Φαρμακευτικό (ΣΣΑΣ) (ΓΣ) Θεσσαλονίκη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η αποστολή της ΣΣΑΣ είναι να παρέχει επιστημονική και στρατιωτική εκπαίδευση στους Μαθητές της, ώστε αυτοί να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, καθώς επίσης τις ηθικές ικανότητες για ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους ως Αξιωματικοί -Επιστήμονες, που θα στελεχώσουν το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και την Ελληνική Αστυνομία, με τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Τα τμήματα που λειτουργούν στη Σχολή είναι:
- Ιατρικό, - Κτηνιατρικό,
- Οδοντιατρικό,
- Φαρμακευτικό,
- Οικονομικό και
- Στρατολογικό.
Οι μαθητές της ΣΣΑΣ εκπαιδεύονται στο Πανεπιστήμιο όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές, και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαθήματα και κάνουν πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια και τις κλινικές του.
Η φοίτηση διαρκεί 5 χρόνια για το Φαρμακευτικό τμήμα. Αμέσως μετά την εισαγωγή τους στη Σχολή, οι νέοι Μαθητές κάνουν τη βασική εκπαίδευση, η οποία έχει διάρκεια 4 εβδομάδες περίπου.
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, η στρατιωτική εκπαίδευση γίνεται παράλληλα με την Πανεπιστημιακή δραστηριότητα, σε ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακές υποχρεώσεις.
Οι μαθητές που παίρνουν το πτυχίο του Πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν και τελειώνουν με επιτυχία τη στρατιωτική τους εκπαίδευση αποφοιτούν από την ΣΣΑΣ και ορκίζονται ως Αξιωματικοί του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο έχουν κατανεμηθεί (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όσοι αποφοιτούν, έχουν υποχρέωση παραμονής στο στράτευμα ως Αξιωματικοί κατ' ελάχιστον το τριπλάσιο των ετών φοιτήσεως τους, δηλαδή οι φαρμακοποιοί 15 χρόνια.

Οι Σχολές Ικάρων, Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού αντίστοιχα.Οι υποψήφιοι του Πεδίου Υγείας έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ένα από τα Τμήματα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Α.Σ.Σ.) (από αυτά που προσφέρονται στο μηχανογραφικό τους) ή τη σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.). Οι υποψήφιοι του Θεωρητικού Πεδίου μπορούν να δηλώσουν το Στρατολογικό Τμήμα, ενώ εκείνοι του Οικονομικού Πεδίου το Οικονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων της Σ.Α.Σ.Σ. γίνονται αξιωματικοί σ' ένα από τα τρία όπλα. Η Σ.Α.Σ.Σ. και η Σ.Α.Ν. είναι ομότιμες των Α.Ε.Ι. Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδεύονται στη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας της Αστυνομικής Ακαδημίας και στο Τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας αντίστοιχα, σχολές που δηλώνονται από τους υποψήφιους του Οικονομικού Πεδίου και είναι ισόβαθμες των Α.Ε.ι. Ισόβαθμες των Τ.Ε.ι. είναι οι σχολές μονίμων υπαξιωματικών των τριών όπλων (Σ.Τ.Υ.Α., Σ.Ι.Ρ., Σ.Μ.Υ., Σ.Μ.Υ.Ν., Σ.Υ.Δ. και η σχολή Αστυφυλάκων).
Όλες οι παραπάνω σχολές προσφέρουν στους φοιτητές τους:
α) απαλλαγή από στρατιωτική θητεία,
β) δωρεάν εκπαίδευση και βιβλία,
γ) δωρεάν διατροφή και διαμονή,
δ) πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και
ε) δωρεάν στρατιωτικές ενδυμασίες.
Μετά την αποφοίτησή τους εντάσσονται σε ένα από τα αντίστοιχα σώματα και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υπηρετήσουν σε αυτά μέχρι να πάρουν σύνταξη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις επιτόπου Νομαρχίες και γραφεία Δημοσίων Σχέσεων των σχολών (Για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές: Γραφείο Ενημέρωσης Υ.Ε.Θ.Α., Βαλτετσίου 17, Αθήνα, τηλ. 01-36.21.258. Για την Αστυνομική Ακαδημία: Δ/νση Αστυν. Προσωπικού, Κατεχάκη 1, Γουδί, τηλ. 01-69.13.065. Για την Πυροσβεστική Ακαδημία: 01-72.37.190).
Εκτός από τους υποψήφιους που εισάγονται κανονικά στις προαναφερθείσες σχολές με βάση τη σειρά επιτυχίας και σύμφωνα με τις θέσεις που προκηρύχθηκαν, μπορούν να εισαχθούν ως υπεράριθμοι επιλαχόντες:
1. Ένα 10% της γενικής σειράς που ανήκουν στην ειδική κατηγορία 82 (παιδιά στρατιωτικών που φονεύθηκαν ή πέθαναν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. - Ν. 1297/82).
2. Ένα 25% της γενικής σειράς που ανήκουν στην ειδική κατηγορία 70 (παιδιά ή αδέλφια αναπήρων ή θυμάτων πολέμου, Εθνικής Αντίστασης, αναπήρων Στρατιωτικών ειρηνικής περιόδου - Ν.Δ. 582/25.5.70).

Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)