"Βουλιάζουν" οι βάσεις εισαγωγής 2015. Διαβάστε τι αναμένεται για κάθε επιστημονικό πεδίο!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κατακρήμνιση των βάσεων αναμένεται στο 2ο και 4ο πεδίο λόγω του υψηλού πήχη δυσκολίας στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης. Συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στα «θετικά» μαθήματα θα παρασύρουν προς τα κάτω τις σχολές των ιατρικών και παραϊατρικών επιστημών αλλά και τα Οικονομικά.
Η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων έπεσε χθες με το μάθημα επιλογής των «Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», με χαμόγελα για τους μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Οικονομικές Σχολές. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο όμως για τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου οι υποψήφιοι τα «είδαν όλα» σε Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ", αν και τα γραπτά των εξετάσεων ακόμα βρίσκονται υπό βαθμολόγηση και οι διαρροές από τα βαθμολογικά κέντρα δεν αφορούν μεγάλο ποσοστό ώστε να διαμορφωθεί άποψη, οι επιδόσεις των μαθητών στα καίρια μαθήματα, που έχουν και συντελεστή βαρύτητας φαίνεται ότι θα είναι χαμηλότερες από πέρσι.

Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι για ακόμη μια φορά οι υποψήφιοι της Θετικής συμπαρασύροντας και όσους βρίσκονται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, καθώς μοιράζονται τα «βαριά» μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.

«Δεν υπήρχε σε όλα τα θέματα η ίδια δυσκολία. Για παράδειγμα στη Θεωρητική, οι υποψήφιοι μπόρεσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των Αρχαίων από τις επιδόσεις τους στην Ιστορία. Αντίθετα, τα μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Μπάμπης Νικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής και συνεχίζει: «κάποια θέματα δυσκόλεψαν ακόμα και τους καθηγητές να τα λύσουν εντός του προβλεπόμενου χρόνου». Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η πτώση στα μόρια διαφοροποιείται ανά πεδίο.

Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ»:

1ο ΕΠ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα στη θεωρητική Κατεύθυνση.
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε τμήματα πάντως όπως Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση –ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης.

2ο-4ο ΕΠ: Μεγάλη υποχώρηση των βάσεων σε πολλές πρωτοκλασάτες σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου προοιωνίζεται από τις αισθητά χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της Τεχνολογικής και δευτερευόντως της Θετικής Κατεύθυνσης..
Το βαθμολογικό Βατερλό που αναμένεται στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική) οδηγεί σε ελεύθερη πτώση των βάσεων αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί.
Αντίστοιχη θα είναι η πορεία και για τις φυσικομαθηματικές Σχολές που εντάσσονται στο 2ο ΕΠ αλλά και στα τμήματα Πληροφορικής που είναι κοινά στο 2ο και 4ο  πεδίο.

3ο ΕΠ: Χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή στο περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
Οι αισθητά χειρότερες επιδόσεις που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας της Θετικής Κατεύθυνσης (Βιολογία) αλλά και άλλα δύο μαθήματα προϊδεάζουν για πτωτική πορεία των βάσεων στις Ιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές.
Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους υποψηφίους.
Λιγότερα μόρια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι και για τμήματα Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας κ.α.

5ο ΕΠ: Ίσως να είναι το μοναδικό επιστημονικό πεδίο στο οποίο οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις, λόγω της ισορροπίας των επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που απαιτούνται για τις Οικονομικές Σχολές.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μιλούν για λίγο ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δίνει ελπίδες για καλύτερες επιδόσεις, ενώ στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας) οι βαθμολογίες αναμένεται  λίγο χαμηλότερες.
Σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, η πρώτη πρόβλεψη δείχνει ότι οι βάσεις θα συγκρατηθούν σε τμήματα όπως Οικονομικών επιστημών, Λογιστικής Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακών Σπουδών κ.α.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)