Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Την παραίτησή του υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση στο προσωπικό του blog και κοινοποίησε μέσω Twitter. 

Στο κείμενο που δημοσίευσε, ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι αποχωρεί από το υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές. Άφησε παράλληλα σαφείς αιχμές κατά των εταίρων, οι οποίοι όπως αναφέρει «θα "εκτιμούσαν" την απουσία του» από τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης άφησε στην ανακοίνωσή του αιχμές κατά των εταίρων, οι οποίοι «θα "εκτιμούσαν" την απουσία του» από τις διαπραγματεύσειςΗ ανακοίνωση έσκασε σαν βόμβα, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών με το «Όχι» τους, έδειξε μια ηχηρή υποστήριξη στην κυβέρνηση και στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους ασφυκτικής λιτότητας.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που πίσω από την «οικειοθελή» παραίτηση, διακρίνουν ένα «εξιλαστήριο θύμα» και μία προγραμματισμένη κίνηση καλής θελήσεως εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία. 



Σύμφωνα με πηγές, τη θέση του θα αναλάβει -εκτός απροόπτου- κάποιο από τα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παππάς), δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να τοποθετηθεί ένα νέο πρόσωπο. 

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδριάση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Γ. Δραγασάκη. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το όνομα του αντικαταστάτη του κ Βαρουφάκη, θα ανακοινωθεί μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται παραίτηση και του Γιώργου Χουλιαράκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη:


«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.


Η ανακοίνωση της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη όπως αναρτήθηκε στο blog του

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»



Το «ευχαριστώ» του Τσίπρα για την αδιάκοπη προσπάθεια

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Πυρετός» στα ξένα ΜΜΕ

Ξένα Μέσα ενημέρωσης, αναλυτές, δημοσιογράφοι, πλήθος απλού κόσμου τουιτάρει, εμφανίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τον αποδιοπομπαίο τράγο μιας κατάστασης αλλά και ως τον άνθρωπο που θυσιάστηκε από τον πρωθυπουργό σε μία κίνηση «καλής θέλησης» προς τους δανειστές.

Ο απεσταλμένος του BBC στην Ελλάδα, Μαρκ Λόουεν περιγράφει με ακρίβεια την περίσταση: «Ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε. Οι υποστηρικτές του τον λάτρευαν, η Ευρωζώνη τον απεχθανόταν. Κίνηση καλής θέλησης από τον Τσίπρα για να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να βάλει τα θεμέλια μιας συμφωνίας; Ή απλώς (ο Βαρουφάκης) εγκαταλείπει ένα πλοίο που βουλιάζει;»




Ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Ρόμπερτ Πέστον γράφει: «Ο Τσίπρας πρόσφερε την κεφαλή του Βαρουφάκη στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ως απόδειξη της επιθυμίας του για μία συμφωνία».



Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ διερωτάται ποιος θα είναι ο διάδοχος του Βαρουφάκη. Ο όγδοος, ο ένατος υπουργός Οικονομικών που αλλάζει όσο καλύπτει την ελληνική κρίση; 



Οι «αιχμηρές» δηλώσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες -με τα σημερινά δεδομένα- δείχνουν ότι ενδεχομένως η απόφαση να «θυσιαστεί» προκειμένου οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους να διεξαχθούν με μεγαλύτερη «ομαλότητα», δεν ήταν ξαφνική.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για νέα προσπάθεια συνεργασίας με τους πιστωτές με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνίας. «Τους πέντε αυτούς μήνες διαπραγματευτήκαμε για να ακουστεί αυτό το επιχείρημα: Ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε νέα δάνεια για να αποπληρώνουμε τα παλαιά» σημείωσε χθες ο κ. Βαρουφάκης, ενώ τόνισε ότι τώρα είναι σειρά για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους ισχυρότερους και τη διαφθορά.

Υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή σχεδίαζαν να κλείσουν τις τράπεζες για να μας ταπεινώσουν. Ήθελαν δήλωση μετανοίας, για την κριτική που ασκήσαμε στο Eurogroup στις πολιτικές λιτότητας με επιστημονικά επιχειρήματα, για τα οποία δεν υπήρχε αντίλογος».

«Έτσι φτάσαμε στο τελεσίγραφο της 26ης Ιουνίου, που επεστράφη από το λαό σε αυτούς που το έστειλαν, αγνοώντας το φόβο, με κλειστές τις τράπεζες και τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας εναντίον της κυβέρνησης».

Εξέφρασε αισιοδοξία πως θα βρεθούν κοινά σημεία με τους εταίρους, όπως με το ΔΝΤ που «προς τιμήν του έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για το χρέος αναφέροντας πως χρειάζεται αναδιάρθρωση, την ΕΚΤ που κράτησε την περασμένη εβδομάδα στάση αναμονής, την Κομισιόν που θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο στην επούλωση της ελληνικής πληγής που είναι και πληγή της Ευρώπης». «Από αύριο η Ευρώπη, της οποίας η καρδιά χτυπά στην Ελλάδα, θα αρχίσει να γιατρεύει τις πληγές της» κατέληξε.



