Σε «καυτή» εβδομάδα - και όχι λόγω του καύσωνα - εισέρχεται η κυβέρνηση με το δεύτερο και σκληρότερο μέρος των προαπαιτούμενων που συνοδεύει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής να πρέπει να υπερψηφιστεί την Τετάρτη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα θα περάσουν εύκολα με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν παίρνουν το ρίσκο να θέσουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία επιλέγουν να συμπλεύσουν με την κυβερνητική γραμμή. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν επίσης ότι τυχόν νέο κύμα διαρροών, μετά τους 32 + 6 θα καταστήσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη. Για αυτό το λόγο το μήνυμα που στέλνουν στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφές και δεν επιδέχεται «παρεξηγήσεων». «Εάν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας είναι μικρότερος των 120, πέφτει η κυβέρνηση» διαμηνύουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις πιέσεις προς τους βουλευτές που εμφανίζονται «επαμφοτερίζοντες» για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων.
Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σκληρός «κομματικός», Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε ότι «σε περίπτωση που μία κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές, νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά ωστόσο προκύπτει».
Παράλληλα, ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, αφήνει ένα ύστατο... παράθυρο επιστροφής στην κυβερνητική πλειοψηφία στους 32 διαφωνούντες, τονίζοντας ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο για όλους».
Μετά τον εμφανώς προεκλογικό ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, με την αξιοποίηση κομματικών στελεχών και με τις πρόωρες κάλπες να φαίνονται ξεκάθαρα μέσα το φθινόπωρο, στην κυβέρνηση μετρούν τα «κουκιά» για την ψηφοφορία της Τετάρτης. Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί χωρίς τους διαφωνούντες 130 βουλευτές, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι ψήφισαν «παρών» ή απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Άρα η διάβαση της στενωπού για το τρίτο πακέτο βοήθειας αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση που δεν έχει άλλα περιθώρια διαρροών.
Για αυτό το λόγο μέχρι την ψηφοφορία της Τετάρτης οι πιέσεις προς τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να ενταθούν και να γίνουν ασφυκτικές.
Σε περίπτωση που οι διαρροές «σπάσουν» το φράγμα των 120 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και να επισπευσθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ειλημμένη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς τον ίδιο επικεφαλής, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες με την επώδυνη συμφωνία στις βαλίτσες του, ότι πρωτίστης σημασίας είναι η άμεση ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις.
Με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα κλείσουν το νέο «πρόγραμμα», θα δρομολογηθούν μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο μετά και την πρώτη αξιολόγηση, οι πρόωρες εκλογές, για τις οποίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων «βλέπουν» αυτοδυναμία.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.