Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΓΕΝΙΚΑ:
Το Τμήμα καταρτίζει επιστήμονες στον αστικό σχεδιασμό (πολεοδομία-χωροταξία), το σχεδιασμό μεμονωμένων κτιρίων ή κτιριακών συγκροτημάτων και σε σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και συμπεριφοράς υλικών. Οι υποψήφιοι στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων εξετάζονται και σε δύο ειδικά μαθήματα (Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο), στο καθένα από τα οποία πρέπει να γράψουν τη βάση (10), για να διεκδικήσουν την εισαγωγή στους στα Αρχιτεκτονικά Τμήματα.
 
ΣΚΟΠΟΣ:
Ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός εκπαιδεύεται έτσι ώστε να μελετάει, σχεδιάζει, καθοδηγεί και επιβλέπει τη δημιουργία κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων κάθε μορφής και λειτουργίας. Γενικότερα ο Αρχιτέκτονας καταρτίζεται και ασχολείται με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Πεδία απασχόλησής του μπορούν να αποτελέσουν ο σχεδιασμός και η διευθέτηση δημοσίων χώρων, η ανάπλαση και η ένταξη παλαιών κτιρίων αλλά και ιστορικών περιοχών στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Τα μαθήματα του προγράμματος Σπουδών διακρίνονται σε υποχρεωτικά, επιλογής υποχρεωτικά και προαιρετικά. Το τελευταίο εξάμηνο (10ο) διατίθεται για την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας.
Yπάρχουν οι παρακάτω τομείς που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές:
1.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
2.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
3.ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
4.ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ
5.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ε.Μ.Π.
 1. Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων (Προστασία Μνημείων)
2. Αρχιτεκτονική Σχεδιασμός του Χώρου
 
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση μνημείων Πολιτισμού
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν :
• Στο δημόσιο τομέα, σε υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες κλπ. και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητές μετά τη φοίτηση στην ΠΑΤΕΣ/ ΣΕΛΕΤΕ (Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή- Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης)
• Στον ιδιωτικό τομέα , σε τεχνικές εταιρείες, στη βιομηχανία κλπ.
• Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους τεχνικό γραφείο. Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια, που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
 
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Στο Δημόσιο Τομέα οι Αρχιτέκτονες μπορούν να εργαστούν: 1. σε υπηρεσίες και οργανισμούς Υπουργείων (ΠΕΧΩΔΕ κ.ά.), στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε Τράπεζες κ.ά.
2. στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητές, αφού αποκτήσουν το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ και δώσουν εξετάσεις.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Στον Ιδιωτικό Τομέα μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικές τεχνικές - κατασκευαστικές εταιρείες ως εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη με καλές έως πολύ καλές αποδοχές και σε τεχνικά γραφεία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Επίσης, έχουν τη δυνατότητα ν΄ ανοίξουν δικό τους Τεχνικό Γραφείο Μελετών ή να συστήσουν Εργοληπτική Εταιρεία με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε.
 
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων επηρεάζεται από την κρίση της οικοδομής, αλλά σε γενικές γραμμές το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Διανοίγονται θετικές προοπτικές για τους Αρχιτέκτονες με τα μεγάλα Δημόσια Έργα που προγραμματίζονται με τις νέες οικιστικές ρυθμίσεις τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στην Περιφέρεια.
 
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Υπεύθυνος Οικιστικών Αναπλάσεων Αρχιτέκτονας ειδικός στην αποκατάσταση μνημείων Πολεοδόμος - Αρχιτέκτονας Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων



Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)