Μηχανολόγων Οχημάτων ΤΕ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Τμήμα Οχημάτων έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στον τεχνολογικό τομέα των οχημάτων δρόμου και ανώμαλου εδάφους. Στο γνωστικό του αντικείμενο περιλαμβάνονται η μελέτη διάφορων υποσυστημάτων ενός οχήματος, η σχεδίαση και η ανάλυση της λειτουργίας τους, σε επίπεδο θεωρητικό και εργαστηριακό.
Έχει επίσης ως αποστολή την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τεχνολογικά στελέχη, κατάλληλα για διάφορες απασχολήσεις σχετικές με τα οχήματα. Ειδικότερα, σ' αυτές εντάσσονται, τόσο η παραγωγή των οχημάτων, όσο και ο σχεδιασμός νέων τύπων ή καινοτομιών, η βελτιστοποίηση της λειτουργίας, ο έλεγχος, η μεθοδευμένη συντήρηση, η πραγματογνωμοσύνη και η έρευνα σχετικά με τα οχήματα.

Οι σπουδές διαρκούν επτά εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο είναι το εξάμηνο της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα και της εκπόνησης πτυχιακής εργασίας. Σύμφωνα με το νέο προταθέν πρόγραμμα σπουδών, οι σπουδές θα είναι διάρκειας οκτώ εξαμήνων. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρία, εργαστήρια, φροντιστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σεμινάρια.
*Μαθήματα γενικής υποδομής: Μαθηματικά, Φυσική, Χημική Τεχνολογία, Μηχανολογικό Σχέδιο, Προγραμματισμός Η/Υ, Ποιοτικός Έλεγχος και Τεχνολογία Υλικών, Ξένη γλώσσα.
*Μαθήματα ειδικής υποδομής: Στοιχεία Μηχανών, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική, Μηχανική, Δυναμική Μηχανών, Μηχανολογικά Εργαστήρια, Ηλεκτροτεχνία, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (Μ.Ε.Κ.), Μετάδοση Θερμότητας.
* Μαθήματα ειδικότητας: Αεριοστρόβιλοι, Οχήματα, Ηλεκτρονικά Οχημάτων, Μειωτήρες Στροφών και Κιβώτια Ταχυτήτων, Ηλεκτρικές Μηχανές και Ηλεκτροτεχνία Οχημάτων, Παραγωγή Οχημάτων και Εργαλειομηχανές, Τεχνολογία Μετρήσεων, Δυναμική Οχημάτων, Μηχανολογικές Διαμορφώσεις και Τριβολογία, Θερμικές Μηχανές, Κλιματισμός Οχημάτων, Αεροδυναμική.
*Μαθήματα απαραίτητα για τη διοίκηση και οργάνωση χώρων εργασίας της ειδικότητας,όπως Οικονομική Ανάλυση, Αρχές Δικαίου και Τεχνική Νομοθεσία, Ασφάλεια Εργασίας και Προστασία Περιβάλλοντος, Οργάνωση Παραγωγής.

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στους αποφοίτους του Τμήματος απονέμεται το πτυχίο του Μηχανικού Οχημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι απασχολούνται ως υπεύθυνα στελέχη σε όλο το φάσμα των εργασιών που σχετίζονται με τα οχήματα (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.λ.π.), στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, όπως προσδιορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Περιβάλλοντος, Εθνικής Αμύνης κ.ά., στα Κ.Τ.Ε.Ο., στην ΕΛΠΑ κ.ά. ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε εργοστάσια αυτοκινήτων, σε αντιπροσωπείες εισαγωγής, σε εταιρείες Οδικής Βοήθειας κ.ά.
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ μπορούν να διευθύνουν συνεργείο αυτοκινήτων.




Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)