Κατά ριπάς έπεφταν καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας οι προειδοποιήσεις και οι... νουθεσίες σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων και ηγετών για τη στάση που θα κρατήσουν οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα, ένα 24ωρο πριν λήξει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στα αχαρτογράφητα νερά του capital controls.
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, που ξεπέρασαν τις διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής παρέμβασης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα, ασχέτως του ερωτήματος που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Γιούνκερ: «Ναι» ανεξαρτήτως ερωτήματος
Τα μηνύματα ξεκίνησαν να έρχονται από το πρωί της Δευτέρας και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δραματικούς τόνους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατηγόρησε για ψέματα την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας εκ νέου «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων με το Μέγαρο Μαξίμου για το περιβόητο τελεσίγραφο, και κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «Ναι» «ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους».
«Το "ναι" ως μήνυμα που θα έρθει προς τα έξω θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Θα έλεγα στους Έλληνες, που τους αγαπώ βαθιά, ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν. Θα πρέπει αν πουν ναι ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί γιατί είναι υπεύθυνοι και περήφανοι για τον εαυτό τους».
Όπως σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, «δεν θέλαμε και ούτε και τώρα θέλουμε την Ελλάδα να παίζει στη δεύτερη εθνική. Είμαστε 28 κράτη μέλη που μπόρεσαν να συγχωνεύσουν 19 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο και ευελπιστώ ότι θα παραμείνουν 19 νομίσματα».
«Καμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από μια άλλη και στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες όχι μία δημοκρατία εναντίον 18 και όχι 18 δημοκρατίες εναντίον μίας. Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών», τόνισε, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ, δεν υπάρχει ένας που κερδίζει και ένας που χάνει.
Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν άφησε ανοιχτή την πόρτα για συμφωνία ακόμα και στο παρά πέντε, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την νέα πρόταση που έστειλε στο Μαξίμου τα ξημερώματα της Τρίτης, «χαρίζοντας» το ΕΚΑΣ.
Μέρκελ: Εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη
Η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης τόνισε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και κάλεσε σε «συμβιβασμό».
«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη "Ελλάδα" μόνο μία φορά.
Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε» (...) «όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε», επειδή, «αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».
Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.
Επιμένοντας στις «κοινές αξίες» της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις» και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.
«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογράμμισε.
Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας στο ευρώ
Έκκληση προς την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ακόμη και μετά την κατάρρευση, το Σαββατοκύριακο, των συνομιλιών με τους πιστωτές», δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Έλληνες φαίνεται πως έχουν αποφασίσει για το μέλλον της χώρας στο ευρώ, αποχωρώντας από τι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, αλλά «δεν μπορούμε να ανακατευτούμε σε αυτό».
«Συνεχίζω να λέω ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, παρόλο που οι επιλογές και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος», δήλωσε.
Ολάντ: Η παραμονή στο ευρώ το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος
Το δίλημμα του δημοψηφίσματος, όπως το βλέπουν οι ηγέτες της Ευρώπης, έθεσε χωρίς περιστροφές ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανή έξοδο» είπε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δήλωσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η Αθήνα ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
«Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα συνολικό και βιώσιμο των ευρωπαϊκών θεσμών του ΔΝΤ και κυρίως του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης. Λυπάμαι γι αυτήν την επιλογή, γιατί είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» πρόσθεσε.
Σχολίασε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας.
Όπως τόνισε έχουν ληφθεί μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα είναι μια εθνική επιλογή».
Υποστήριξε ότι «ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχει ακόμα πιθανότητα». Η Γαλλία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελληνική κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του για τις συνέπειες μπορεί να έχουν στην γαλλική οικονομία οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι πιο ισχυρή από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε. Τέλος είπε ότι λυπάται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τις συνομιλίες.
Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι ευρώ εναντίον δραχμής
Με μήνυμά του στο Twitter αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, «Το θέμα είναι: το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον Τσίπρα, αλλά ευρώ εναντίον δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.