Game of Thrones αλά… ελληνικά - Η άνοδος και η πτώση της Ελλάδας σε 10 επεισόδια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
episode9


Η άνοδος και η πτώση, «ενθρονίσεις και έκπτωτοι βασιλιάδες του 2%», εναλλασσόμενοι «ηγέτες», έρωτες εξουσίας, οικονομικοί δράκοι που βγάζουν φλόγες και πολλά άλλα είναι αυτά που ενέπνευσαν το γερμανικό περιοδικό ZEIT ώστε να παρουσιάσει τα στάδια της κρίσης στην Ελλάδα ως επεισόδια του Game of Thrones αλλά ελληνικά η αλλιώς του Game of Greece.
Όσο για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των 10 επεισοδίων με τα πρωτότυπα σκίτσα, καταλαμβάνουν νυν και πρώην κάτοχοι του ελληνικού πρωθυπουργικού θώκου. Από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου,  μέχρι τον σημερινό Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον διεθνή σταρ, Γιάννη Βαρουφάκη και φυσικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από το παζλ του Game of Greece βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ως το alter ego του νάνου «Τύριον» βαδίζει χέρι χέρι με την Άνγκελα Μέρκελ...
Όπως άλλωστε εξηγεί και το περιοδικό στην εισαγωγή του «η άνοδος και η πτώση της Ελλάδα, εξηγεί πολλά για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία - με τρόπο μάλιστα που δεν διαφέρει και πολύ από εκείνον του "Game of Thrones"».
Παρακάτω ακολουθούν και τα 10 επεισόδια του εικονογραφημένου οδηγού της ελληνικής κρίσης όπως τα παρουσιάζει το Zeit Magazin:

Η σκιερή συμφωνία

episode1
Το 2000 η Ελλάδα μπαίνει στο ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και η περιπέτεια ξεκινά. Τι κι αν οι ειδικοί προειδοποιούν; Κανείς δεν ακούει...

Τα... εύκολα στην Ελλάδα

episode2
Η χώρα πανηγυρίζει την ένταξή της στην ζώνη του ευρώ, τα επιτόκια που μειώνονται, τους μισθούς που αυξάνονται, την ανεργία που 'πέφτει'... Η οικονομία ανθίζει.  Το 2004, η Ελλάδα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξαφνικά θεωρείται χώρα πρότυπο.

Το μεγάλο μυστικό

episode3
Στην Αθήνα επικρατεί... δράμα καθώς έχει αρχίσει να διαφαίνεται πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν. Διαφθορά και κακοδιαχείριση οργιάζουν. Το 2009 ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται στις Βρυξέλλες και στις αγορές ότι το έλλειμμα είναι στην πραγματικότητα διπλάσιο από αυτό που αρχικά ισχυρίστηκε η Αθήνα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου όπως η Σέρσεϊ στην «πορεία της ντροπής».

Τα χρήματα άλλων ανθρώπων

episode4
Η Ελλάδα έχει χάσει όλη την εμπιστοσύνη και η φήμη της καταστρέφεται. Η σκιά της πτώχευσης αρχίζει να εμφανίζεται καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους. Η Ευρώπη εξακολουθεί να δείχνει αλληλεγγύη. Τον Μάιο του 2010, οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Φόλκερ Κάουντερ, Γκίντο Βεστερβέλε και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης.

Εξέγερση στους δρόμους

episode5
Εξεγέρσεις παραλύουν τη χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται. Μισθοί και συντάξεις περικόπτονται. Η οικονομία υποφέρει μαζικά στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας και το 2011 η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης με ακόμη περισσότερους περιορισμούς ξεκινά.

Ένα εγωιστικό δώρο

episode6
Από αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο. Οι Έλληνες περνούν μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον τραπεζίτη Josef Ackermann. Τον Μάρτιο του 2012, το ήμισυ των χρεών της χώρας "συγχωρούνται" με την ελπίδα ότι το υπόλοιπο θα συνεχίσει να καταβάλλεται.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου

episode7
Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Άνοιξη του 2014, όπου την υποδέχεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θέλει να έχει η ίδια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 25% και ο αριθμός των απογοητευμένων Ελλήνων συνεχώς αυξάνεται.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο νάνος της σειράς «Τύριον» να περπατά δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αριστερός ήρωας

episode8
Επανάσταση στην κάλπη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Υπόσχεται να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας. Οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς την παλιά ελίτ που ισοπέδωσε τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως η Νταινέρυς Ταργκάρυεν που απελευθερώνει τους σκλάβους σε πόλη που έχει καταλάβει.

Η μάχη με την τρόικα

episode9
Αντί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάννης Βαρουφάκης, εμπλέκονται σε μια μάχη με τους δανειστές για την μείωση του χρέους. Η προσπάθεια αποτυγχάνει, η κρίση κλιμακώνεται, η χώρα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο Grexit με τις τράπεζες... κλειστές.
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης αντιμέπτωποι με τους πανίσχυρους δράκους της Νταινέρυς.

Ο Ευρωπαϊκός Θρόνος

episode10
Δραματικές εβδομάδες έχουν περάσει για τους Ευρωπαίους. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες κάνουν δημοψήφισμα, θέλοντας ωστόσο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Ακολουθούν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα έρχεται σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης αρχίζουν και πάλι και μια εθνική πτώχευση αποφεύχθηκε - τουλάχιστον για τώρα. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα - και κανείς δεν ανεβαίνει στο θρόνο, ούτε καν η καγκελάριος. Κανένας πολιτικός της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να πει τι ήταν η Ευρώπη, τι είναι, και τι θα απογίνει.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στον άδειο Σιδηρούν Θρόνο για τον οποίο έχει χυθεί πολύ αίμα. Όλοι τον θέλουν ωστόσο όποιος κάθεται... πεθαίνει!...

Περισσότερα σκίτσα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)