Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Σε αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ, όπως δήλωσε ο Μάρι Ντράγκι.

Η ΕΚΤ περίμενε την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, ώστε να αυξήσει την παροχή ρευστότητας μέσω ELA. Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στον ELA είχε παραμείνει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ από τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ της 1ης Ιουλίου. Πέντε ημέρες μετά και μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η ΕΤΚ έσφιξε ακόμα περισσότερο τη θηλιά, προχωρώντας σε προσαρμογή της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή έκτακτης ρευστότητας χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό του κουρέματος.

Οι κλιμακούμενες αυτές κινήσεις είχαν τότε θεωρηθεί ως πίεση της Φρανκφούρτης προς την Αθήνα αλλά και τους πιστωτές της να καταλήξουν σε συμφωνία με ορίζοντα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, όποτε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, οι τράπεζες χρειάζονται σε εβδομαδιαία βάση περί τα 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις).

Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ελληνικές τραπεζικές πηγές ανέμεναν αύξηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πηγές του εξωτερικού έκαναν λόγο για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του ελληνικού ζητήματος μετά την επόμενη ψήφιση προαπαιτούμενων για τη συμφωνία στις 22 Ιουλίου, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Οδηγία BRRD της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάσωση και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Μετά από δυόμισι εβδομάδες παγώματος της ρευστότητας και κεφαλαιακών ελέγχων, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε συμφιλιωτικός στην καθιερωμένη για την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη μηνιαία συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ. Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι βάσει καταστατικού η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι σε πρόγραμμα για να δεχθεί περαιτέρω στήριξη από τη Φρανκφούρτη, διευκρινίζοντας ότι η όποια απόφαση για το μέλλον της χώρας ήταν πολιτική και ως εκ τούτου η ΕΚΤ όφειλε να τηρήσει στάση αναμονής.

Παρά τις πιέσεις των γερακιών στη Φρανφκούρτη, ο Μάριο Ντράγκι δεν τράβηξε την πρίζα, αλλά κανείς είναι πια σε θέση να πει αν είναι μόνιμες ή όχι οι βλάβες από τον εξάμηνο στραγγαλισμό των ελληνικών τραπεζών.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)