μαμάδες είναι που μπορεί να μην κάνουν τίποτα τέλειο.
Σταματήστε, λοιπόν, να συγκρίνεστε με άλλους γονείς. Εσείς κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Κι αν θέλετε να βελτιώσετε κάποια πτυχή του εαυτού σας, κάντε το για την προσωπική ικανοποίηση που θα λάβετε από αυτό. Όχι για να το δημοσιεύσετε, έπειτα, στο Facebook μαζί με μία φωτογραφία του παιδιού σας.
3. Αποδεχθείτε ότι δεν υπάρχει κουμπί «εύκολο».
Τίποτα δεν φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Όποιον σύντομο δρόμο κι αν ακολουθήσετε για να πετύχετε κάτι με το παιδί σας, μπορεί βραχυπρόθεσμα να δείχνει πως πετυχαίνει, όμως μακροπρόθεσμα το πρόβλημα θα εμφανιστεί ξανά. Σας το υπογράφω.
4. Να είστε συνεπείς και να τηρείτε τις αποφάσεις σας.
Αυτό είναι δύσκολο. Είναι, όμως, σπουδαίο να το καταφέρετε. Και όταν θέλετε να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια, θυμηθείτε την παραπάνω συμβουλή –τίποτα δεν είναι εύκολο.
5. Δώστε στα παιδιά σας ευθύνες.
Τα παιδιά σας είναι ικανά να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε. Το 2 ετών παιδί σας μπορεί μια χαρά να μαζέψει τα παιχνίδια του και να διπλώσει τα ρούχα του. Το 5 ετών παιδί σας μπορεί να σκουπίσει το δωμάτιό του με την ηλεκτρική σκούπα και να καθαρίσει την σκόνη με ένα πανάκι. Το 7 χρονών παιδί σας μπορεί να ετοιμάσει μόνο του το κολατσιό του για το σχολείο. Το 9 χρονών παιδί σας μπορεί να βάλει τα πιάτα στο πλυντήριο και να το αδειάσει όταν θα έχουν πλυθεί. Το 13 χρονών παιδί σας μπορεί να κατεβάσει τα σκουπίδια και να κάνει σχεδόν κάθε δουλειά στο σπίτι που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας.
Θα καταφέρουν τα παιδιά να κάνουν τις παραπάνω δουλειές όπως ακριβώς τις θέλετε; Πιθανότατα όχι. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσετε.
6. Σταματήστε να φτιάχνετε δικαιολογίες για τα παιδιά σας.
Όταν σας τηλεφωνούν από το σχολείο του παιδιού για να σας πουν ότι έκανε κάποιο λάθος ή δημιούργησε κάποιο πρόβλημα, ή απλά ότι δεν παρακολουθεί στο μάθημα και δεν κάνει τα μαθήματά του, μην το δικαιολογήσετε. Δεν φταίει κάποιος άλλος –φταίει εκείνο. Τα τσιγάρα που βρέθηκαν στην τσέπη του δεν είναι κάποιου φίλου του που θέλει να τα κρύψει από τους δικούς του γονείς.
Επιβάλλετε επιπτώσεις στις μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών. Και τηρήστε τις.
7. Να είστε ελαστικοί.
Κάποιες μέρες τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως τα έχετε προγραμματίσει. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες μέρες τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως τα έχετε προγραμματίσει. Όταν συμβαίνει αυτό μπορείτε να θυμώσετε και να χάσετε τον έλεγχο. ‘Η μπορείτε να το ξεπεράσετε χωρίς γκρίνιες και να μάθετε και στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
Αυτοσχεδιάστε, προσαρμοστείτε και ξεπεράστε το.
Αυτό είναι ένα από τα πιο σπουδαία μαθήματα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας.
8. Μην φοβάστε να πείτε «όχι» στα παιδιά σας.
