ΠΑΤΡΑ |
Tα Τμήματα έχουν ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της Θεατρολογίας ως επιστήμης και όχι της ηθοποιίας ως καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Κατά τη φοίτηση, ο σπουδαστής θα εξοικειωθεί με τα ποικίλα θέματα που αφορούν τη θεατρική παραγωγή και πράξη σε μια περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική βάση, ενώ ταυτόχρονα θα εξειδικευθεί στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος.
Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, τα θεωρητικά μαθήματα παρέχουν στους φοιτητές επιστημονική κατάρτιση σχετικά με την ιστορία και την θεωρία του θεάτρου, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, καθώς και μεθοδικές αναλύσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος, του νεώτερου θεάτρου και των συναφών παραστατικών τεχνών (ιδιαίτερα της δυτικής πολιτισμικής παράδοσης). Η μεγάλη αυτή ενότητα θεωρητικών μαθημάτων έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές σε διαφορετικές μεθόδους της θεατρολογικής έρευνας. Παράλληλα με τη θεωρητική κατάρτιση σειρά πρακτικών εργαστηριακών μαθημάτων παρέχει στους φοιτητές την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία σε πρακτικές πλευρές του θεάτρου, όπως είναι η υποκριτική, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία. Ο σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την θεατρική πράξη.
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Ιστορία του Παγκοσμίου θεάτρου Ι, Εισαγωγή στο Αρχαίο θέατρο, Είδη και Μορφές του Μουσικού θεάτρου από το 1600 έως τον 20ο αιώνα, Ιστορία της Σκηνογραφίας και της Ενδυματολογίας, Δραματουργική Ανάλυση Ι, Ιστορία του Κινηματογράφου, Εισαγωγή στην Υποκριτική Ι, Ξένη Γλώσσα Ι.
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Ιστορία του Παγκοσμίου θεάτρου II, Ο Σκηνικός και ο Ευρύτερος θεατρικός Χώρος, Αριστοτέλους Περί Ποιητικής, Δραματουργική Ανάλυση II, Το θέατρο του Σαίξπηρ, Επινόηση Κειμένου, Ξένη Γλώσσα II. Μαθήματα Επιλογής Εισαγωγή στην Υποκριτική II.
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα θεωρία του θεάτρου και του Δράματος, Αρχαία Ελληνική Τραγωδία (Αισχύλος), Ιστορία της Τέχνης Ι, Φιλμική Ανάλυση, Εισαγωγή στην Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ξένη Γλώσσα III. Μαθήματα Επιλογής Εισαγωγή σης Σύγχρονες θεωρίες της Λογοτεχνίας, Εργαστήριο θεατρικής Ποιητική Επεξεργασίας.
4ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Σημειωτική του θεάτρου, Μεγάλες θεωρίες Υποκριτικής, Αρχαία Ελληνική Τραγωδία II (Σοφοκλής), Εισαγωγή στην Commedia dell' arte, Ιστορία της Τέχνης II, Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις Ι, Ξένη Γλώσσα IV. Μάθημα Επιλογής Το Γαλλικό Κλασικό θέατρο.
5ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Αρχαία Ελληνική Κωμωδία Ι (Αριστοφάνης), Ιστορία και θεωρία του Γερμανικού Δράματος Ι, Νεοελληνικό θέατρο Ι (Κρητικό θέατρο), Ανάλυση και Κριτική της Παράστασης, Σεμινάριο Ι (Αρχαίο θέατρο), Εργαστήριο Σκηνογραφίας. Μαθήματα Επιλογής Υποκριτική Ι.
6ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Αρχαία Ελληνική Τραγωδία III (Ευριπίδης), Ιστορία και θεωρία του Γερμανικού Δράματος II, Το θέατρο του 19ου αιώνα (Το Αστικό Δράμα), Σεμινάριο II (θεατρολογική Έρευνα), Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις II, Εργαστήριο Συγγραφής θεατρικού Έργου. Μαθήματα Επιλογής Υποκριτική II. 7ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος στους Νεότερους Χρόνους, Το θέατρο του 20ου αιώνα Ι, Νεοελληνικό θέατρο II (19ος αιώνας), Σκηνοθετικά Ρεύματα στον 20ο αιώνα Ι, Σεμινάριο III (Αρχαίο θέατρο). Μαθήματα Επιλογής Η Όπερα από τις αρχές του 19ου έως το 1930, Ειδικό Εργαστήριο Σκηνοθεσίας Ι.
8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά Μαθήματα Το θέατρο του 20ου αιώνα II, Νεοελληνικό θέατρο III (20ος αιώνας), Το θέατρο της Ασίας και της Άπω Ανατολής, Σεμινάριο IV (θεατρολογική Έρευνα). Μαθήματα Επιλογής Το Μουσικό θέατρο του Β.Α. Μότσαρτ, Σκηνοθετικά Ρεύματα στον 20ο αιώνα II, Ειδικό Εργαστήριο Σκηνοθεσίας II. Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Αρχαία Ελληνική Μετρική, Αρχαία Ελληνική Κωμωδία II (Μένανδρος), Η Μετακλασική Τραγωδία, Σκηνική Απόδοση μη θεατρικών Κειμένων.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Το ελληνικό θέατρο από την Αρχαιότητα έως σήμερα.Θεωρία και Παράσταση.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι θεατρολόγοι, πτυχιούχοι των Τμημάτων Θεατρολογίας μπορούν: να εργαστούν ως κριτικοί θεάτρου σε ΜΜΕ κ.ά., να συνεργαστούν ως σύμβουλοι με θιάσους και θεατρικά σχήματα, να στελεχώσουν προγράμματα διαφόρων υπηρεσιών που έχουν σκοπό να προάγουν και να ενισχύσουν τη θεατρική παιδεία, να διδάξουν σε ιδιωτικές σχολές ή να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ασχολούμενοι συστηματικά με τη διδασκαλία της θεατρολογίας και παράλληλα με τη θεατρική έρευνα και συγγραφή.
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.