Με τις σχέσεις της τόσο με το Μαξίμου όσο και με την Προεδρία της Δημοκρατίας να βρίσκονται σε οριακό σημείο η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκαλεί σήμερα στις 20:00 εκ νέου τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, συνεδρίαση που χθες αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας. Οι χαρακτηρισμοί και η σκληρή επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου στον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και την κυβέρνηση έκαναν την Προεδρία να απαντήσει με επιστολή- απάντηση στην επιστολή της Προέδρου της Βουλής λίγο πριν τα μεσάνυχτα!
Ο Πρόεδρος της Δημοκμρατίας τονίζει στην επιστολή του πως εφαρμόζει στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί - το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, χαρακτηρίζει «προδήλως νομικώς αβάσιμες» τις καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με βάση τις οποίες διεκδικεί αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής ενώ της καταλογίζει πως εκφράζεται σε συνθήκες «καταχρηστικής δημοσιότητας».
«Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ’ αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις. Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζει:
«Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης. Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη –θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.
Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 –η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».
«Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής –δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη χθεσινή διάσκεψη παρέστησαν μόνο τα στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» (που είναι μέλη της Διάσκεψης) και κανένας εκπρόσωπος από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι οι εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το Ποτάμι δεν παραβρεθήκαν στη σημερινή συνεδρίαση, με δεδομένο, όπως εξήγησε, για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει κάνει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για το δε Ποτάμι ότι ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης έχει διατυπώσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής άσκησε -για μία ακόμα φορά- κριτική στον πρωθυπουργό για τη διαδικασία που ακολούθησε και για το ότι δεν ενημέρωσε τη Βουλή. Επιπλέον, ανέφερε ότι κύκλοι του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, την αποκαλούν «δικτάτορα» και συμπλήρωσε ότι «δικτάτορες δεν είναι εκείνοι που προστατεύουν τους θεσμούς και τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά όσοι τα υπονομεύουν».
Παράλληλα η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πως έχει συμπράξει σε θεσμική εκτροπή. Όπως ανέφερε, του έστειλε επιστολή με την οποία του επισημαίνει ότι δρομολόγησε με αντισυνταγματικό τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς και πως δεν τιμά κανέναν να επιλέγει να τοποθετείται με διαρροές μέσω κύκλων. Όπως είπε «ζητώ να τηρηθεί το Σύνταγμα που έχει παραβιαστεί και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «δεν επικράτησαν οι απόψεις του καθηγητή Παυλόπουλου, ο οποίος συνέγραψε δυο βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με τις αντισυνταγματικές διατάξεις των μνημονίων, αλλά οι απόψεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παυλόπουλου που ψήφιζε μνημόνια με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς». Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «οι διαρροές μέσω «κύκλων» και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων και των θέσεων τους, εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι».
Συνάντηση Κωνσταντοπούλου- Λαφαζάνη
Σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Βουλής και κατά τη συνάντησή της στη Βουλή με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέκυψε από την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος προς την κ. Κωνσταντοπούλου μπροστά τις κάμερες, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «θεσμική υποχρέωση να σας συναντήσω», αναφέροντας μάλιστα πως ήταν το πρώτο μέλημά του προκειμένου να την ενημερώσει για την κοινοβουλευτική συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, στην κατεύθυνση της συγκρότησης αντιμνημονιακού μετώπου.
Σημείωσε ότι είναι σημαντική η συμβολή της κ. Κωνσταντοπούλου στην τήρηση του Συντάγματος και στη λειτουργία της Βουλής, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως έχει ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση και το θεσμικό καθήκον να θωρακίζουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια. «Δυστυχώς, είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας από τη Βουλή», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις της έναντι της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ακόμη, για όλη τη διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές δανειστές, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.