Ακύρωση σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. - Δέσμευση για συγκεκριμένο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα - Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα - Υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ: Τι ζητούν για συντάξεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, φάρμακα
Η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και η διάσπαση των Ευρωπαίων μπορεί να έφεραν άδοξο τέλος στο Eurogroup του Σαββάτου, ωστοσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να αρχίσει η συζήτηση για το νέο δάνειο που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι ζητούν συγκεκριμένα νέα μέτρα και άμεσα.
Στα θετικά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, είναι το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 και θα γίνει Σύνοδος μόνο των 19 μελών της ευρωζώνης.
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ζητά το Eurogroup από την Αθήνα προτού δώσει το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης που από ότι φαίνεται ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.
Το Reuters δημοσιεύει μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν από το Eurogroup, το οποίο όπως αναφέρει, συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.
Τα πρώτα μέτρα από την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, περιέχονται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.
Οι Υπουργοί Οικονομικών κατά την κρίσιμη συνεδρίαση των Βρυξελλών, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις πριν συμφωνηθεί ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα καινούριο πρόγραμμα διάσωσης.
Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, αποτυπώνονται οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των Υπουργών το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή.
Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να λάβει επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένου, και να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, όπως και να κάνει ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του το αίτημα των ελληνικών αρχών για το τριετές δάνειο από τον ESM , προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, καθώς και τη λίστα με τα μέτρα με τα οποία δεσμεύεται, συμπεριλαμβανομένης λίστας με αυτά που έχουν προτεραιότητα. Το Eurogroup σημειώνει την ανάγκη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα.
Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:
-Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.
- Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει», όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015.
- Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και με σαφές χρονοδιάγραμμα, υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
- Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στηνιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Πλήρης δέσμευση με το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
- Για την αγορά εργασίας, το προσχέδιο της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι θα υπάρξει αυστηρή αναθεώρηση του καθεστώτος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως και το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων. Κάθε αλλαγή, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς πρακτικές και δεν θα πρέπει να συνεπάγεται επιστροφή σε ρυθμίσεις που ίσχυαν στο παρελθόν, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα το Reuters αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο, τα 25 δισ. ευρώ είναι περίπου το διπλάσιο από το πόσο που προέβλεπε η Αθήνα, στα τέλη του περασμένου μήνα, οπότε διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις.