Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για τριετές πρόγραμμα και μέσα από αυτό δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα αλλά και στο ασφαλιστικό οι οποίες μάλιστα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στο δρόμο μέχρι την Κυριακή και τη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο 48 ωρών προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές ή τελικά πολυετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Λάβαμε το επίσημο ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο, αναφέρει ο ΕSM σε σχετική ανακοίνωση. Ένα αίτημα το οποίο θα εξετάσει.
Το περιεχόμενο της επιστολής
Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η επιστολή της Ελλάδας στον ESM για το νέο μνημόνιο.
Την επιστολή απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση.
Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ ενώ εμπεριέχει αναφορά και στην διευθέτηση του χρέους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελλάδα «καλωσορίζει την ευκαιρία να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης μέτρων προκειμένου το χρέος προς τους θεσμούς να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση».
Στην επιστολή για τριετές μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται για φορολογικά μέτρα και παρεμβάσεις στις συντάξεις από την επόμενη εβδομάδα.
Στην επιστολή συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα δεν υπάρχει. Όμως φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ, στην αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στην αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ φαίνεται ότι θα επισπευσθεί η διαδικασία και τις αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Επισημαίνει πως αύριο Πέμπτη 9 Ιουλίου θα υποβληθούν λεπτομερώς οι προτάσεις για ένα περιεκτικό και συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δοθεί προς αξιολόγηση στους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά
«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
- Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.
Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.