ΑΘΗΝΑ |
ΤΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πειραιάς
ΣΚΟΠΟΣ
Η Σχολή έχει διττή αποστολή καθώς στοχεύει:
* Στην εκπαίδευση Ναυτικών Δοκίμων με θεωρητική και τεχνική γνώση, καθώς και στρατιωτική και ναυτική, που είναι απαραίτητες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και στην αποτελεσματική τους προσαρμογή στις εξελίξεις της ναυτικής επιστήμης και τέχνης του κατά θάλασσα πολέμου.
*Στην προαγωγή της ναυτικής επιστήμης και έρευνας, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τον αμυντικό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας.
Η Σχολή προσφέρει ένα τετραετή κύκλο σπουδών ανώτατης μορφώσεως και χορηγεί διπλώματα σε Μάχιμους Αξιωματικούς και Μηχανικούς Αξιωματικούς. Οι Ναυτικοί Δόκιμοι μετά την αποφοίτηση τους από τη Σχολή ακολουθούν τις βαθμίδες του Πολεμικού Ναυτικού και ονομάζονται αρχικά Σημαιοφόροι. Στο βαθμό αυτό διέρχονται σχολείο 4-6 μηνών, κατά το οποίο εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά στο υλικό των πλοίων, που πρόκειται να χειριστούν και στα καθήκοντα που θα αναλάβουν ως νέοι αξιωματικοί.
Οι αξιωματικοί από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους ως Σημαιοφόροι και στη συνέχεια ως Ανθυποπλοίαρχοι δύνανται να επιλέξουν και να υπηρετήσουν σε Υποβρύχια -Ελικόπτερα-Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ή Υποβρύχιες Καταστροφές, φοιτούντες στα αντίστοιχα σχολεία εξειδικεύσεως. Στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου διέρχονται ένα δεύτερο στάδιο εκπαιδεύσεως διάρκειας 9-11 μηνών φοιτώντας σε σχολές εξειδικεύσεως Πυροβολικού - Ναυτιλίας - Συνεννοήσεως - Ηλεκτρονικών κ.λ.π. εκπαιδευόμενοι σε θέματα επιστασιών πλοίων. Στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και Υποπλοιάρχου, οι Αξιωματικοί δύνανται να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το NPGS, και Μ IT, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε τομείς Ηλεκτρονικών, Μηχανολογίας όπλων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ναυπηγίας, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών κ.τ.λ. Στον βαθμό του Υποπλοιάρχου αποκτούν πτυχίο Επιτελούς φοιτούντες στη Σχολή Επιτελών Αξιωματικών του Ναυτικού στη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Στο βαθμό του Πλωτάρχη, οι Αξιωματικοί φοιτούν, κατόπιν εξετάσεων, στην Ναυτική Σχολή Πολέμου μετά την οποία δύνανται να εκτελούν καθήκοντα επιτελούς στις Διοικήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Το ακαδημαϊκό έτος διαιρείται σε δύο περιόδους εκπαίδευσης, τη χειμερινή και την καλοκαιρινή. Η χειμερινή περίοδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει παρακολούθηση του ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών,συμμετοχή στα εργαστηριακά μαθήματα που συνοδεύουν την ακαδημαική εκπαίδευση και συμμετοχή σε ολιγοήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια.
Η καλοκαιρινή περίοδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει εκπαιδευτικό ταξίδι κατά την διάρκεια του οποίου οι Ναυτικοί Δόκιμοι επισκέπτονται τα λιμάνια διαφόρων χωρών και εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση που έχουν λάβει από τα σχετικά χειμερινά μαθήματα.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή ο Ναυτικός Δόκιμος ονομάζεται Σημαιοφόρος και σταδιοδρομεί ως μόνιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας υποχρέωση παραμονής στο στράτευμα τουλάχιστον 12 έτη.
Η βαθμολογική εξέλιξή του ως Αξιωματικού ακολουθεί την εξής χρονολογική πορεία:
* Σημαιοφόρος : 3 έτη
* Ανθυποπλοίαρχος: 4 έτη
* Υποπλοίαρχος: 5 έτη
* Πλωτάρχης: 4 έτη
* Αντιπλοίαρχος: 5 έτη
* Πλοίαρχος: 3 έτη
* Αρχιπλοίαρχος: 2 έτη
* Υποναύαρχος: Ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
* Ναύαρχος: Ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Ο ναυτικός Δόκιμος έχει τη δυνατότητα περαιτέρω εκπαίδευσης σε Σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού προκειμένου να ασκηθεί στη χρήση των όπλων και των συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας. Τους δίνεται η ευκαιρία για τοποθέτηση σε θέσεις Πρεσβειών, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ καθώς και της Κύπρου. Μετά την αποχώρησή τους από το πολεμικό Ναυτικό μπορούν να εργαστούν ως Πλοίαρχοι ή Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.
Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.