Νέος υπουργός οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα για την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη, που υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Δευτέρας.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, με πολιτικό όρκο, λίγα λεπτά μετά τις στις 20:00 το απόγευμα, ενώ εν συνεχεία, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής.




«Βελούδινη» διαδοχή

Μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στο κτήριο της οδού Καραγιώργη Σερβίας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου του, ενώ από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήρε το έργο του προκατόχου του.


«Σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες όχι στο δημοψήφισμα και πώς η κυβέρνηση θα το κεφαλαιοποιήσει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό που γίνεται εδώ είναι κάτι παραπάνω από την αλλαγή φρουράς».



«Με τον Ευκλείδη έχουμε κοινές αναφορές. Μας συνδέει και η κοινή μας απέχθεια στην απουσία επιχειρημάτων, στο "έτσι θα γίνει επειδή έτσι γινόταν για καιρό"», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτούς τους μήνες αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κεράκι».

«Μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει σοβαρότατο πλήγμα στην φοροδιαφυγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «ήμασταν και θα είμαστε φίλοι με τον Γιάνη Βαρουφάκη». «Το μήνυμα της Κυριακής είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Θα μείνει γραμμένο στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση.



«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές» πρόσθεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε» εξήγησε παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος.



«Καλωσόρισμα» από τον Σόιμπλε

Λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να τον καλωσορίσει στην «οικογένεια» της ευρωομάδας, επισημαίνοντας ότι η δουλειά του... κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

«Ο Βαρουφάκης αντιπροσώπευε μια στάση με την οποία, σε πολλά σημεία, δεν συμφωνούσαμε. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προσωπικό πρόβλημα και δεν υπάρχει ούτε τώρα, αφότου ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον υπουργός. Όποιος τον διαδεχθεί θα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου δεν θα είναι εύκολο να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα προβλήματα της χώρας του, τα οποία δεν είναι απλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το who is who του νέου Τσάρου της Οικονομίας
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι οικονομολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός.


Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)