Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα ενός χειρόγραφου Κορανίου, που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη του, προέρχονται από ένα από τα παλαιότερα αντίτυπα του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων και μπορεί να γράφτηκε από κάποιον που γνώριζε προσωπικά τον Προφήτη Μωάμεθ.
Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι οι σελίδες από περγαμηνή που φυλάσσονταν στο Πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη, είναι ηλικίας τουλάχιστον 1.370 ετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα του Κορανίου στον κόσμο.
«Μπορεί κάλλιστα να ανάγονται σε μια εποχή λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Ισλάμ», είπε ο Ντέιβιντ Τόμας, καθηγητής Χριστιανισμού και Ισλάμ στο πανεπιστήμιο.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι το χειρόγραφο αποτελείται από δύο φύλλα περγαμηνής και περιέχει τμήματα των κεφαλαίων (Σούρες) 18-20 του Κορανίου. Είναι γραμμένο με μελάνι σε μια πρώιμη γραφή της αραβικής, την αποκαλούμενη χιτζάζι. Κατά λάθος, φυλασσόταν για χρόνια μαζί με τις σελίδες ενός παρόμοιου χειρόγραφου Κορανίου από τα τέλη του 7ου αιώνα.
Από τη ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, που λέγεται ότι έχει ακρίβεια 95,4%, διαπιστώθηκε ότι η περγαμηνή χρονολογείται μεταξύ 568-645. Ο Μωάμεθ πιστεύεται ότι έζησε από το 570 μέχρι το 632. Σύμφωνα με τον Τόμας, τα τεστ που έγιναν στην περγαμηνή δείχνουν ότι το ζώο, από το οποίο προήλθε το δέρμα αυτό, ζούσε την ίδια περίοδο με τον Μωάμεθ ή λίγο μετά.
«Ο άνθρωπος που το έγραψε μπορεί κάλλιστα να γνώριζε τον προφήτη Μωάμεθ. Πιθανότατα θα τον είχε δει, ίσως τον άκουσε να κηρύττει. Ίσως να τον γνώριζε προσωπικά», είπε ο Ντέιβιντ Τόμας μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.
Το χειρόγραφο αποτελεί τμήμα μιας συλλογής του πανεπιστημίου που αποτελείται από 3.000 έγγραφα από τη Μέση Ανατολή. Τα αγόρασε τη δεκαετία του 1920 ο Αλφόνς Μινγκάνα, ένας Χαλδαίος ιερέας γεννημένος κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ. Τα ταξίδια του για τον εντοπισμό και την αγορά των χειρογράφων χρηματοδοτήθηκαν από τον φιλάνθρωπο Έντουαρντ Κάντμπερι ο οποίος ήθελε να αυξήσει το κύρος του Μπέρμιγχαμ και να το καταστήσει διεθνές κέντρο θεολογικών σπουδών.
Το πανεπιστήμιο θα εκθέσει το χειρόγραφο τον Οκτώβριο και ο Μουχάμαντ Αφζά, ο πρόεδρος του Κεντρικού Τεμένους του Μπέρμιγχαμ, είπε ότι αναμένεται να προσελκύσει ανθρώπους απ' όλη τη Βρετανία. «Όταν είδα αυτές της σελίδες συγκινήθηκα πολύ. Τα μάτια μου γέμισαν με δάκρυα χαράς και συγκίνησης», είπε.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.