Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά ξεκινούν να έχουν αναμνήσεις περίπου από τα 3,5 χρόνια, ενώ γύρω στα 10 οι παιδικές αυτές αναμνήσεις αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται και να μένουν αναλλοίωτες μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Αυτή και μόνο η «θεωρία» είναι αρκετή για να δώσει κίνητρο στους γονείς, ώστε οι αναμνήσεις που θα αφήσουν στα παιδιά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ρόδινες!
Τι θα θυμούνται τα παιδιά από εσάς καθώς θα μεγαλώνουν;
Τις στιγμές που ένιωσαν πόσο ασφαλή -ή ανασφαλή- είναι μαζί σας
Μετά την αγάπη, αυτό που χρειάζονται να νιώθουν τα παιδιά περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι η ασφάλεια. Τα παιδιά σας θα θυμούνται τα βράδια που κάποιος εφιάλτης τα ξυπνούσε και εσείς τα παίρνατε τρυφερά στην αγκαλιά σας ή το πόσο σφιχτά τους κρατούσατε το χέρι όταν περπατούσατε στον δρόμο. Θα θυμούνται, όμως, και τις στιγμές που ο θυμός και τα νεύρα σας έβγαζαν εκτός εαυτού και στα μάτια τους μεταμορφωνόσασταν σε τέρας. Θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά θα σας δουν θυμωμένους –είναι αναπόφευκτο. Όμως αποστολή σας είναι να τα κάνετε να νιώθουν ασφαλή ακόμα και εκείνες τις στιγμές.
Τον ποιοτικό χρόνο που αφιερώσατε -ή όχι- στο παιδί σας
Πόσο συχνά διαβάζετε στο παιδί σας; Πόσο συχνά σταματάτε αυτό που κάνετε για να ακούσετε όσα έχει να σας πει ή για να παίξετε μαζί του, αφού σας το έχει ζητήσει τόσες πολλές φορές; Όλες αυτές είναι στιγμές που επιβεβαιώνετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι για εσάς και το συναίσθημα αυτό θα πλημμυρίζει την καρδιά του πάντα. Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στα παιδιά σας, ειδικά όταν είναι μικρά, γιατί στο τέλος αυτές θα είναι οι αναμνήσεις τους που θα έχουν περισσότερη σημασία από κάθε τι άλλο.
Το πόσο τρυφεροί -ή σκληροί - ήσασταν μαζί του
Ένα παλιό ρητό λέει πως οι αγκαλιές «εφευρέθηκαν» για να ξέρουν οι άλλοι πόσο τους αγαπάτε χωρίς να χρειάζεται καν να μιλήσετε. Και τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν ανάγκη από πολλές αγκαλιές! Ειδικά από τους γονείς τους. Κάθε παιδί, βέβαια, είναι διαφορετικό: Κάποια λατρεύουν τις μεγάλες, σφιχτές αγκαλιές, ενώ άλλα αρκούνται σε μία σύντομη. Σημασία έχει να μην χάνετε ευκαιρία, όχι μόνο για αγκαλιές, αλλά και για φιλιά και για χάδια και να μην στερείτε ποτέ από το παιδί σας την τρυφερότητα. Οι αγκαλιές δεν αποτελούν μόνο σύμβολο αγάπης, αλλά και επιβεβαίωσης, χαράς και προστασίας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να θυμούνται πάντα τα παιδιά σας την αγκαλιά και το χάδι σας.
