ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Σκοπός του τμήματος αυτού είναι να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική κατάρτιση, ιστορική και επιστημονική μελέτη και πρακτική εξάσκηση για την τέχνη του κινηματογράφου. Παράλληλα, προσφέρονται στους φοιτητές γνώσεις για απασχόληση σε αντικείμενα συγγενή με τον κινηματογράφο όπως είναι η τηλεόραση και γενικότερα τα οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας.
Ειδικότερα το Τμήμα:
α) καλλιεργεί και προάγει την τέχνη του κινηματογράφου, ως και την συνάφεια με τις τέχνες της εικόνας και του ήχου,
β) προωθεί τη διδασκαλία του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
γ) αναβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο του κινηματογραφικού επαγγέλματος,
δ) δημιουργεί πλήρως καταρτισμένους επαγγελματίες ικανούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της κινηματογραφικής παραγωγής, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε επιστημονικά ειδικευμένα στελέχη στη χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο του οπτικοακουστικού προϊόντος. Το τμήμα λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-5.
Διάρκεια φοίτησης:
Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου για το τμήμα ορίζεται σε δέκα εξάμηνα σπουδών. Το πρόγραμμα, δομημένο σε τρεις κύκλους σπουδών, έχει στόχο να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την άρτια καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να καλλιεργείται και να προάγεται η τέχνη του κινηματογράφου σε συνάφεια με τις καλές τέχνες, να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό επίπεδο του κινηματογραφικού επαγγέλματος και να επιτευχθεί συμβολή στην αισθητική αγωγή του κοινού. Tο Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με σκοπό την ανάπτυξη των εξής οκτώ (8) κατευθύνσεων:
1. ΣKHNOΘEΣIA
2. ΣENAPIO
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
4. ΔIEYΘYNΣH ΦΩTOΓPAΦIAΣ
5. MONTAZ
6. ΣKHNOΓPAΦIA - ENΔYMATOΛOΓIA
7. HXOΣ
8. ΘEΩPIA KINHMATOΓPAΦOY KAI TEXNΩN EIKONAΣ KAI HXOY
O συνδυασμός θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης των φοιτητών αποβλέπει στη συνθετική δομή των γνωστικών αντικειμένων έτσι ώστε να προάγεται η συγκριτική –και όχι γραμμική- προσέγγισή τους. Στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται π.χ. μόνο η Iστορία της Tέχνης αλλά η σχέση της εικαστικής εμπειρίας με τον κινηματογράφο στην πρακτική χρήση του φωτός, στη σύνθεση του κάδρου, στη χρήση των χρωμάτων κ.ο.κ. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις Κύκλους Σπουδών:
Α' Κύκλος: Τα μαθήματα και τα εργαστήρια του 1ου και 2ου έτους σπουδών, τα οποία είναι κοινά και υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές.Στο 1ο έτος Σπουδών οι φοιτητές παρακολουθούν εισαγωγικά μαθήματα της γλώσσας του κινηματογράφου, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, ήχου, ιστορίας της τέχνης και πληροφορικής. -Στο 2ο έτος Σπουδών επεκτείνουν τις γνώσεις στα ίδια μαθήματα πιο συστηματικά και σε μεγαλύτερο βάθος και παρακολουθούν επιπλέον μαθήματα σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, παραγωγής, θεάτρου και μουσικής.
Β' Κύκλος: Στα τέσσερα εξάμηνα του Β' Κύκλου Σπουδών οι φοιτητές επιλέγουν ειδικότητα, μία θεωρητικής και επτά εφαρμοσμένης κατεύθυνσης (Σκηνοθεσία, Σενάριο, Διεύθυνση Παραγωγής, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, Ήχος), ενώ παράλληλα παρακολουθούν κοινά για όλους μαθήματα, τα οποία εδραιώνουν τη θεωρητική υποδομή τους.Τα μαθήματα του 3ου και 4ου έτους σπουδών που διαχωρίζονται σε: Υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, κοινά για όλους. Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής, διαφορετικά για τον κάθε κλάδο ειδίκευσης. Εργαστήρια. Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής, τα οποία δεν προσδιορίζονται.
Γ' Κύκλος: Ερευνητικό θέμα και Διπλωματική εργασία του 5ου έτους. O Γ' Κύκλος καλύπτει το 5ο έτος σπουδών, προσφέρεται για την μελέτη και εκπόνηση δύο εργασιών: ενός ερευνητικού θέματος και μίας Διπλωματικής εργασίας, με τη μορφή ταινίας μικρού μήκους (για τις ειδικότητες εφαρμοσμένης κατεύθυνσης) ή διατριβής (για τη θεωρητική κατεύθυνση), πριν από την αποφοίτηση. Όλα τα μαθήματα είναι εξαμηνιαία.
Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων:
-Στους κλάδους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης και της παραγωγής video clips ως: Σκηνοθέτες, Βοηθοί Σκηνοθέτες, Σεναριογράφοι, Μοντέρ, Σκρίπτ, Διευθυντές Παραγωγής, Εικονολήπτες (Οπερατέρ), Κάμεραμεν, Βοηθοί Εικονολήπτες, Διευθυντές Φωτογραφίας, Φωτογράφοι, Φωτιστές, Μοντέρ, Τεχνικοί Εργαστηρίου και σε άλλες συναφείς ειδικότητες.
-Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως κριτικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης. Στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε κινηματογραφικά τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων.
-Σε εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών.
Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.