Έχοντας επουλώσει μερικώς τα εσωκομματικά τραύματα από τη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και μετά από ένα διήμερο ανοιχτού διαλόγου, ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας μπαίνουν και επίσημα στην προεκλογική αρένα, έχοντας μπροστά τους 20 μέρες μέχρι τις κάλπες.
Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν θετικά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς διαψεύσθηκαν οι φόβοι για ηχηρές παρεμβάσεις και νέες αποχωρήσεις που θα επέτειναν την εικόνα διάσπασης του κόμματος που έχει καλλιεργηθεί από τη στρατηγική του Παναγιώτη Λαφαζάνη να αποχωρούν σταδιακά και καθημερινά στελέχη οδεύοντας προς τη Λαϊκή Ενότητα.
Παράλληλα, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι η συσπείρωση που επιτεύχθηκε το διήμερο αυτό μπορεί να θέσει τις βάσεις για την αντεπίθεση του κόμματος στην προεκλογική μάχη, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι τα αντίπαλα κόμματα έχουν πάρει ένα μικρό προβάδισμα, έχοντας ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα την προεκλογική τους εκστρατεία.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προβληματίζονται για το κλείσιμο της ψαλίδας που έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, εκτιμούν ωστόσο ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 50% σε αντίθεση με αυτή της ΝΔ που βρίσκεται στο 75% μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η δεξαμενή των αναποφάσιστων και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, που βάσει των μετρήσεων στην Κουμουνδούρου μπορούν να δώσουν την καθαρή και ισχυρή, όπως επιμένουν, λαϊκή εντολή.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του κόμματος στις ημέρες που έρχονται αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ρητορική του ενάντια τόσο στη ΝΔ όσο και στον ίδιο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ένα σαφές δείγμα γραφής της πολωτικής ρητορικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Συνδιάσκεψης, επιτείνοντας το σκληρό εκλογικό δίλημμα για τους πολίτες εάν θα επιλέξουν φυγή προς τα εμπρός με μία νέα πολιτική δύναμη ή θα επιστρέψουν στο φθαρμένο και παλαιό πολιτικό προσωπικό που έφτασε τη χώρα στο σημείο της καταστροφής. «Με ποιους θα συνεργαστούμε, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Με αυτούς που έκρυβαν λίστα Λαγκάρντ, με αυτούς που έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς και τα εξοπλιστικά προγράμματ;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το παλιό σύστημα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ του Μεϊμαράκη και μας φαίνεται αδιανόητο να κυβερνήσουμε μαζί και δεν θα το πράξουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός θα στείλει βαθιά στην ιστορία το παλιό καθεστώς. «Οι αμαρτίες 40 χρόνων δεν συγκρίνονται με τους επτά μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους.
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία, ταυτίστηκε με σκάνδαλα, με τον αυταρχισμό, με το χρέος, με την φούσκα του χρηματιστηρίου, ενώ ο κ. Μειμαράκης δεν μπορεί να εκφράσει το νέο, καθώς στα νιάτα του, ήταν αρχηγός των Κενταύρων.
Η ΝΔ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το πιο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο για την πιο μικρή μεταρρύθμιση, πόσο μάλλον για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν διέξοδο στη χώρα.
Πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας δώσει το σύνθημα από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης να «οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιτρέψουμε στο παλαιό να επιστρέψει και να εξασφαλίσουμε την ισχυρή λαϊκή εντολή» ξεκινά τις προεκλογικές περιοδείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προγραμματίζονται τέσσερις ή πέντε αναλυτικές και θεματικές παρουσιάσεις του νέου κυβερνητικού προγράμματος, όπως καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στο οποίο προβλέπεται η τήρηση των συμφωνηθέντων που διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις «αντίβαρο» προς το μνημόνιο, οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί το κοινωνικό πρόσημο της Αριστεράς, με καθαρή στόχευση τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Το μυαλό στα ψηφοδέλτια
Έκκληση προς τα μέλη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης να προτείνουν ανθρώπους αριστερούς, όχι με την ταμπέλα της Αριστεράς, αλλά από την άποψη της ηθικής και της εντιμότητας, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας το «άνοιγμα» στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όποιος ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση θα απορρίπτεται, ενώ αυτός που θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος ως στρατιώτης θα μπαίνεις τα ψηφοδέλτια.
Πάντως, εκτός ψηφοδελτίων θα βρίσκεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όχι τόσο για την υπόθεση φοροδιαφυγής, όσο για την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να καταψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους και τα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία με τους εταίρους.
Ψήφος «ανοχής» από τους «53»
Η συστράτευση με την Κίνηση των «53», μετά και το «πράσινο» φως των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Θοδωρή Δρίτσα αποτέλεσε ανάσα ανακούφισης για την ηγεσία, καθώς τυχόν νέες απώλειες θα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες. Ωστόσο, με το κείμενο παρέμβασής τους οι «53», το οποίο ήταν ιδιαίτερα καυστικό για την ηγεσία του κόμματος και τους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών διακυβέρνησης και υπογράμμισαν ως απαράβατους όρους την άμεση προσφυγή σε Συνέδριο μετά τις εκλογές και την πρόβλεψη σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, θέτουν πλέον σημαντικά αναχώματα στο επιχειρούμενο «άνοιγμα» του κόμματος σε πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το γρίφο αυτόν κατά την κατάρτιση των λιστών.
Το τι μέλλει γενέσθαι με τους βουλευτές των «53» που είχαν ψηφίσει παρών στη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία, θα αποφασιστεί για κάθε βουλευτή ξεχωριστά μέσα από προσωπικές συναντήσεις, στις οποίες θα κληθούν να αποσαφηνίσουν κατά πόσο θα στηρίξουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα με τη συμφωνία στο προσεχές διάστημα.
Ντιμπέιτ χωρίς αστερίσκους
Από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ.
«Κι ένα και δύο και τέσσερα debate κι όσα θέλει και όποτε θέλει και όπου θέλει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Δεν κρυφτήκαμε ποτέ».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ένα ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς και ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.Περισσότερες ειδήσεις εδώ.