Να χαλαρώσει έστω και οριακά τα capital controls για την εισαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων οδηγείται στην απομόνωση.
Αυτή τη στιγμή οι εγκρίσεις για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για εισαγωγές δίνονται με το... σταγονόμετρο και τα προβλήματα στην αγορά δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μαζικό κύμα λουκέτων και ανεργίας.
Η κυβέρνηση για την ώρα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο που εξετάζει τη μεταφορά των αποφάσεων για έγκριση των εισαγωγών, στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και αγαθών όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση.
Για τον σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Παράλληλα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε οι εγκρίσεις συναλλαγών για εισαγωγές να γίνονται αποκεντρωμένα, στα υποκαταστήματα των τραπεζών, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα. Οι συναλλαγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα θα αυξηθούν στις 100.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.
Για αυτό το λόγο συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα θα έχουνεντός της ημέρας οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη διαχείριση των βασικών λειτουργιών τους, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, οι επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες εισαγωγής/ εξαγωγής προϊόντων, στην εφοδιαστική αλυσίδα και, κατ' επέκταση, στη συνολική λειτουργία της ελληνικής αγοράς.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους εξαιτίας των capital controls τόνισε ότι: «Δυστυχώς, η εικόνα των πολιτικών μας εξακολουθεί να είναι αποκαρδιωτική και καταστροφική για την οικονομία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά και καταγγελίες για ζητήματα ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να ομονοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Η οικονομία πεθαίνει.
Πριν ξεψυχήσει, λοιπόν, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Οι επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κάνουν στάση εργασιών γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν στην πράξη την αργία τους.
Επιταγές και εμβάσματα στο εξωτερικό είναι ανέκδοτο. Σήμερα κιόλας πρέπει να βρεθούν τεχνικές λύσεις για να ξαναρχίσουν οι συναλλαγές που έχουν περιοριστεί μόλις στα 14,8 εκατ. ευρώ ημερησίως για όλο το τραπεζικό σύστημα, όταν οι ανάγκες ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ όλα τα κεφάλαια που έλαβε η χώρα αυτές τις μέρες, μετά τη συμφωνία, πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και στο γέμισμα των ΑΤΜ με χρήματα. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για τις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Μάλιστα μεγάλη εταιρία τροφίμων, υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση πληρωμής ύψους 650.000 ευρώ στο εξωτερικό, για εισαγωγή πρώτων υλών, αλλά εγκρίθηκαν μόλις 9.000 ευρώ.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.