Τα παιδιά είναι ότι πιο πολύτιμο έχει ο κάθε γονιός και μεταφέρουν στο μέλλον την κληρονομιά αυτού του κόσμου. Ένα από τα πράγματα που όλοι μας θα θελαν να αφήσουν πίσω είναι αναμφισβήτητα το κάπνισμα. Γιατί όμως πολλοί γονείς συνεχίζουν να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε τα παιδιά τους να μην καπνίσουν ποτέ;
Δεδομένα ερευνών που έχουν γίνει για το παιδί και το κάπνισμα.
- Το κάπνισμα των γονιών είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αποκτήσουν τα παιδιά την πεποίθηση ότι το κάπνισμα είναι μια φυσιολογική κατάσταση
- Τα παιδιά των καπνιστών έχουν τη διπλάσια πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια καπνιστές απ' ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν
- Αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που καπνίζει, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ότι κάποιο μικρότερο παιδί στην οικογένεια θ' αρχίσει το κάπνισμα
- Τα παιδιά που πιστεύουν ότι οι γονείς τους δε θα έβλεπαν με καλό μάτι το κάπνισμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να το αρχίσουν, σε σχέση με τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν
- Η συμπεριφορά του καπνίσματος του καλύτερου φίλου ή της κοινωνικής ομάδας ενός παιδιού ή εφήβου είναι πρωταρχικός παράγοντας στο να αρχίσει και αυτό το παιδί το κάπνισμα. Αν οι φίλοι καπνίζουν, τότε και το ίδιο το παιδί θ'αρχίσει το κάπνισμα για να είναι ισότιμο μέλος της παρέας.
- Έρευνες πάνω στη στάση των εφήβων δείχνουν ότι η παρέα είναι καθοριστικός παράγοντας στο κάπνισμα, γιατί αποτελεί σύμβολο στάτους και δείχνει την κοινωνική ταυτότητα του εφήβου και το ότι ανήκει στη συγκεκριμένη παρέα.
- Για τα παιδιά και τους εφήβους το κάπνισμα σημαίνει έλεγχο, ωριμότητα, προκλητική στάση, ατομική ταυτότητα και έναν τρόπο για να ελέγξει το στρες.
- Τα παιδιά είναι επιρρεπή στη διαφήμιση, η οποία είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες στο να πείσει τα παιδιά ν' αρχίσουν το κάπνισμα.
- Τα παιδιά που αγοράζουν τσίχλες-τσιγαράκια έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δοκιμάσουν και αληθινά τσιγάρα.
- Η εύκολη πρόσβαση στα τσιγάρα αποτελεί ένδειξη για την έναρξη κανονικού καπνίσματος
- Οι καπνιστές ηλικίας 15-17 ετών δηλώνουν ότι τα πρώτα τους τσιγάρα τους τα έδωσε κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλος.
- Στον Καναδά από το 1994 υπάρχει αύξηση από 19% σε 39% των εφήβων καπνιστών που δηλώνουν ότι οι συνηθισμένες πηγές τσιγάρων τους είναι οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους
Τι να πείτε στα παιδιά σας για το κάπνισμα
- Δώστε τους το καλό παράδειγμα και κόψτε το τσιγάρο! Είναι πολύ σημαντικό να σας έχουν ως πρότυπο μη καπνίσματος.
- Μην προσπαθείτε να τα νουθετήσετε θεωρητικά για τις αρνητικές συνέπειες που θα συμβούν 20, 30, ή και 40 χρόνια αργότερα, μια που είναι δύσκολο για τα παιδιά να φανταστούν τους εαυτούς τους ως ενήλικες. Επικεντρωθείτε στο εδώ και τώρα και το άμεσο μέλλον. Πέστε τους ότι το τσιγάρο επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή, αποδυναμώνει την καρδιά και μειώνει τις αθλητικές ικανότητες, συμβάλλει στην άσχημη αναπνοή, στα λεκιασμένα από νικοτίνη δόντια και νύχια, στην άσχημη μυρωδιά των μαλλιών και των ρούχων και στις ρυτίδες. Αναφέρετε και το υψηλό κόστος και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν με αυτά τα χρήματα.
- Μιλήστε για το κάπνισμα ως κίνδυνο για την υγεία και όχι ως μια κακή συμπεριφορά. Δε χρειάζεται να του δώσετε μεγαλύτερες διαστάσεις και να ωθήσετε το παιδί στο να θέλει να δοκιμάσει τον "απαγορευμένο καρπό". Ειδικά οι έφηβοι είναι επαναστάτες από τη φύση τους, έτσι είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσετε να εμφυτεύετε την ιδέα ήδη από την παιδική ηλικία, όταν το παιδί είναι 4-5 ετών.
- Μιλήστε με το παιδί σας γι' άλλα παιδιά που καπνίζουν. Ρωτήστε τα μεγαλύτερα παιδιά αν υπάρχουν συμμαθητές/συμμαθήτριες στο σχολείο που καπνίζουν και πως νιώθει το παιδί σας γι' αυτό. Ρωτήστε το αν οι φίλοι του καπνίζουν και αν το ίδιο έχει μπει στον πειρασμό ή έχει δοκιμάσει. Αφήστε τα κανάλια της επικοινωνίας ανοιχτά, ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ότι μπορεί να σας μιλήσει.
- Κουβεντιάστε και αναλύστε τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν οι διαφημίσεις των τσιγάρων. Συζητείστε το ότι τα τσιγάρα δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο πλούσιους, δημοφιλείς, μοντέρνους, ή όμορφους, όπως προσπαθούν να δείξουν οι διαφημίσεις.
- Αναφέρετε τους κινδύνους του εθισμού στο τσιγάρο και πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κανείς από αυτό, είτε σαν ενήλικας είτε σαν παιδί.
- Δώστε στα παιδιά σας μια γεύση από την πραγματικότητα και αναφέρετε τα παραδείγματα όλων εκείνων των ενηλίκων που δεν καπνίζουν και που δεν ανέχονται τον καπνό σε δημόσιους χώρους.
- Διδάξτε στο παιδί σας να λέει "όχι" και ν' αρνείται προσφορές τις οποίες δεν επιθυμεί.
- Αν χρειαστεί, θέστε κάποιες συνέπειες: μειώστε το χαρτζιλίκι, περιορίστε την επαφή του παιδιού σας με "κακές" παρέες, ορίστε ώρα επιστροφής από την έξοδό του.
- Ωθήστε το παιδί σας προς τον αθλητισμό και τη δημιουργική απασχόληση μέσα κι έξω από το σπίτι, ώστε να μη βαριέται και να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του κι έναν ικανοποιητικό βαθμό ευχαρίστησης.
Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τα παιδιά
Τι να κάνετε για να περιορίσετε το παθητικό κάπνισμα των παιδιών σας
- Προσπαθήστε να καπνίζετε έξω από το σπίτι. Αν καπνίζετε στο σπίτι, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά ή/και καπνίστε κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας, για να υπάρχει καλός εξαερισμός.
- Ποτέ μην καπνίζετε μέσα στο υπνοδωμάτιο του παιδιού και μην επιτρέπετε σε κανέναν να μπει εκεί με τσιγάρο.
- Σβήστε το τσιγάρο για να κάνετε στο παιδί σας μπάνιο, να το ντύσετε, να το ταΐσετε, ή να παίξετε μαζί του.
- Ποτέ μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα και το παιδί σας μέσα.
Περισσότερα θέματα για το κάπνισμα εδώ.