Την πόρτα της εξόδου από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν μέλη της ομάδας των «53» στη Θεσσαλονίκη μετά την παραίτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσου Κορωνάκη, η οποία φαίνεται να γυρίζει νέα σελίδα στην εσωκομματική κρίση της Κουμουνδούρου, μετά την αποχώρηση και των διαφωνούντων της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η πλειοψηφία των μελών της τάσης τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης και από το ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πρότειναν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, όπου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση.
Ηχηρή ήταν την ίδια ώρα η ανακοίνωση της προερχόμενης επίσης από τους «53» Ηρώ Διώτη, βουλευτού Λάρισας και πρώην υποψήφιας περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι παραμένει πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, «γιατί οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη δεν σταματούν».
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση των «53» είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής Συνεδρίου πριν την προσφυγή στις κάλπες και είχε πραγματοποιήσει ενωτικές παρεμβάσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος με την Αριστερή Πλατφόρμα, τασσόμενη υπέρ του εσωκομματικού διαλόγου.
Την ίδια ώρα την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική σκέφτονται και ο Θόδωρος Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, προερχόμενοι επίσης από τους «53», με την τελευταία υπουργό να έχει βρεθεί παράλληλα στο στόχαστρο για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.
Την πρόθεσή τους παράλληλα να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές έχουν κάνει γνωστή και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι δεν προέρχονται από καμία εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαρία Κανελλοπούλου (Αχαΐα) και ο Κώστας Δερμιτζάκης (Λασίθι).
Μείζον ερώτημα αποτελεί ποια στάση θα τηρήσει και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ασκήσει επικριτική στάση απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, με αποκορύφωμα τη σφοδρή επίθεση μετά την υπερψήφιση του μνημονίου.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν να διαλύσουν εις τα εξ ων συνετέθη το ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλουν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η πλατιά λαϊκή - κοινωνική βάση που έχει αποκτήσει το κόμμα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «ήρθε η ώρα να διαδραματίσει το ρόλο του στην ανασυγκρότηση του κόμματος». Αυτό θα είναι και το ζητούμενο στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων μέχρι και την Κυριακή των εκλογών.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.