Περιορίστε την τεχνολογία. Μην πάτε σε κάθε ένα από τα 77 παιδικά πάρτι στα οποία θα σας καλέσουν μέχρι να τελειώσει το παιδί το Δημοτικό, αν δεν μπορείτε. Μην γράψετε το παιδί σας σε κάθε εξωσχολική δραστηριότητα, μην του πάρετε κάθε παιχνίδι, ρούχο, παγωτό που θα σας ζητήσει επειδή το έχουν και όλα τα άλλα. Δώστε στο παιδί χρόνο για ξεκούραση και βάλτε του όρια. Κάποιες φορές θα είναι δύσκολο. Τις φορές αυτές που θα θέλετε να εγκαταλείψετε, επιστρέψτε στη συμβουλή νο. 3.
9. Αφήστε τα παιδιά να αποτύχουν.
Αν ξέχασαν να πάνε μια εργασία στο σχολείο, μην τους την πάτε εσείς. Μην ψάξετε εσείς για το βιβλίο που έχασαν, επειδή δεν το έβαλαν στην θέση του. Μην τους αγοράζετε «βραβείο» επειδή σε κάποιο αγώνισμα πήραν την 4η θέση. Αντίθετα, μάθετε στα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα. Και ότι κάποιες φορές ο δύσκολος δρόμος είναι ο μοναδικός.
10. Χαλαρώστε.
Αυτό κι αν είναι δύσκολο. Το ξέρω. Ειδικά αν έχετε μόνο ένα παιδί. Εγώ το κατάφερα στο 6ο παιδί μου. Όταν το πρώτο και δεύτερο παιδί μου ήταν μικρά, περνούσα όλη την ημέρα καθαρίζοντας το σπίτι και φρικάροντας όταν το έκαναν άνω-κάτω. Στο 3ο και 4ο παιδί θυμάμαι να αγωνιώ για το τι θα τους φορέσω για να τα πάω στον παιδίατρο. Έψαχνα να βρω το πιο όμορφο και στιλάτο βρεφικό φορμάκι, πιστεύοντας ότι όλος ο κόσμος θα προσέχει τα δικά μου παιδιά.
Ξέρετε ποιος τα προσέχει; Κανείς! Ακόμα κι αν τυλίξετε το μωρό σας με χαρτί κουζίνας, κανείς δεν θα το προσέξει. Ξέρετε πώς το κατάλαβα; Έντυνα την 4η κόρη μου στα ροζ, με ροζ σκουφάκι, ροζ κουβερτάκι, της έβαζα και ένα ροζ αρκουδάκι δίπλα της στο καρότσι και κάποιοι στον δρόμο μου λέγανε «τι γλυκό μωρό! Είναι αγόρι ή κορίτσι;» Και αυτό δεν είχε γίνει μόνο μία φορά.
Είναι ωραίο να ντύνεις όμορφα το μωρό σου –δεν λέω. Ούτε προτείνω να μην το κάνετε. Αν σας κάνει χαρούμενους, να το κάνετε. Αν, όμως, σας στρεσάρει… χαλαρώστε!
Αν δείτε τη μεγάλη εικόνα, είναι εντελώς αδιάφορο. Όπως είναι και το αν θα δείχνουν τέλεια στην σχολική φωτογραφία της τάξης.
Όση ώρα κι αν αφιερώσετε για να κάνετε το παιδί σας να δείχνει όμορφο και στιλάτο, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει η στιγμή, 20 χρόνια μετά, που θα κοιτάζει τις παιδικές του φωτογραφίες και, όπως κάναμε όλοι μας, θα σας πει «καλά ρε μαμά, πώς με έντυνες έτσι;».
Μην κοπιάζετε για τα μικρά και τα ασήμαντα.
Δεν είναι ποτέ εύκολο.
Δεν υπάρχει εγχειρίδιο, ούτε βιβλίο ρόλων.
Και παρόλο που υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να πει κανείς για το τι χρειάζεται για να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί, τα παραπάνω αποτελούν μια καλή αρχή.