Σήμερα στις 16:00 το κρίσιμο Eurogroup που θα εγκρίνει ή όχι την ελληνική πρόταση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Eurogroup

Στο Eurogroup, το οποίο έχει κανονιστεί να συνέλθει στις 16:00 του Σαββάτου, η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει πέρα από το κλείδωμα της συμφωνίας με την αποδοχή των μέτρων από την πλευρά των πιστωτών, να οριστικοποιήσει το εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ ώστε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα αλλά και να λάβει μία σαφή δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, βασιζόμενη μάλιστα στη σχετική έκθεση του ΔΝΤ. Το έργο αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς συναντά ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας και των δορυφόρων της. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι αποκλείεται επί του παρόντος ένα «καθαρό» κούρεμα χρέους, αφήνοντας έτσι παράθυρο για απομείωση μέσα από επιμήκυνση της αποπληρωμής, όσο και οι πιέσεις της Γαλλίας αλλά και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι της Πέμπτης, κάνουν στελέχη της κυβέρνησης να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη του βασικού στόχου της που είναι μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι εγκρίσεις που πρέπει να πάρει η νέα δανειακή σύμβαση από έξι ευρωπαϊκά κοινοβούλια και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας. Η περίπτωση της Αυστρίας μοιάζει ως η πιο εύκολη, καθώς ανά πάσα στιγμή με εντολή του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσε να συνεδριάσει εκτάκτως το Κοινοβούλιο για να την εγκρίνει. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολα και στην περίπτωση του Βερολίνου, καθώς η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσταγκ, φέρεται πως θα πρέπει να αποφανθεί δύο φορές για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της . Οι δύο αυτές ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ναρκοπέδιο ενδέχεται να αποτελέσει η κοινοβουλευτική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM και στις υπόλοιπες τέσσερις χώρες, καθώς κινούνται πιο κοντά στις θέσεις των «σκληρών» που επιδιώκουν περισσότερο την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση παρά συμφωνία...
Τούτων δοθέντων και εφόσον υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο ελληνικό θρίλερ και κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup, εν συνεχεία θα αποφασιστεί κατά πόσο θα υλοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με συμμετοχή των κρατών όλης της ΕΕ και όχι μόνο της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Κυριακής. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, δεν θα χρειαστεί να συνέλθει η Σύνοδος, από το Βερολίνο την Παρασκευή διεμήνυαν ότι ανεξαρτήτως συμφωνίας ή ρήξης, η διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή για Grexit.
Εφόσον υπάρξει ωστόσο συμφωνία, είτε με Σύνοδο Κορυφής είτε χωρίς, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση από τη Δευτέρα κιόλας θα πρέπει να περάσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων, μέσα από την επικύρωση των συμφωνηθέντων με την ψήφιση των εφαρμοστικών τους νόμων στη Βουλή.
Παράλληλα, εφόσον σημειωθεί θετική εξέλιξη μέσα στο κρίσιμο 48ωρο, τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως για την παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας μέσω του ELA  στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να δρομολογηθεί η σταδιακή αποκατάσταση στον οικονομικό κορμό της χώρας με τη λήξη της τραπεζικής αργίας, αλλά όχι και των capital controls τα οποία θα παραμείνουν και θα αναπροσαρμόζονται σταδιακά για να διασφαλίσουν την συστημική ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών μετά από το σοκ των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)