ΑΘΗΝΑ |
Στόχοι του Τμήματος είναι :
-η εκπαίδευση των νέων με πολύπλευρη γνώση, επιστημονική κατάρτιση και επικοινωνιακές δεξιότητες, ώστε να μετέχουν ενεργά στο σύγχρονο κόσμο και τη διεθνή αγορά εργασίας.
-Η ανάπτυξη της ικανότητας εφαρμογής των θεωριών περί γλώσσας και περί εκμάθησης της γλώσσας για την επίτευξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών σκοπών.
-Η μελέτη και έρευνα της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού των σλαβικών λαών.
-Η ανάπτυξη της κοινωνικής και της ευρύτερης πολιτιστικής συνείδησης των φοιτητών και η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Οι Σλαβικές Σπουδές αφορούν τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Σλαβικών λαών.
Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις : Ανατολικών, Δυτικών και Νότιων Σλαβικών Σπουδών.
Το πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα είναι ενιαίο και για τις τρεις κατευθύνσεις (δηλώνεται η κατεύθυνση) και έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα. Η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα και στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν κατεύθυνση.
Στα πρώτα δύο εξάμηνα το πρόγραμμα σπουδών είναι ενιαίο και δίνεται έμφαση στη Ρωσική γλώσσα.
Από τα επόμενα εξάμηνα οι φοιτητές επιλέγουν υποχρεωτικά μία από τις προσφερόμενες γλώσσες : Βουλγαρική, Ουκρανική, Πολωνική, Σερβική/Κροατική, Τσεχική. Στο όγδοο εξάηνο οι φοιτητές υποβάλλουν προς κρίση διπλωματική εργασία σε μάθημα επιλογής τους. Τα μαθήματα είναι τρίωρα. Κάθε εξάμηνο οι φοιτητές διδάσκονται υποχρεωτικά έξι μαθήματα, εκτός του τελευταίου εξαμήνου, όπου τα μαθήματα είναι πέντε. Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων των τεσσάρων ετών ανέρχεται σε 47.
Για την υλοποίηση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών συνεργάζεται με όλα τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ:
Όσον αφορά την απασχόληση των αποφοίτων, αυτοί θα μπορούν να εργαστούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων ή Δημόσιων Oργανισμών (στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης κ.ά.) που ασχολούνται με θέματα των Ελληνορωσικών- Ελληνοβουλγαρικών - Ελληνοπολωνικών και Ελληνοουκρανικών κυρίως σχέσεων (στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και των εξωτερικών σχέσεων). Επίσης, θα μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές της αντίστοιχης γλώσσας, ως μεταφραστές σε εκδοτικούς οίκους,στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ως ειδικοί συνεργάτες σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά Τμήματα κ.ά.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μεταφραστής - Διερμηνέας Γλωσσικός Τεχνολόγος
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.