Πριν από έναν χρόνο, η ανασκαφή στον λόφο Καστά μονοπώλησε το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και των ξένων μέσων ενημέρωσης, χάρη στη μεγαλοπρέπεια και την αρχαιολογική αξία του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.
Φέτος, η εν λόγω ανακάλυψη βραβεύεται με το χρυσό μετάλλιο την μοναδικής Έκθεσης Αρχαιολογίας παγκοσμίως που εδράζει στο Capaccio-Paestum στην Ιταλία.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας La Stampa, το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Το «Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής Ανακάλυψης» της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να απονεμηθεί σε τελετή στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum την περίοδο 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015.
Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα, υποψήφια για την πρωτιά ήταν:
α)Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β)Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.
«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο 3 μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.
Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγούστου 2014 εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο. Βρέθηκαν οι μοναδικές Καρυάτιδες ένα υπέροχο ψηφιδωτό και ο νεκρικός θάλαμος. Και ένα λιοντάρι που ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον Τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο» γράφει μεταξύ άλλων η La Stamba.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.