Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 01/07/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ÁÑÃÏÓ-ÊëåéóôÝò ïé ôñÜðåæåò ìÝ÷ñé ôéò 7 Éïõëßïõ ,Capital Controls.(EUROKINISSI-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον EFSF

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον EFSF ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών, 1.00 π.μ. ώρα Ελλάδος), με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει κεφάλαια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον EFSF.
Στην ανακοίνωση του μηχανισμού τονίζεται ότι «σήμερα τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορούν το «μερίδιο» του EFSF στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να μην είναι πλέον διαθέσιμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 10,9 δισ. ευρώ που αφορούσαν την κάλυψη πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/efsf.html#ixzz3ecdaM5xn

Σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών η Ελλάδα, μπήκε στη λίστα κρατών που δεν πλήρωσαν το ΔΝΤ

Στη λίστα με χώρες όπως το Κογκό, η Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία «φιγουράρει» από τη 1:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ελλάδα, έπειτα από τη μη καταβολή της δόσης των 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποπληρωμή των SDR 1,2 δισ. (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) η οποία οφειλόταν από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν έχει καταβληθεί», αναφέρει ο Gerry Rice, επικεφαλής Επικοινωνιών του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
«Ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο όταν εκκαθαριστούν αυτές οι οφειλές».
«Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσει ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα αίτημα των ελληνικών αρχών για επέκταση της αποπληρωμής που έληγε σήμερα, η οποία θα προωθηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνο», προσθέτει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_24.html#ixzz3ecdn0Bv2

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup το αίτημα για νέο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ

Έχοντας πλέον την Ελλάδα εκτός προγράμματος στήριξης, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και με το ΔΝΤ να έχει κηρύξει τη χώρα ληξιπρόθεσμη για τη μη καταβολή της σωρευτικής δόσης των 1,53 δισ. ευρώ, το Eurogroup συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης για να εξετάσει το νέο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα για νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ από τον ESM, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Για την ολοκλήρωση του νέου δανείου μέσω του ESM θα πρέπει να υπογραφεί Μνημόνιο (Memorandum of understanding) το οποίο θα περιέχει προαπαιτούμενα (prior actions).
Βάση συζήτησης με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών από την πλευρά της Αθήνας τίθεται η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ με τη διατήρηση του ΕΚΑΣ για ένα ακόμη έτος και το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%
Η ελληνική πρόταση προβλέπει την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι και το 2016 και την άμεση αποπομπή του ΔΝΤ αντί για το Μάρτιο του 2016 που προβλεπόταν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/eurogroup-291.html#ixzz3ece8uoSd

Σε αυτές τις τράπεζες θα μπορούν οι συνταξιούχοι να πάρουν τα 120 ευρώ - Δείτε αναλυτικά όλα τα υποκαταστήματα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/120.html#ixzz3ecfhMt00

Με αλφαβητική σειρά η πληρωμή των συντάξεων στις περισσότερες τράπεζες

Σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank σήμερα εξυπηρετούνται επώνυμα από Α έως Ι, με σειρά προτεραιότητας η τράπεζα Πειραιώς.
Με αλφαβητική σειρά μέχρι την Παρασκευή θα γίνει τελικά η καταβολή των συντάξεων στα «περήφανα γηρατειά» στην Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank και στην Eurobank εκτός από την τράπεζα Πειραιώς που έχει ανακοινώσει πως θα εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας μέχρι και την Δευτέρα.
Η εξυπηρέτηση θα γίνεται με αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των συνταξιούχων, ως εξής: από επώνυμα Α-Ι θα εξυπηρετηθούν την Τετάρτη, επώνυμα από Κ-Μ θα εξυπηρετηθούν την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή θα εξυπηρετηθούν τα επώνυμα από Ν έως Ω.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_53.html#ixzz3ecfv6cGE

S&P: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία τις ελληνικές τράπεζες

Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective Default) έθεσε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης ήταν κάτι το αναμενόμενο, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τα capital controls.
Ήταν το δεύτερο «χτύπημα» για τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας,  αφού χθες το βράδυ υπήρξε υποβάθμιση και από τον οίκο Fitch.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/s.html#ixzz3ecg8xdxm

«Παράθυρο» από τον Γ. Δραγασάκη για συμφωνία και ανάκληση του δημοψηφίσματος

Την πεποίθησή του πως υπάρχει η δυνατότητα λύσης στο σημερινό Eurogroup όπου, όπως ο ίδιος τόνισε, θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Η κυβέρνηση σήμερα κατέθεσε μία νέα πρόταση ζητώντας 2ετές πρόγραμμα που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Σημασία τώρα έχουν οι επιλογές και οι πράξεις που θα ανοίξουν θετικές προοπτικές για τη χώρα και την Ευρώπη. Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα λήγει πρακτικά» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας. Η κυβέρνηση ζητεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για 2 έτη. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Την περασμένη Δευτέρα η Ελλάδα απέστειλε πρόταση στους Θεσμούς που θεωρήθηκε καλή βάση συζήτησης. Την επόμενη ημέρα, η ίδια πρόταση πετάχτηκε στον "κάδο", εκεί υπήρξε η εμπλοκή».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_12.html#ixzz3ecgNCImM

Τι σημαίνει το ελληνικό αίτημα στον ESM - Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ

Το τελευταίο βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα με την πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καταθέτει ουσιαστικά μία πρόταση για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ.  Άγνωστο είναι μέχρι τώρα τι προσφέρει η ελληνική πλευρά ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά της.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/07/esm.html

Τι είναι το bail in και πόσο κινδυνεύουν οι Έλληνες

Η Ελλάδα πλέον δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεούται να επαναξιολογήσει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και ενδεχομένως οι ελληνικές τράπεζες για να λειτουργήσουν να χρειάζονται περισσότερα ενέχυρα.
Η ΕΚΤ λοιπόν μπορεί να απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες τη διαφορά στα ενέχυρα.
Σε μία τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα είναι το ενδεχόμενο του bail in, δηλαδή να κληθούν να συνεισφέρουν καταρχήν οι μέτοχοι και εν συνεχεία οι καταθέτες.
Η εν λόγω Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) που αφορά στην ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ουσιαστικά προβλέπει πως η διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).
Η Οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους και τους πιστωτές του χρηματοοικονομικού ιδρύματος οι οποίοι επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο.
Η διάσωση λοιπόν θα βαρύνει τους μετόχους και τους πιστωτές του ιδρύματος, οι οποίοι επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο (π.χ. οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης) και προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/bail-in.html#ixzz3ecgxbdKd

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Εύβοια και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένουμε την Τετάρτη 1 Ιουλίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 13 έως 29 στη βόρεια Ελλάδα, 16 έως 29 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 30 στο βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 28 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και δυτικοί – βορειοδυτικοί έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/21062015.html#ixzz3echEjL6D

Σαν σήμερα 1 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/1.html

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)