Αθήνα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Γενικές Πληροφορίες για το τμήμα
Το Τμήμα Ηλεκτρονικής έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της ηλεκτρονικής και την εφαρμογή της στους τομείς των βιομηχανικών αυτοματισμών, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών. Αποστολή του είναι ακόμη η παροχή στους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Η διάρκεια σπουδών είναι επτά (7) Εξάμηνα. Οι βασικές σπουδές διαρκούν έξι (6) Εξάμηνα. Οι σπουδαστές του τελευταίου Εξαμήνου είναι υποχρεωμένοι να εκπονήσουν μία Πτυχιακή Εργασία με θέμα σχετικό με την παραγωγή και τις υπηρεσίες. Οι σπουδαστές μετά το τελευταίο Εξάμηνο είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση διάρκειας ενός (1) Εξαμήνου στον Δημόσιο Τομέα ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή σε Τεχνολογικά Ιδρύματα ή σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε Υπηρεσίες Υπουργείων (ΠΕΧΩΔΕ, Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας κ.ά.), σε Δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις: Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ι.Κ.Α., στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ως καθηγητές, αφού προηγουμένως αποκτήσουν το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ και δώσουν εξετάσεις από το έτος 2002.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε Τεχνικά γραφεία, σε εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.ά..
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ μπορούν να αναλαμβάνουν μελέτες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Δημόσιων και Ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η φοίτηση στα Τμήματα της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. διαρκεί οχτώ (8) εξάμηνα.
Το πτυχίο της προσφέρει δύο δυνατότητες στον κάτοχό του:
α. να επιτύχει το διορισμό του στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά από εξετάσεις και
β. να αναζητήσει απασχόληση είτε στον Ιδιωτικό ή το Δημόσιο τομέα είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων σχολών των Τ.Ε.Ι. Συνδυάζει δηλαδή τα πλεονεκτήματα και του πτυχίου των Τ.Ε.Ι. και της ΠΑ.ΤΕ.Σ. με το πτυχίο της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.
Περισσότερα θέματα για πανεπιστήμια εδώ.
Λέγεται συχνά ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της εικόνας. Πιο σωστά θα λέγαμε ότι ζούμε στην εποχή της οπτικοποίησης των ιδεών και των μηνυμάτων, που παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας διαμορφώνει το συνολικότερο πεδίο της «οπτικής επικοινωνίας». Η οπτική επικοινωνία αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του σύγχρονου κόσμου. Μέσα σ’αυτό που διεθνώς ονομάζεται visual culture απαιτείται η γνώση μιας ολόκληρης «οπτικής γλώσσας» καθώς και ο χειρισμών νέων εργαλείων και μέσων.
Έτσι ο graphic designer, ως γνώστης αυτής της γλώσσας και των μέσων για την έκφρασή της, γίνεται ο απαραίτητος μεσάζων για την αποτελεσματική διαβίβαση των ιδεών και των μηνυμάτων. Από την κλασική τυπογραφία ως τη σχεδίαση ιστοσελίδων στο Διαδύκτιο, από τη τρισδιάστατη κινούμενη ψηφιακή εικόνα ως τη σχεδίαση λογοτύπων, από τη διαφήμιση ως τη συσκευασία, από τη σελιδοποίηση ως την ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπων, οι γραφιστικές εφαρμογές παρέχουν ένα εκτενέστατο πεδίο δημιουργικής δουλειάς, ένα πεδίο που, σε πολλούς τομείς, μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα και, συνεπώς, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης.
- See more at: http://vakalo.gr/sitegr/?page_id=9#sthash.JOa23KN9.dpuf