Στο Μαξίμου η επόμενη πράξη της μετωπικής Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα κινείται πλέον ανοιχτά η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά και τις επιστολές που έστειλε προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγγέλλοντας την καταπάτηση του Συντάγματος μέσα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εισήχθη στη Βουλή με τη μορφή του υπερ-κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Αυτό που ζητούν οι «θεσμοί» είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα "Βουλή των Ελλήνων" για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους. Έχω θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω ως πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσω από όλους να πάρουν θέση απέναντι σ' αυτή την εκτροπή», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για «ταφόπλακα σε άλλη μία εκδήλωση της Δημοκρατίας».

Παράλληλα από το στόχαστρό της δεν διέφυγε ο πρωθυπουργός, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για μη τήρηση του Συντάγματος, καλώντας τον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι διαδικασίες δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της για το πολιτικό της μέλλον, απαντώντας με νόημα στον Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για «οχυρό της μάχης», το οποίο δεν θα εγκαταλείψει, ότι «όταν ένα οχυρό πέφτει, τα υπόλοιπα πρέπει να υψώνονται».

Η κα Κωνσταντοπούλου στις 12:00 το μεσημέρι συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με το αποτέλεσμα της συνάντησης να παραμένει το μεγαλύτερο ερώτημα την επομένη της θυελλώδους ψηφοφορίας στη Βουλή. Η Πρόεδρος της Βουλής μέσα από τα όσα είπε και την Τετάρτη εκτός από την σαφή διαφοροποίησή της από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, ουσιαστικά έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί και για να αφήσει τον προεδρικό θώκο θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής, επιχειρώντας έτσι να «στριμώξει» περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις της, η κα Κωνσταντοπούλου επιχειρεί να εξαντλήσει στο έπακρο όλα τα θεσμικά και πολιτικά όπλα που της παρέχει το τρίτο τη τάξη πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις τόσο μέσα από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και από τις τάξεις της αντιπολίτευσης να καρατομήσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την απόφαση ωστόσο μέχρι στιγμής να μην είναι ειλημμένη. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να «διευκολύνει» τις καταστάσεις, χρησιμοποιώντας ως «τυράκι» τη διατήρηση όλων των προνομίων που θα έχει ως πρώην ΠτΒ, τα οποία θα χάσει σε περίπτωση αποπομπής της.

Μετωπική και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η σύγκρουση της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της Βουλής, αφού νωρίτερα είναι φτάσει και στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να την «αδειάζει» απαντώντας στην επιστολή της ότι δεν διαθέτει καμία θεσμική ή πολιτική δυνατότητα, ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημά της.

«Η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, τη δυνατότητα απευθείας αλληλογραφίας μαζί τους» ανέφερε επιπλέον στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το... καρφί της για τον Προκόπη Παυλόπουλο φυλούσε από έδρας η κα Κωνσταντοπούλου. «Δεν κατανοώ πως γνωρίζετε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ευγενώς μου γνωρίζει ότι ο ΠτΔ αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του και με καλεί να το πράξω εγώ. Οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται, όπως και οι δικές του, στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων».

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)