Τη σχέση σας με τον σύζυγό σας
Τα παιδιά «χτίζουν» την αντίληψή τους περί αγάπης και γάμου παρατηρώντας τους γονείς και το πώς συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον. Προσπαθήστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε το είδος γάμου που τα παιδιά σας θα ονειρεύονται να έχουν όταν μια μέρα παντρευτούν. Δώστε τους την ασφάλεια που προκύπτει από το να βλέπουν τη μαμά και τον μπαμπά σε μία σχέση αγάπης, δέσμευσης και αλληλοσεβασμού. Προσοχή, όμως: Αν ο γάμος σας δεν βασίζεται στις αξίες αυτές, παρά σας οδηγεί στην δυστυχία, προστατεύεστε τα παιδιά σας από το να αποκτήσουν την εντύπωση ότι «έτσι» πρέπει να είναι ο γάμος! Δεν θέλετε να επαναλάβουν τα ίδια λάθη στο μέλλον! Ακόμα κι αν αποφασίσετε να χωρίσετε, εξηγήστε στα παιδιά γιατί το κάνατε και ότι, επειδή γάμος προϋποθέτει να είναι ένα ζευγάρι ευτυχισμένο μαζί, εσείς νιώσατε πως θα είστε πιο ευτυχισμένοι χώρια. Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη να βλέπουν τους γονείς ΚΑΛΑ –αν αυτό σημαίνει χώρια, είναι τουλάχιστον προτιμότερο από το «μαζί και χάλια».
Τον τρόπο που επαινούσατε ή μειώνατε το παιδί σας
Η καρδιά του παιδιού σας μοιάζει με υγρό τσιμέντο και ό,τι αποτυπώνεται τώρα που είναι μικρό, θα μείνει εκεί για πάντα, καθώς το τσιμέντο θα σκληραίνει με τα χρόνια. Τα λόγια σας είναι αυτά που «γράφουν» στο μυαλό του παιδιού σας εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τις πράξεις σας. Στα λόγια σας θα βασίσουν την αίσθηση αυτοαξίας τους, από αυτά θα αναγνωρίσουν την ταυτότητά τους και τις ικανότητές τους. Μέρος της δουλειάς σας ως γονείς είναι, βέβαια, να διορθώνετε και να πειθαρχείτε τα παιδιά σας, αλλά ακόμα και τότε έχει σημασία οι λέξεις που χρησιμοποιείτε να είναι γεμάτες αγάπη, ενθάρρυνση και θετική ενίσχυση. Σκοπός σας δεν πρέπει να είναι να μειώνετε το παιδί σας και να του επισημαίνετε διαρκώς τα λάθη του, αλλά να το επαινείτε για τις προσπάθειές του και να του εξηγείτε πώς να γίνει καλύτερο.
Τις οικογενειακές σας παραδόσεις και τις «μεγάλες» στιγμές
Τα παιδιά λατρεύουν τον αυθορμητισμό σας, όμως έχουν και μεγάλη ανάγκη από τις προβλέψιμες στιγμές. Τα περισσότερα παιδιά, για παράδειγμα, αναπολούν μεγαλώνοντας τον τρόπο που η οικογένειά τους γιόρταζε κάποτε τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Ακόμα κι αν γκρινιάζουν, τα παιδιά αγαπούν τα οικογενειακά τραπέζια, όταν π.χ. γιορτάζει ο παππούς, ή τις κυριακάτικες συναθροίσεις της οικογένειας, όταν επιτέλους είστε όλοι μαζί στο σπίτι! Ακόμα και οι πιο απλές οικογενειακές σας στιγμές, π.χ. το να βλέπετε ταινία όλοι μαζί στον καναπέ, εφόσον αποκτούν συστηματική περιοδικότητα, μπορεί να «μείνουν» ως πολύ τρυφερές αναμνήσεις στο παιδί. Μην τις αμελείτε, λοιπόν. Πόσο μάλλον, μην αμελείτε να δημιουργείτε για τα παιδιά σας, μία στο τόσο, «μεγάλες» στιγμές, π.χ. ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή μια περιπετειώδη εκδρομή στη φύση! Δεν θα έχετε την ευκαιρία να επαναλάβετε πολλές τέτοιες «μεγάλες» στιγμές στο μέλλον, γι’αυτό έχει σημασία να αφήσουν στα παιδιά τις πιο όμορφες αναμνήσεις.