Να βάλει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας και την εικόνα μαζικών αποχωρήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Λαϊκή Ενότητα και να υλοποιήσει το «λίφτινγκ» στο κόμμα μέσα από την αντιστοίχηση του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Εθνική Συνδιάσκεψη που ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής.
Στην Κουμουνδούρου θέλουν όπως τονίζουν ανώτατα κομματικά στελέχη να «επισφραγίσουν το τέλος της ενασχόλησης με τα εσωτερικά ζητήματα και να ξεκινήσει έτσι η πορεία προς τις εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία», καθώς εκτιμούν ότι πέρα από το πλήγμα στην εικόνα του κόμματος, έχουν καθυστερήσει λόγω των εσωκομματικών να μπουν στον προεκλογικό αγώνα.
Την ίδια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσουν οι «53», με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κίνησης θα συμπαραταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα μετέχει κανονικά στα ψηφοδέλτια της 20ης Σεπτεμβρίου. Παρά την απροθυμία του να πάρει θέση την Παρασκευή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ήταν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα τυχόν αποχή τους από τις εκλογές, προσανατολίζονται να είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια.
Παράλληλα πάντως, στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στα γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν έχουν παραιτηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν σχεδιάσει μαζική αποχώρηση, ώστε να χαλάσουν εκ νέου τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή ατζέντας και να επιφέρουν ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η Νεολαία του κόμματος, με την οποία έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ χθες 7 μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν χθες ότι οι καθημερινές και σταδιακές αποχωρήσεις από το κόμμα αποτελούν στρατηγική - επικοινωνιακή επιλογή της «Λαϊκής Ενότητας» ώστε να συντηρείται μια εικόνα διάλυσης που πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενες» διαρροές που ήταν αναμενόμενες μετά την εσωτερική ρήξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται πάντως στη Διάσκεψη διχασμένος και ενώ το μπαράζ παραιτήσεων συνεχίζεται, καθώς την Παρασκευή παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή ο κ. Ανδ. Καρίτζης, προσωπικός φίλος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Βάση στη συσπείρωση με πόλωση
Οι εκτιμήσεις που έχει στη διάθεση της η Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για συσπείρωση του κόμματος που κυμαίνεται στο 50% την ώρα που την ίδια περίοδο η αντίστοιχη συσπείρωση στη ΝΔ αγγίζει το 75%. Παράλληλα, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι οι ημέρες της τελευταίας εβδομάδας μονοπωλήθηκαν ουσιαστικά από αρνητικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ζήτημα της διάσπασης του κόμματος και διαρροών στελεχών. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε και κάνει άλλη επιλογή, πόσο μάλλον ότι κινείται συμπαγώς. Επισημαίνουν δε σε αυτό το πλαίσιο ότι η χαμηλή συσπείρωση εκτός από πρόβλημα, αποτελεί και μεγάλη δυνατότητα για αύξησή της. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η διαρροή από το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Λαϊκή Ενότητα είναι μικρή και μικρότερη του αναμενόμενου.
Όσο αδειάζει η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το δίλημμα ενώπιον της κάλπης θα αποκρυσταλλώνεται στο εξής: «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης για πρωθυπουργός;».
Σύμφωνα με τους ίδιους επιτελείς της Κουμουνδούρου, από εδώ και πέρα χρειάζεται να επεξηγηθεί η συμφωνία και μέσα από την αντιπαραβολή της με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αναδειχθεί τι διαπραγματεύτηκε και τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ίδια υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να αντιπολιτευτεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα συνδέοντας τον αρχικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τη διακυβέρνησή του και δεν παρουσιάζει το τι θα κάνει η ίδια στην περίπτωση που αναδεικνυόταν εκείνη πρώτο κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για θολά σημεία στη ρητορική του κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι δεν λέει και δεν δεσμεύεται για το τι θα κάνει σε σειρά κομβικών ζητημάτων στην περίπτωση πρωτιάς του κόμματός του στις εκλογές, όπως είναι το χρέος («τι θα πει για το χρέος, ότι είναι βιώσιμο;»), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι ομαδικές απολύσεις. Ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια. Επιπλέον, σημειώνουν ότι πέραν της «καταστροφολογικής» κριτικής που ασκεί, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί για το πώς κρίνει συγκεκριμένες πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Θα ακυρώσει τις 100 δόσεις; Θα επαναφέρει το 5ευρω στα νοσοκομεία;», είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που έθεταν οι ίδιες πηγές.
Τσίπρας: Ο λαός θα ανατρέψει τα σχέδια αριστερής παρένθεσης
Στη σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης του Σαββατοκύριακου, όπου και θα τεθούν οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος και θα εγκαινιαστεί επίσημα η έναρξη της προεκλογικής δουλειάς του κόμματος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ-Εκλογικής Επιτροπής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της εκλογικής μάχης για το μέλλον της χώρας, καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία θα αντιπαρατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων, όπως η διαπραγμάτευση του χρέους, τα "ισοδύναμα" μέτρα, το αγροτικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Βασικός άξονας του, οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και το κράτος. "Μόνο μια πολιτική δύναμη που δεν είναι δέσμια συμφερόντων, μπορεί να τις σκεφτεί και να τις εφαρμόσει."
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε : "Στις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες καλούνται με την επιλογή τους να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν, με τη δική τους ψήφο, τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία. Έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε το αληθινό δίλημμα της κάλπης. Να βγούμε μπροστά. Να μην αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στην επίθεση των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω".
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.