Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν - Σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε μία αγορά στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους παρά τις πρόσφατες επαφές που αποσκοπούν στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η επίθεση, που εξαπολύθηκε στην περιοχή Άλμαρ της επαρχίας Φαριάμπ, κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, υπογραμμίζει το πολύ αυξημένο τίμημα που συνεχίζουν να καταβάλλουν οι πολίτες σε αυτό τον πόλεμο που διαρκεί πάνω από 13 χρόνια.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ο τρόπος όμως με τον οποίο έγινε παραπέμπει σε εκείνον που χρησιμοποιούν συχνά οι Ταλιμπάν.

Ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στην κύρια αγορά της περιοχής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Σατάρ Μπάρεζ, κυβερνήτης της Φαριάμπ, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 15 θανάτους και περίπου 38 τραυματίες. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της περιοχής Σάλεχ Μοχάμεντ Σάλεχ.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται «γυναίκες, παιδιά και τουλάχιστον ένας αφγανός στρατιώτης», πρόσθεσε.

«Είχαμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας καμικάζι εισήλθε στην αγορά Άλμαρ και στείλαμε δυνάμεις της αστυνομίας για να τον αναζητήσουν. Είχαμε αρχίσει να το κάνουμε, όταν ανατινάχθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάλεχ.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται καθώς οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και εκείνων των συμμάχων τους του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, έπειτα από τον τερματισμό της αποστολής μάχης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι εξεγερμένοι διεξάγουν επιχειρήσεις όλο και περισσότερο έξω από τα παραδοσιακά προπύργιά τους στον νότο και ανατολικά, κυρίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στις επαρχίες του βορρά που ήταν κάποτε πολύ ήρεμες.

Δηλώνουν πως κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους αμάχους στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, όμως οι τελευταίοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στη σύγκρουση αυτή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1.000 Αφγανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015.

Η ένταση των μαχών δεν εμπόδισε, για πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, την πραγματοποίηση επίσημων επαφών με σκοπό την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καμπούλ και σε μία αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουρέ, στο γειτονικό Πακιστάν, με τη μεσολάβηση του Ισλαμαμπάντ και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Τα δύο στρατόπεδα προβλέπεται να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, τροφοδοτώντας ελπίδες για ένα επικείμενο τέλος της σύγκρουσης, κυρίως στους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους, που έχουν δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001 για τη στρατιωτική κατοχή της χώρας χωρίς να καταφέρουν να τη σταθεροποιήσουν.

Μετά το τέλος της αποστολής μάχης του ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο, 12.500 ξένοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο μίας αποστολής με την ονομασία "Αποφασιστική υποστήριξη" που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι τελευταίες αντιμετωπίζουν από τον Δεκέμβριο μόνες τους τους Ταλιμπάν επί του εδάφους, αν και μερικές φορές μπορούν να υπολογίζουν στη δυτική αεροπορική υποστήριξη σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όμως η συνεργασία αυτή δεν είναι χωρίς συνέπειες: προχθές, η αμερικανική αεροπορία σκότωσε κατά λάθος δέκα Αφγανούς στρατιώτες στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού στη Λογκάρ, μία επαρχία που βρίσκεται νότια της Καμπούλ και όπου οι Ταλιμπάν διαθέτουν ισχυρή παρουσία.

Τα φίλια αυτά πυρά συμβάλλουν στη δυσαρέσκεια των τοπικών πληθυσμών. Τον Δεκέμβριο, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν "κατά λάθος" σε μία αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων της Ατλαντικής συμμαχίας και πάλι στην επαρχία Λογκάρ.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)