Γενέθλια! Πώς να κάνεις ένα οικονομικό πάρτυ στο παιδί σου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1
Birthday_Party
Τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει η τάση τα πάρτυ γενεθλίων των μικρών μας να γίνονται εκτός σπιτιού, σε κάποιο παιδότοπο ή ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αυτά.
Υπάρχουν, όμως μαμάδες που επιλέγουν το σπίτι για να γιορτάσουν για το μικρό τους. Πώς τα καταφέρνουν;
Αν είστε από τις μαμάδες εκείνες που δεν προτιμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα πάρτι των παιδιών τους σε κάποιο χώρο εκτός σπιτιού, ορίστε μερικές συμβουλές που θα τους αφήσουν όλους ευχαριστημένους και το παιδάκι σας με το χαμόγελο της χαράς στα χείλη.
 
Αρχικά, βγάλτε τον προϋπολογισμό της γιορτής. Αν γνωρίζετε εξαρχής τι θα ξοδέψετε, δύσκολα θα βρεθείτε αντιμέτωπες με κάποιο οικονομικό απροόπτο. Μια ωραία ιδέα είναι να ορίσετε ένα θέμα για το πάρτυ. Έτσι θα ξέρετε τι χρειάζεστε και πού να το βρείτε. Μπορείτε να ζητήσετε επίσης, από τους καλεσμένους σας, αν το επιθυμούν, να ντυθούν ανάλογα με το θέμα. Έτσι, όλα θα δένουν κατά κάποιο τρόπο.
 
Διαχωρίστε τους χώρους. Εξηγήστε από την αρχή πως υπάρχει συγκεκριμένο δωμάτιο για τα παιχνίδια, το φαγητό ή το χορό. Αποφασίστε που θα κάθονται οι γονείς και που τα παιδιά και φυσικά κρατήστε και ένα «δωμάτιο πανικού», όπου θα προφυλάσσετε τα εύθραυστα αντικείμενα και φυσικά τον εαυτό σας!
birthday-party-cake-
Ετοιμάστε εύκολο και γρήγορο μενού. Τα παιδιά δυσανασχετούν όταν διακόπτεται το παιχνίδι τους, οπότε προσπαθήστε αντί να τους σερβίρεται, να έχετε έτοιμα σε κάποιο τραπέζι ή πάγκο του σπιτιού μεζεδάκια και μπουκίτσες, ώστε να τσιμπολογούν όποτε θελήσουν. Όσον αφορά στη δίψα που νιώθουν, διαρκώς, τα πιτσιρίκια αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα ανθιυγιεινά αναψυκτικά και προτιμήστε φυσικούς χυμούς ή παγάκια από χυμούς φρούτων. Τα χρωματιστά κομμάτια πάγου θα εκπλήξουν περισσότερο τους μικρούς σας καλεσμένους.
Αν θέλετε και σεις να είστε μέρος του πάρτυ θυμηθείτε για λίγο τα παιδικά σας χρόνια και εξηγήστε στα παιδιά ορισμένα παιχνίδια της δικής σας γενιάς, παίζοντας μαζί τους. Προσέξτε τα παιχνίδια που θα διαλέξετε να συμβαδίζουν με τις ηλικίες των παιδιών, ώστε να έχουν όσο είναι δυνατό, ίσες πιθανότητες νίκης. Ένα παράδειγμα για όλες, σχεδόν, τις ηλικίες είναι τα μπαλόνια. Μοιράστε χρωματιστά μπαλόνια στα παιδιά, όταν όλα είναι έτοιμα δώστε το σύνθημα και ξεκινήστε το φούσκωμα. Νικητής είναι εκείνος που θα φουσκώσει πρώτος το μπαλόνι του τόσο πολύ, ώσπου εκείνο να σκάσει! Μπορείτε, επίσης, όσα μπαλόνια δε σκάσουν να τα στολίσετε μαζί με τα παιδιά, χρωματίζοντάς τα. Για όποιο παιχνίδι κι αν διαλέξετε, θυμηθείτε να κρατάτε μια σφυρίχτρα, για να μην χάνετε τον έλεγχο και να έχετε την προσοχή τους όταν τη χρειάζεστε.
 
Ενημερώστε από νωρίς γονείς και συνοδούς για την ώρα της τούρτας, ώστε ν’ αποφύγετε αργοπορίες και γκρίνιες. Καλό θα ήταν να έχετε ορίσει και ένα πρόγραμμα για όλο το πάρτυ, πότε θα γίνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, ποια θα είναι η ώρα του φαγητού κ.ά., για να μπορέσετε μ’ αυτόν τον τρόπο να κρατήσετε τον έλεγχο της κατάστασης όσο γίνεται στα χέρια σας και φυσικά να ξέρουν όλοι τι θα συμβεί την κάθε στιγμή. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πίνακα στα χρώματα του πάρτυ, με εικόνες και φωτογραφίες, τον οποίο θ΄αναρτήσετε σε εμφανές σημείο για να τον βλέπουν όλοι.
 
Τέλος, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε μικρά δώρα για τους φίλους του παιδιού σας, ακόμα και μαζί του, τα οποία εκείνο θα τους μοιράσει. Έτσι και με το παιδί σας θα ξοδέψετε δημιουργικό χρόνο και εκείνο θα ‘ναι περήφανο που οι φίλοι του θα ‘χουν κάτι δικό του. Μια πρόταση είναι πουγκάκια/τσαντάκια στολισμένα με κορδέλες, κουμπάκια ή χρωματιστά πον-πον γεμάτα με λιχουδιές!
 
Σε κάθε περίπτωση είτε διαλέξετε το σπίτι είτε κάποιον άλλο χώρο, να θυμάστε πάντα, πως το παιδί σας θέλει να περάσει καλά με σας και τους φίλους του. Μια απλή τούρτα, λίγη φαντασία και πολλά παιδικά χαμόγελα μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα αξέχαστο πάρτυ!

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου