Το παιδί που γεννιέται πρώτο, νιώθει -και είναι- το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής. Επί τη ανακοινώσει του δεύτερου παιδιού, λοιπόν, ο κόσμος του έρχεται τα πάνω-κάτω. Μια τεράστια αλλαγή θα συντελεστεί στη ζωή του: ένα καινούριο μέλος θα έρθει για να την αλλάξει για πάντα, διεκδικώντας μερίδιο στην αγάπη των γονιών του –και στα παιχνίδια του! Αν το παιδί σας απέκτησε μόλις αδερφάκι, υπάρχουν ορισμένα λάθη συμπεριφοράς που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε. Συμβουλευτείτε τον παρακάτω κατάλογο των «πρέπει» και χαρίστε στο πρωτότοκό σας μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.
Μην καθυστερήσετε να προετοιμάσετε το παιδί!
Η σημασία της ψυχολογικής προετοιμασίας είναι τεράστια! Τα παιδιά έχουν μάθει να είναι το κέντρο του κόσμου σας και η μεγαλύτερή σας αγάπη. Και, ξαφνικά, όλα αλλάζουν. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να μπείτε στη διαδικασία να προετοιμάσετε το παιδί για το αδερφάκι του από νωρίς. Όσο κι αν σας αγχώνει αυτό το στάδιο, πρέπει να το περάσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να δώσετε στο παιδί τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα!
Προετοιμάζοντας το παιδί: Αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές
Την περίοδο πριν τον τοκετό, κάποια παιδιά εμφανίζουν φοβίες ή ξαφνική συστολή, νιώθοντας τη μαμά τους πιο «βαριά» (και, ενδεχομένως, αναστατωμένη). Η αγάπη και η στοργή σας θα βοηθήσουν το παιδί να ανακτήσει την ισορροπία του. Είναι όμως σημαντικό, να προσπαθήσετε να αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές το διάστημα αυτό, όπως το να κόψετε την πιπίλα, να το γράψετε στον παιδικό σταθμό ή να το μάθετε να πηγαίνει στην τουαλέτα. Θυμίστε του πόσο το αγαπάτε και παίξτε μαζί του –όσο σας το επιτρέπει η μεγάλη σας κοιλιά!
Μοιράστε την αγάπη και την προσοχή σας
Το καινούριο μωρό θα είναι μικρό και τρισχαριτωμένο! Θα μυρίζει υπέροχα και θα σας έχει διαρκώς ανάγκη. Θα σας κλέψει την καρδιά και την προσοχή –και είναι λογικό. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να το αγαπάτε «εις βάρος» του πρώτου σας παιδιού. Όταν μιλάτε στο μωρό, μην του λέτε μόνο πόσο όμορφο ή γλυκό είναι ή πόσο πολύ το αγαπάτε. Κάντε το μπάνιο όλοι μαζί και πείτε του πόσο τυχερό είναι που έχει μια τόσο καλή μεγάλη αδερφούλα (για παράδειγμα).
Οι ανάγκες του νεογέννητου είναι περισσότερο πρακτικές, παρά συναισθηματικές –εν αντιθέσει με τις ανάγκες του πρώτου σας παιδιού. Εστιάστε στα «θέλω» του πρωτότοκού σας!
…και κάντε «κατήχηση» σε γιαγιάδες/θείες και φίλους
Εσείς μπορεί να διαβάζετε άρθρα από περιοδικά και ολόκληρα κεφάλαια από βιβλία για να καταλήξετε στην σωστή διαχείριση του πρώτου σας παιδιού, οι φίλοι και οι συγγενείς όμως, ίσως δεν καταφέρουν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους! Παρακαλέστε τους να μην φέρνουν δώρα μόνο για το καινούριο μωρό -που ούτως ή άλλως δεν δύναται να εκτιμήσει- και να μην πέφτουν όλο χαρά πάνω του αγνοώντας το μεγάλο αδερφάκι του. Διεκδικείστε την σωστή συμπεριφορά για το παιδί σας χωρίς συστολές.
Αφήστε το παιδί να φροντίσει το αδερφάκι του
Είναι πολύ βασικό να μην δημιουργήσετε συνθήκες «υστερίας». Για να έρθει το παιδί πιο κοντά με το αδερφάκι του, πρέπει να περάσει λίγο χρόνο μαζί του. Να σας βοηθήσει να το αλλάξετε ή να το πλύνετε, να συμμετέχει σε εύκολες δουλειές όπως η προετοιμασία του γάλακτος. Αν αντιμετωπίσετε φοβικά τη σχέση του παιδιού με το μωρό, αν δηλαδή, δεν δείξετε εμπιστοσύνη στο μεγάλο σας παιδί, τότε θα κάνετε τον/την μεγάλο/η αδερφό/η να αποστασιοποιηθεί ή, τουλάχιστον, θα δυσκολέψετε την εξοικείωσή του με το μωρό.
Τον (λίγο) χρόνο που σας αφήνει το μωρό, αφιερώστε τον στο μεγάλο σας παιδί
Το μωρό κάποια στιγμή θα αποκοιμηθεί. Για το πρώτο παιδί, αυτό σήμαινε ότι έχετε κι εσείς μια λαμπρή ευκαιρία για ξεκούραση. Όταν, όμως, τα παιδιά είναι δύο, ο ύπνος και η ξεκούραση εξορίζονται απ’ την καθημερινότητά σας. Όταν το νεογέννητο αποκοιμηθεί, μαζέψτε το κουράγιο σας και αφιερώστε λίγο ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας που σας στερείται. Μερικές αγκαλιές και λίγο παιχνίδι κάθε μέρα είναι το καλύτερο φάρμακο για να περάσει η «ασθένεια» της παραμέλησης.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.