Τα έργα και οι ημέρες του στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου με περισσότερους από 135.000 σταυρούς στη Β’ Αθηνών και στις 27 Ιανουαρίου πήρε την κυβερνητική εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του ελληνικού προγράμματος ως υπουργός Οικονομικών. 

Από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές αντιμετώπιζαν κάποιον τελείως διαφορετικό σε σχέση με τους Ελληνες υπουργούς που είχαν συνηθίσει μέχρι τότε. Ωστόσο, το «διαφορετικό», στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φαίνεται τελικά να είναι και καρποφόρο.



Στις 30 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ βρίσκεται στην Αθήνα θέλοντας να ακούσει με τα αυτιά του τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ελληνας υπουργός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζει Μνημόνιο και τρόικα. 

Στο τέλος της συνέντευξης ο πρόεδρος του Eurogroup ψιθυρίζει κάτι στο αυτί του κ. Βαρουφάκη. Η ελληνική πλευρά διαρρέει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στον κ. Βαρουφάκη πως «μόλις σκότωσες την τρόικα», αλλά από το περιβάλλον του κ. Ντάισελμπλουμ λένε ότι η φράση ήταν «μόλις έκανες μεγάλο λάθος».



Στο πρώτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών παίρνει μαζί με το βάπτισμα του πυρός και τον λόγο για 30΄ μιλώντας με ασάφεια, ζητώντας πρόγραμμα-γέφυρα. Οι συζητήσεις αποβαίνουν άκαρπες.

Δεύτερο έκτακτο Eurogroup, πέντε ημέρες αργότερα: Η πρόταση που παρουσιάζεται από τον κ. Μοσκοβισί βρίσκει την ελληνική πλευρά σύμφωνη. Όμως, πριν μπει στην αίθουσα ο κ. Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup του παρουσιάζει το τελικό κείμενο, που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό δεν είναι αυτό που του είχε δείξει ο κ. Μοσκοβισί, αλλά κάτι παρόμοιο με την πρόταση του προηγούμενου Eurogroup. Την απορρίπτει, αφού πρώτα την διαρρέει στον Τύπο την ώρα που εξελισσόταν το Eurogrοup, θεωρώντας ότι η Γερμανία υπονομεύει τις όποιες πιθανότητες συμφωνίας και εκνευρίζοντας έντονα τους συνομιλητές του.

Στο επόμενο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, όπου πλέον εγκρίνεται και η συμφωνία για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, ο κ. Βαρουφάκης, εξαιτίας του άσχημου κλίματος που έχει δημιουργηθεί, βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο από τον Β. Σόιμπλε. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να ζητήσει επέκταση του προγράμματος ήταν τεράστιες, καθώς ήταν πλέον σαφές στους εταίρους ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.



9 Μαρτίου: Στο νέο Eurogroup, η Ευρωζώνη καθιστά σαφές ότι εκταμίευση δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί έπειτα από συνολική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί. Εκφράζεται εκνευρισμός και απογοήτευση που η Ελλάδα δεν συμβουλεύεται τους θεσμούς στη σύνταξη νομοσχεδίων. Έχει μεσολαβήσει και η επιστολή που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε (σ.σ.: μεταξύ άλλων την αξιοποίηση τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής) που προκαλούν αρνητικά, μέχρι και σκωπτικά σχόλια.

O κ. Βαρουφάκης ωστόσο, μετά τη λήξη του Eurogroup δίνει διαφορετική εικόνα τού τι έχει συμβεί: Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, τον ενημερώνει ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα και ότι μπορούμε να αναμένουμε ακόμα και εκταμίευση δόσης.

Επόμενο Eurogroup, 24 Απριλίου στη Ρίγα. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά έντονης και σύντομης συζήτησης για την Ελλάδα είναι ότι τελικά από τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου για τετράμηνη επέκταση του προγράμματος στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει επί της ουσίας τίποτα.

Μετά το «ναυάγιο» όπως χαρακτηρίστηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης στη Ρίγα, η κυβέρνηση προχωρά σε αναδιατάξεις στην ομάδα διαπραγμάτευσης και λαμβάνεται η απόφαση να συγκροτηθεί πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Γιάνη Βαρουφάκη, και υπό τον συντονισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου.



Στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, γίνεται σαφές από τους συμμετέχοντες υπουργούς Οικονομικών -πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες- ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, ωστόσο αναγνωρίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθούν και άλλες αποτυχημένες ως προς την επίτευξη συμφωνίας συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις, μέχρι τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής και τα Eurogroup του Ιουνίου, όπου ωστόσο τα ηνία της διαπραγμάτευσης έχει εμφανώς πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να μεταφέρει τον διάλογο σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στον συμβουλευτικό του ρόλο στο πλευρό του πρωθυπουργού, σε ηπιότερους τόνους, μέχρι το «άδειασμά» του από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup του Σαββάτου 30 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε πριν την εκπνοή της διορίας για την καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1η Ιουλίου).



Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)