Σε ακόμα ένα διαζύγιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι οδηγεί η σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη συμφωνία του Αυγούστου, καθώς μετά τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αυτόνομη πορεία φαίνεται ότι ετοιμάζονται να χαράξουν σήμερα από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στελέχη από την κίνηση των «53».
Σύμφωνα με ανώτατα κομματικά στελέχη, έχει συγκροτηθεί κείμενο που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη την Κυριακή από τα μέλη της κίνησης των «53» τα οποία παραμένουν στο κόμμα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου, τις μέρες μετά την Πανελλαδική Σύσκεψη αναμένεται να προχωρήσουν στη συγκρότηση τάσης καθώς αρκετά στελέχη τους βρίσκονται σε διαδικασία αποστράτευσης από το κόμμα.
Ακόμα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτοί που θα αποχωρήσουν θα ακολουθήσουν την πορεία Κουμουνδούρου - Κάνιγγος και θα συστρατευθούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι περισσότερες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τυχόν συμπαράταξη με τη Λαϊκή Ενότητα θα είναι από μεμονωμένα στελέχη και δεν θα γίνει συντεταγμένα από «μπλοκ» της κίνησης των 53.
Μείζον ερώτημα παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται να ακολουθήσει το δρόμο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και ο παραιτηθείς γραμματέας της ΚΕ, Τάσος Κορωνάκης καθώς και η Ηρώ Διώτη, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος, οι 53 πιέζουν για την αναζήτηση φόρμουλας βάση της οποίας θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των βουλευτών που ψήφισαν παρών στο Μνημόνιο όπως είναι η Β. Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία. Ανώτατες κομματικές πηγές ανέφεραν ότι όσοι ακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα κατατεθεί κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης θα βρίσκονται κανονικά στις λίστες. Έτσι ουσιαστικά τυχόν νέες αποχωρήσεις από τους 53 εξαρτώνται από το πρόγραμμα που θα κατατεθεί σήμερα.
Εκπροσωπώντας πάντως την Κίνηση των «53» ο Πάνος Λάμπρου προανήγγειλε τις σημερινές αποχωρήσεις, κάνοντας λόγο για «εναπομείναντες» 53, ενώ ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι το συνέδριο «αναστοχασμού και αποκατάστασης της πληγωμένης πολιτικής μας αξιοπρέπειας» θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, έθεσε προς την ηγεσία του κόμματος τις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές που θέτουν για να παραμείνουν στο κόμμα.
1. Δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία περίπτωση σε πιθανές μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού.
2. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα που θα απουσιάζει το σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο.
3. Δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που θα προσβάλλουν το ήθος της αριστεράς.
4. Δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στην «απαξία» του κόμματος και της συλλογικής λειτουργίας.
Λίγο νωρίτερα, μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να τόνισε ότι θα συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συγκαταλέγεται στα ψηφοδέλτιά του, ωστόσο η κριτική στο πρόσωπο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν εξαιρετικά σκληρή. Στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέροντας πως «αυτό που έγινε με το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα». Ακόμα έκανε λόγο για «λαϊκισμό που αναδείξαμε εμείς», αναφερόμενος σε στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επισήμαινε τότε, όπως είπε, ότι δεν βγαίνουν χωρίς διαφορετική φορολογία του πλούτου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της τάσης, όπως η κ.κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου, Β. Κατριβάνου.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.