Ιπτάμενων Ραδιοναυτών (Σ.Ι.Ρ) - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΘΗΝΑ

Σκοπός του Τμήματος αυτού είναι να εκπαιδεύει Μόνιμους Υπαξιωματικούς Ραδιοναυτίλους για επάνδρωση των μεταφορικών αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Η εκπαίδευση αποτελεί τη βασική αποστολή της Σχολής και συνίσταται στην παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων ώστε, μετά την αποφοίτησή τους να είναι άριστοι επαγγελματίες σαν Ραδιοναυτίλοι και ικανά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εκπαίδευση διακρίνεται σε : Πτητική, Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική, Αθλητική. Με την κατάταξη των μαθητών στη Σχολή υλοποιείται το Πρόγραμμα Βασικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΒΣΕ) με σκοπό να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του Δοκίμου σε αξιόμαχο Υπαξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, και ένα Ειδικό Πρόγραμμα Αθλητικής Εκπαίδευσης (ΑΕ) με σκοπό να συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της σωματικής διάπλασης του Δοκίμου.
Μετά την ολοκλήρωση της ΒΣΕ και την ορκωμοσία των Δοκίμων, αρχίζει η Ακαδημαϊκή, η Πτητική, η Αθλητική και η Στρατιωτική εκπαίδευση που διαρκούν όσο και η φοίτηση στη Σχολή. Η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση διεξάγεται το πρωί και έχει διάρκεια έξι (6) εκπαιδευτικές ώρες ημερησίως.
Η Στρατιωτική εκπαίδευση που πραγματοποιείται μία (1) ημέρα την εβδομάδα διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ωρών ημερησίως και η Αθλητική εκπαίδευση που γίνεται δύο (2) ημέρες την εβδομάδα διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ωρών ημερησίως, διεξάγονται το απόγευμα. Καθημερινά στο ημερήσιο πρόγραμμα των κινήσεων της Σχολής, διατίθενται και ώρες υποχρεωτικής και προαιρετικής μελέτης. Επιπλέον των μαθημάτων εκτελούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικά ταξίδια και διαλέξεις με θέματα εθνικού, στρατιωτικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση της εκπαίδευσης εκτελούνται σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Γενικό Πρόγραμμα της Σχολής.
Διδακτικό Προσωπικό
Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από καθηγητές (απόφοιτους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης) καθώς επίσης και από στρατιωτικούς εκπαιδευτές (για τα μαθήματα ειδικότητας και τις πτήσεις).
Ωρες Διδασκαλίας
Η Σχολή για να εκπληρώσει την αποστολή της εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο μέσω των αναλυτικών προγραμμάτων καλύπτει τους τομείς της Ακαδημαϊκής, Στρατιωτικής, Αθλητικής και Πτητικής εκπαίδευσης με σύνολο 1154 ωρών για το Ά έτος και 1163 για το Β΄ έτος, οι οποίες κατανέμονται σε ποσοστιαία επί τοις εκατό αναλογία.
Διάρκεια Εκπαίδευσης
Η διάρκεια φοίτησης στη Σχολή είναι δύο (2) χρόνια και αποτελείται από δύο (2) ακαδημαϊκά έτη. Κάθε ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Διεξαγωγή Εκπαίδευσης Η εκπαίδευση κάθε Ακαδημαϊκού έτους υλοποιείται βάσει των εκπονηθέντων από τη Σχολή και εγκεκριμένων από τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Γενικών και Αναλυτικών Προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Το Γενικό Πρόγραμμα εκπαίδευσης περιέχει τη σχεδίαση της εκπαίδευσης, τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της εκπαίδευσης, τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τα μαθήματα με τις εκπαιδευτικές ώρες κάθε μαθήματος (θεωρητικής – πρακτικής εκπαίδευσης, τελικής εξέτασης), και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις γενικής μόρφωσης και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα εκπαίδευσης καθορίζει τη διδακτική ακολουθία της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.Περιέχει τους τελικούς και επιμέρους αντικειμενικούς σκοπούς μάθησης, τη διάρκεια εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά βοηθήματα – μέσα και τις οδηγίες για την εκπαίδευση. Υποστήριξη Εκπαίδευσης Η υποστήριξη της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Σχολή επιτυγχάνεται με εκπαιδευτικά εγχειρίδια, προβολικά διαφανειών, προβολικά σλάϊντς, TV-VIDEO, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα μέσα που υπάρχουν στη Σχολή.
Για την Πτητική Εκπαίδευση χρησιμοποιείται το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος C-130H, του οποίου οι πτήσεις καταγράφονται σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και αναλύονται εκτενώς μετά το πέρας τους.
Στη Σχολή χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά βοηθήματα προερχόμενα από το εμπόριο, τα Τ.Ε.Ι. και για όσα μαθήματα δεν καλύπτονται από τους ανωτέρω φορείς, γίνεται ανάθεση συγγραφής σε Καθηγητές – Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές. Τα πάσης φύσεως εκπαιδευτικά βοηθήματα καθώς και η γραφική ύλη παρέχονται δωρεάν στους Δοκίμους από τη Σχολή.
Παρακολούθηση Εκπαίδευσης
Η παρακολούθηση της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης επιτυγχάνεται:
* Με το βιβλίο της διδαχθείσας ανά εκπαιδευτική ώρα ύλης, υπογεγραμμένο από τον Καθηγητή ή Στρατιωτικό εκπαιδευτή.
* Με το ημερήσιο δελτίο εκπαίδευσης για τον καθημερινό έλεγχο υλοποίησης της εκπαίδευσης και τον έλεγχο των απουσιών των Δοκίμων.
* Με την τήρηση διαδικασιών του Τμήματος Εκπαίδευσης για τον συνεχή έλεγχο της προόδου κάθε Δοκίμου.
* Με την αξιολόγηση της διδακτικής διαδικασίας και την αξιολόγηση των Καθηγητών και των Στρατιωτικών εκπαιδευτών
από το Τμήμα Τυποποίησης – Αξιολόγησης της Σχολής. Ελεγχος - Εξετάσεις
* Ο έλεγχος της εκπαίδευσης επιτυγχάνεται: o Με την συνεχή παρακολούθηση της διεξαγωγής της εκπαίδευσης από τον Διοικητή της Σχολής, τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης και τον Τμηματάρχη Τυποποίησης – Αξιολόγησης. o Με την διεξαγωγή των προβλεπομένων σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σχολής διαδικασιών διενέργειας εξετάσεων.
* Κατά τη διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής Φάσης, ο Καθηγητής – Στρατιωτικός Εκπαιδευτής του μαθήματος παραδίδει προφορικές βαθμολογίες στο Τμήμα Εκπαίδευσης.
* Μετά το τέλος κάθε Φάσης, διενεργούνται γραπτές εξετάσεις σε όλα τα βαθμολογούμενα μαθήματα, στην ύλη που έχει διδαχτεί κατά τη διάρκεια της Φάσης.
* Οι εξετάσεις στο τέλος κάθε Φάσης γίνονται από εξεταστική επιτροπή, που συγκροτείται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής και αποτελείται από: o Τον Διοικητή της Σχολής ως πρόεδρο o Τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης ως μέλος o Τον Καθηγητή ή Στρατιωτικό Εκπαιδευτή του μαθήματος ως μέλος
Βαθμολογία - Αποτυχία Μαθητών
Η βαθμολόγηση των γραπτών εξετάσεων γίνεται από τον Καθηγητή – Στρατιωτικό εκπαιδευτή του μαθήματος και στη συνέχεια από κάθε μέλος της εξεταστικής επιτροπής χωριστά. Η βαθμολογία των μελών δεν πρέπει να διαφέρει πάνω από 20% από την βαθμολογία του Καθηγητή – Στρατιωτικού εκπαιδευτή. Από τις τρεις βαθμολογίες προκύπτει ο μέσος όρος, ο οποίος είναι και η τελική γραπτή βαθμολογία του μαθήματος.
Αν κάποιος μαθητής πετύχει βαθμολογία κάτω του 50% σε λιγότερα από τρία μαθήματα, κρίνεται επανεξεταστέος. Αν κάποιος μαθητής αποτύχει σε πάνω από τρία μαθήματα, παραπέμπεται στο Συμβούλιο Ικανότητας με το ερώτημα της απομάκρυνσής του από τη Σχολή ή παραμονής του στην ίδια τάξη. Αν κάποιος μαθητής αποτύχει στην Πτητική εκπαίδευση ή αρνηθεί να συνεχίσει τις πτήσεις από φόβο ή απαρέσκεια, παραπέμπεται στο Συμβούλιο Ικανότητας με το ερώτημα της απομάκρυνσής του από τη Σχολή.
Αποφοίτηση Μαθητών– Σειρά Αρχαιότητας
Μετά το τέλος της εκπαίδευσης της Β΄ τάξης, βγαίνει ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο ετών και συντάσσεται από το Τμήμα Εκπαίδευσης ο πίνακας τελικής βαθμολογίας και τελικής σειράς αρχαιότητας. Ο πίνακας θεωρείται από τον Διοικητή της Σχολής και υποβάλλεται ιεραρχικά στο ΥΕΘΑ για κύρωση και ονομασία των Δοκίμων που τελείωσαν την εκπαίδευση, σε Μόνιμους Σμηνίες Ραδιοναυτίλους.
Μετά την κοινοποίηση της διαταγής ονομασίας των νέων Σμηνιών, η Σχολή εκδίδει και η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης εγκρίνει τα πτυχία τους, τα οποία απονέμονται στους αποφοίτους κατά την ορκωμοσία τους.

