Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, "αντηχούν" και τις κομματικές του στοχεύσεις για το άμεσο μέλλον.
Πριν λίγες μέρες, ο ίδιος δήλωνε στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC:
"Αντί να δεσμευτώ σε μια προεκλογική καμπάνια, η οποία στο μυαλό μου είναι πολύ λυπηρή και άγονη, θα παραμείνω πολιτικά ενεργός -ίσως πιο ενεργός από πριν- σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να συγκροτήσω ένα ευρωπαϊκό δίκτυο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που σε κάποιο επίπεδο θα εξελιχθεί σε ένα πανευρωπαϊκό κόμμα".
Ένα δίκτυο που σε πρώτη φάση σχηματίζεται από ακαδημαϊκούς, όπως γράφει χαρακτηριστικά και το The Conversation. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης άλλωστε κοινοποίησε το δημοσίευμα του με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Στη συνέντευξη του στο ABC, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα ως Σίσυφο που σπρώχνει την πέτρα στην κορυφή του λόφου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ως παιδί θεωρούσε ανόητο τον Σίσυφο "γιατί εγώ απλά θα σταματούσα να σπρώχνω την πέτρα".
"Ο Α. Τσίπρας άλλαξε τελείως ρότα για να υιοθετήσει μια πολιτική χωρίς λογική. Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία γιατί σε μερικούς μήνες το καράβι θα πέσει στα βράχια πάλι", σημείωνε.
Αποκλείοντας τη συμμετοχή του στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Γ. Βαρουφάκης συγκεντρώνει πλέον τους δικούς του "συμμάχους" στοχεύοντας στην πολιτική επάνοδο του στο μέλλον. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως θα πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό "φόρουμ" ιδεών που σταδιακά θα γίνει κόμμα.
"Τους συμπαθώ και με συμπαθούν αλλά δεν θα ενταχθώ εκεί γιατί έχουμε δομικές διαφορές", είπε για τη ΛΑ.Ε.
Οι πρώτοι σύμμαχοι
Πριν από μια εβδομάδα άλλωστε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, είχε επίτιμο καλεσμένο στην "Γιορτή του Τριαντάφυλλου" τον Έλληνα, πρώην ομόλογό του.
Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο Μπενουά Αμόν (τέως υπουργός Παιδείας) και η Ορελί Φιλιπετί (πρώην υπουργός Πολιτισμού) παραιτήθηκαν το 2014 από τα υπουργεία τους καταγγέλλοντας τον Φρανσουά Ολάντ για πολιτική λιτότητας.
Ο Μοντεμπούρ δήλωσε περήφανος που έχει στο πλευρό του τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως δήλωσε, "πολέμησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς". "Είναι ο μεγάλος αυτόπτης μάρτυρας της κατάστασης στην Ευρώπη η οποία είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή", είπε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε άλλωστε και με τον ηγέτη του ριζοσπαστικού κόμματος της Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν και συζήτησαν για το ενδεχόμενο να κάνουν μαζί μια συνέντευξη τύπου για το "Plan B" της Ευρώπης και για το πώς μπορεί να φύγει από τις πολιτικές λιτότητας.
Να σημειώσουμε πάντως πως για τον Γ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης από το ευρώ και αυτό το κατέστησε σαφές στην ομιλία του ως προσκεκλημένος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Όπως είπε, στόχος του είναι ο "εκδημοκρατισμός του ευρώ".
"Ο πολιτικός ρεαλισμός επιβάλλει το νέο δίκτυο να βρει τρόπους να προσαρμόσει τη δράση τους στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να τους χρησιμοποιήσει δημιουργικά για να αντιμετωπίσει τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα, το χρέος, τις τράπεζες, την υστέρηση επενδύσεων και τη φτώχεια", ανέφερε ο Έλληνας πρώην υπ. Οικονομικών μεταξύ άλλων.
Όπως είναι κατανοητό, με τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από τη Βουλή… στο Hollywood;
Πέραν όμως από την πανευρωπαϊκή πολιτική αρένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ενδεχομένως θα βρεθεί και στο... κινηματογραφικό πανί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης σκέφτεται να κάνει πρόταση στον Γιάνη Βαρουφάκη, έτσι ώστε να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη όλα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες.
Πιθανότατα, ο Κώστας Γαβράς θα ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας ταινίας, που θα αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής. Βέβαια, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας πρέπει να πει το "ναι" για να γίνει και επίσημα, και κινηματογραφικός πρωταγωνιστής.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.