Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΚΙΛΚΙΣ


Το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου της ένδυσης με δύο σκέλη: τεχνολογία και οργάνωση. Στο σκέλος της τεχνολογίας, περιλαμβάνονται γνώσεις, σχετικές με τη δημιουργία προϊόντων, τις πηγές μόδας, τη διοίκηση παραγωγής, τα υλικά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
Στο σκέλος της οργάνωσης, περιλαμβάνονται γνώσεις, σχετικές με την οργάνωση και διοίκηση των μονάδων κατασκευής ενδυμάτων, το μάρκετινγκ, το περιβάλλον της επιχείρησης, τη χρηματοοικονομική διοίκηση και τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού. Το Τμήμα έχει επίσης αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους, για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 
Οι σπουδές διαρκούν οκτώ εξάμηνα και περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής. Στο τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση, καθώς και η πτυχιακή εργασία. Επειδή το Τμήμα πρωτολειτούργησε το έτος 1999, δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών για όλα τα εξάμηνα σπουδών.
Τα μαθήματα των πρώτων τεσσάρων εξαμήνων, για τα οποία υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
*Μαθήματα γενικής υποδομής: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Σχέδιο και Χρωματολογία, Χειρισμός Προγραμμάτων Η/Υ, Στατιστική.
*Μαθήματα ειδικής υποδομής: Εισαγωγή στην Κλωστοϋφαντουργία και 'Ενδυση,Κλωστοϋφαντουργικές 'Ινες,Κλωστοϋφαντουργικές Επεξεργασίες, Ποιοτικός 'Ελεγχος, Συστήματα Παραγωγής Ενδυμάτων, Ιστορία Τέχνης και Σχεδίασης, Οικονομική Διάσταση του Σχεδιασμού Ενδυμάτων.
*Μαθήματα ειδικότητας: Τεχνολογία Σχεδιασμού Πρότυπων Ενδυμάτων, Σχεδιασμός Ενδυμάτων, Υφασματολογία, Εισαγωγή στην Παραγωγή Ενδυμάτων.
*Μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών σπουδών (Δ.Ο.Ν.Α.),όπως Αρχές Λογιστικής και Κοστολόγησης, Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Γενικές Αρχές Μάρκετινγκ.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες ώστε να απασχολούνται ως τεχνολόγοι ενδυμάτων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως στελέχη στις επιχειρήσεις του κλάδου ενδυμάτων. Ειδικότερα, ο τεχνολόγος ενδυμάτων ασχολείται με τις παρακάτω δραστηριότητες:
1. Τεχνικές προδιαγραφές, ποιοτικό έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας πρώτων υλών, ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων.
2. Ανάπτυξη, σχεδιασμό και παραγωγή έτοιμων ενδυμάτων
3. Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων έτοιμων ενδυμάτων ·
4. Εμπορία και διακίνηση έτοιμων ενδυμάτων ·
5. Επιστημονική και ερευνητική μεθοδολογία ανάλυσης δεδομένων και εκπόνηση μελετών
6. Στρατηγικό σχεδιασμό και πολιτικές στο πλαίσιο της διεθνοποιημένης αγοράς.







Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)