Αγορά Εργασίας
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ:
Στην Πολεμική Αεροπορία. 
Οι απόφοιτοι έχουν την ειδικότητα ραδιοναυτίλου και παίρνουν το βαθμό του επισμηνία. Περιβάλλον
* Μοίρες Μεταφορικών Αφών ή άλλων τύπων αφών ανάλογα με τις απαιτήσεις της Π.Α.
* Επιτελείο Πτερύγων Μάχης
* Σχολή Ραδιοναυτίλων και λοιπά εκπαιδευτικά κέντρα και Μονάδες. Καθήκοντα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του
* Υπεύθυνο μέλος πληρώματος αεροσκάφους
* Βοηθός Γραφείου Ναυτιλίας Μοίρας μεταφορικών αεροσκαφών
* Αξιωματικός Εκπαίδευσης Ραδιοναυτίλων Μοίρας
* Αξιωματικός Γραφείου Ναυτιλίας, Χαρτών Μοίρας
* Αξιωματικός Πληροφοριών, Επιχειρήσεων Μοίρας - Πτέρυγας – Σμηναρχίας
* Εκπαιδευτής σε εκπαιδευτικά κέντρα και Μονάδες στα αντικείμενα ειδικότητας Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (Σ.Ι.Ρ.)
Για περισσότερες πληροφορίες: Αεροδρόμιο Δεκελείας, Τατόι Αττικής Τηλ.: (210) 24.44.108

Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)