Υπερψηφίστηκε το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών» - 36 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΒΟΥΛΗ

Με  230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών»  υπερψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων. Αυτή τη φορά οι απώλειες για την κυβέρνηση ήταν μικρότερες ενώ είναι ενδεικτικό πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έκανε την… «έκπληξη» και ψήφισε «ναι».

Συνολικά 36 τα «όχι» και τα «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 39 στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης

Αναλυτικότερα, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νάντια Βαλαβάνη, Ζωή Κωσνταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Κριτσωτάκης Μανώλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Σκουμάς, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Παναγιώτης Λαφαζάνης,  Λίτσα Αμανατίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Κώστας Δελημήτρος, Ευστάθιος Λεουτσάκος,  Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Βασίλης Κυριακάκης, Έλενα Ψαρρέα και ο Δημήτρης Στρατούλης
Παράλληλα, πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «όχι» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει «ναι») και  η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει «ναι»).
Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλά αυτή την φορά ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και «ναι» στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «ναι».
Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».

Και τώρα η ώρα της διαπραγμάτευσης

Στην ουσία, αμέσως μετά την υπερψήφιση και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, για την κυβέρνηση ξεκινάει το πλέον δύσκολο κομμάτι. Η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές για την οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα την φέρει σε πέρας μέχρι την 20η Αυγούστου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η κυβέρνηση δεν έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 «ναι» και με βάση το τι είχε γίνει στο πρώτο πακέτο κέρδισε τρεις ψήφους. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, ωστόσο, το μείον τρία θα δημιουργούσε προβλήματα. Στη κυβέρνηση θεωρούν το αποτέλεσμα ικανοποιητικό αλλά το εσωκομματικό πρόβλημα παραμένει δεδομένου πως και πάλι στηρίχθηκε στις ψήφους της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ).

«Αγκάθι» η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία για ακόμα μια φορά κατάφερε να στρέψει τα πυρά... πάνω της. Αρχικά με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πρωθυπουργό και στη συνέχεια με την διπλή ομιλία της στη Βουλή. Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει η πρόεδρος της Βουλής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Πέμπτης.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)