Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλίας - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΚΑΡΔΙΤΣΑ


Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου της τεχνολογίας, στον οποίο, βιολογικές, φυσικές και μηχανικές επιστήμες χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της φύσης των τροφίμων, των αιτίων που προκαλούν τις αλλοιώσεις τους και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η επεξεργασία τους, με σκοπό την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην παραγωγή, συντήρηση, συσκευασία, διανομή και χρήση ασφαλών, θρεπτικών και οργανοληπτικά αποδεκτών από τον καταναλωτή, τροφίμων. Έχει, επίσης, αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Οι σπουδές στο Τμήμα διαρκούν τέσσερα χρόνια, επτά διδακτικά εξάμηνα που συνοδεύονται, υποχρεωτικά, από ένα εξάμηνο Πρακτική άσκηση. Κατά την διάρκεια των σπουδών και μάλιστα στο 7ο εξάμηνο, οι σπουδαστές εκπονούν πτυχιακή εργασία, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού προσωπικού, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής αλλά και των υπηρεσιών στον τομέα των Τροφίμων και Ποτών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πειραματικό εργοστάσιο (pilot plant) που ο εξοπλισμός του ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και οι σπουδαστές εξασκούνται σε συνθήκες όμοιες με αυτές των βιομηχανιών.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
* Μαθήματα γενικής υποδομής: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Βιοχημεία, Άνθρωπος και Τρόφιμα, Σχέδιο, Προγραμματισμός Η/Υ.
*Μαθήματα ειδικής υποδομής: Γενική Μικροβιολογία, Μηχανική Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Στατιστική για Τεχνολογία Τροφίμων, Μάρκετινγκ Τροφίμων, Διατροφή και Θρεπτική Αξία Τροφίμων, Ποιοτικός Έλεγχος-Εξασφάλιση Ποιότητας, Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Προστασία Περιβάλλοντος και Αξιοποίηση Υποπροϊόντων, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Τροφίμων.
*Μαθήματα ειδικότητας: Ανάλυση Τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων, Τεχνολογία Ζυμουμένων Τροφίμων, Προσθετικές και Αρτυματικές 'Υλες Τροφίμων, Αρχές Τεχνολογικής Έρευνας, Τεχνολογία Φρούτων - Λαχανικών κ.ά.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων συνεργάζεται στενά, τόσο με πανεπιστήμια του εξωτερικού, για τη διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Ερευνητικών Προγραμμάτων, όσο και με ερευνητικά Ινστιτούτα και συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες, είτε μέσα στα πλαίσια των Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή απευθείας με βιομηχανίες τροφίμων. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά Τμήματα συναφούς ειδικότητας σε Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού και του εσωτερικού για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού.
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της επιστήμης τροφίμων και τη διαδικασία της συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων, της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίμων, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Σε υπηρεσίες Υπουργείων (Γεωργίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας κ.ά.), στην αγορανομία, σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων κ.ά.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων ως υπεύθυνοι τμημάτων παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, σε μονάδες αποθήκευσης - συντήρησης και διακίνησης τροφίμων, σε συνεταιρισμούς, κ.λπ.
ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ μπορούν ιδρύοντας δικό τους εργαστήριο, να παρέχουν υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου τροφίμων.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Τεχνολόγων Τροφίμων




Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)