Τι ισχύει με τα capital controls και τις τράπεζες από σήμερα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Êüóìïò Ýîù áðü êåëéóôÞ ôñÜðåæá óôïí Ðýñãï Çëåßáò ôçí ÄåõôÝñá 29 Éïõíßïõ 2015.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ÃÉÁÍÍÇÓ ÓÐÕÑÏÕÍÇÓ)

Νέα δεδομένα για τα capital controls φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, ενώ ανοίγουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Πράξη από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν σωρευτική ανάληψη μετρητών έως και 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ όσοι το επιθυμούν, μέσα από τα ATM αλλά και το δίκτυο των 2.500 καταστημάτων που ανοίγουν σε όλη τη χώρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας.

Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας  στο MEGA, εξήγησε ότι αυτή την εβδομάδα, από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.

Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται πλέον και οι επιχειρήσεις για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εξόφληση επιταγών, η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, αλλά μόνο με πίστωση λογαριασμού, αφού στόχος είναι η αποτροπή της εκροής χρημάτων από τις τράπεζες.

Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση και να μην σφραγίζονται επιταγές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως είπε μέσα στην ημέρα ή ις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Τι ισχύει με τις αναλήψεις

Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, αυτή την εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.

Εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη που ακολουθεί 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνο τα 420 ευρώ.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου και μετά για κάθε εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ σωρευτικά θα μπορούν να σηκώνουν και οι συνταξιούχοι.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Για την περίπτωση νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

Για τις τραπεζικές θυρίδες, κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο πολλές τράπεζες-επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα-ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.

Επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών βάσει του πιστωτικού ορίου που θέτει η Τράπεζα.

Για τους λογαριασμούς, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

Προβλέπονται, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων με εξαιρέσεις.

Για τα δάνεια, κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους αποταμιευτές να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο. Αν στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, τα προβλήματα θα είναι λίγα και θα τα ξεπεράσουμε» τόνισε.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)