Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΘΗΝΑ

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας αφορά στο γνωστικό πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας, ως εφαρμοσμένης Κοινωνικής Επιστήμης. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει τη θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, εφαρμοσμένη κοινωνική έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας καταρτίζουν Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Η πρόληψη και αντιμετώπιση συναισθηματικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων σε ατομικό και σε ομαδικό (οικογενειακό, ομάδας συνομηλίκων κ.ά.) επίπεδο είναι το πεδίο στο οποίο καταρτίζονται οι φοιτητές των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας (Κοινωνικοί Λειτουργοί).

Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ ( 8) εξάμηνα.
Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και σε εργαστηριακά.
Διδάσκονται μαθήματα κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και ειδικότερα η μεθοδολογία της κοινωνικής εργασίας σαν εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης. Στα πρώτα εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα γενικής υποδομής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Ψυχιατρική, Δημογραφία, Φιλοσοφία, Πολιτικές Θεωρίες κ.α.)
Παράλληλα διδάσκονται μαθήματα ειδικής υποδομής, κορμού όπως Κοινωνική Πρόνοια, Κοινωνική Πολιτική, Ειδική Αγωγή, Κοινοτική Ψυχική Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. Στα προχωρημένα εξάμηνα σπουδών διδάσκονται αντικείμενα ειδικότητας, όπως Κοινωνική Έρευνα στην Κοινωνική Εργασία, Κοινωνικός Σχεδιασμός, Κοινοτική Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Εργασία με Οικογένεια, Κοινωνική Εργασία με Ομάδες, Κλινική Κοινωνική Εργασία, Οργάνωση Διοίκηση Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.ά., τα οποία συμπληρώνονται με ειδικότερα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης. Ιδιαίτερη κατηγορία μαθημάτων αποτελούν τα γνωστικά αντικείμενα Οικονομίας, Νομοθεσίας, Πληροφορικής και Δημόσιας Διοίκησης.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών πραγματοποιείται σε 3 εξάμηνα με 20 ώρες εβδομαδιαίως, μέσα από ειδική εκπαιδευτική διαδικασία, εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε υπηρεσίες που υπάγονται σε υπουργεία όπως το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Δικαιοσύνης ή στην τοπική αυτοδιοίκηση ή τέλος στον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες όπου λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία.
Κατά το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών (8ο) πραγματοποιείται η άσκηση στο επάγγελμα σε Κοινωνικές Οργανώσεις και Υπηρεσίες με την επίβλεψη πεπειραμένου κοινωνικού λειτουργού με σκοπό την εμπέδωση των γνώσεων των προηγούμενων εξαμήνων, την παροχή δυνατότητας ανάπτυξης πρωτοβουλιών, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ομαδικής εργασίας. Από το 1987 διάφοροι καθηγητές του τμήματος έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS και πιο πρόσφατα στο πρόγραμμα SOCRATES. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην ανταλλαγή μεταξύ καθηγητών του τμήματος και άλλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων καθώς και στην κινητικότητα των σπουδαστών.
Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα σε κάποια χώρα του εξωτερικού για διάστημα από τρεις έως έξι μήνες. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται το τμήμα : Αγγλία, Φιλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Βέλγιο κ.ά..
Μετά την απόκτηση του πτυχίου τους οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να κατατάσσονται μετά από ειδικές εξετάσεις στα παρακάτω τμήματα των πανεπιστημίων: Πληροφορικής παν. Πειραιά Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης παν. Αθηνών του Παντείου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας παν. Αιγαίου Κοινωνιολογίας παν. Κρήτης Κοινωνικής Διοίκησης παν. Θράκης Οικονομικής επιστήμης πανεπιστημίων Διοίκησης Επιχειρήσεων παν. Αιγαίου Φιλολογίας Ιστορίας παν. Ιονίου Ιστορίας ? αρχαιολογίας των Φιλοσοφικών σχολών Φιλοσοφίας ? Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας των Φιλοσοφικών σχολών Των Θεολογικών σχολών Παιδαγωγικά δημοτικής εκπαίδευσης Παιδαγωγικά Νηπιαγωγών κ.ά..

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Για την άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού είναι απαραίτητη σχετική άδεια, που χορηγείται από το Υπ. Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι πτυχιούχοι Κοινωνικοί Λειτουργοί έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε υπηρεσίες των Υπουργείων, Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης, Παιδείας κ.ά. ως Κοινωνικοί Λειτουργοί. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν σε υπηρεσίες επιμέλειας και ιδρύματα ανηλίκων, σωφρονιστικά καταστήματα, νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, κέντρα κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, κέντρα νεότητας, σε τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες κ.ά..
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο.






Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)